Успехи за учебната 2023-2024г.


Учениците от Първа езикова гимназия влязоха в ролите на антични философи

Учениците от профили „История и цивилизации“ и „Философия“ от Първа езикова гимназия влязоха в ролите на антични философи и потопиха своите гости в духа на Античността. Събитието се проведе на 1 декември в Археологическия музей-Варна и изненада зрителите си с пет философски пиеси, написани от антични философи, с помощта на които да се придобие представа за обучението в академичните антични школи.

Гости на събитието бяха Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки и гражданско образование и религия-РУО Варна, и Кристина Спасова, главен експерт-РИМ Варна. В диалозите участваха Николай Нейков в ролята на Сократ, Александър Цветков в ролята на Протагор, Дамян Чакъров в ролята на Хипократ, Александър Попов в ролята на Адимант, Никола Стамов в ролята на Ериксимах и Даниел Марчев в ролята на Платон. По време на събитието учениците придобиха нови познания не само в сферата на философията, но и съпреживяха историята от далечното минало.


Снимки


Стипендия „Николай Иванов“ за творците на Първа

Навръх Никулден в гимназията бяха обявени носителите на стипендията на името на Николай Иванов за класиране на призови места на литературни конкурси през изминалата година. Отличените тази година са: Карина Цветкова (12.ж), Славея Минчева (9.ж), Румяна Цветкова (12.ж) и Соня Щерева (12.з). Носителите на стипендията бяха приветствани от директора г-н Ангел Митев, който припомни незаличимата следа на Николай Иванов в гимназията, а стипендиите връчи председателят на Училищното настоятелство г-жа Инджева. Творците зарадваха публиката с изпълнения на свои отличени творби, а музикалното изпълнение на Грета Бакалова завърши емоционално церемонията.

Тазгодишните стипендии са благороден жест към младите творци на двама възпитаници на Първа езикова гимназия: Орлин Ялнъзов и Кристиян Димитров.


Снимки


Мюзикълът “Hairspray“ за трети път на сцената на Първа езикова гимназия

За пореден път на 05.12.2023 г. актовата зала на Първа езикова гимназия се изпълни с публика, която съвсем заслужено аплодира училищните таланти. Мюзикълът “Hairspray“, подготвен по НП „Заедно в изкуствата и спорта“, представя сценичната версия на филма „Лак за коса“. Актьорите блестящо се превъплътиха в ролите на героите си. Изключително настроение създадоха песните и танците от спектакъла. Заслужени аплодисменти получиха и Биляна Стоева – театрален педагог и постановчик, както и бивш възпитаник на гимназията, Станимир Диков – музикален педагог и Биляна Георгиева – хореография.


Снимки


5 декември - Международен ден на доброволеца

По повод Международния ден на доброволеца- 5 декември, кметът на Варна Благомир Коцев връчи наградата за доброволчество „Пиър на годината“ за 2023 година. Отличието се дава на ученици, които работят за превенция на рисковото поведение сред младежи.

Тържествената церемония се проведе в Юнашкия салон в присъствието на повече от 200 доброволци, родители, училищни директори и ръководители на училищните клубове.

Официални гости бяха и Андриана Андреева, областен управител, старши комисар Андрей Ангелов, директор на ОД на МВР – Варна, Марин Маринов, председател на Окръжен съд – Варна, Красимир Конов, председател на Окръжна прокуратура – Варна, проф. д-р Снежа Златева - началник на Клиниката по токсикология, ВМА – Варна, Стела Калмукова, експерт в Регионално управление на образованието, районни кметове и много други.

Кметът на Варна благодари на младите добротворци за отдадеността им на каузата, като добави, че доброволчеството е признак на зрялост и отговорност.

В категория „Доброволец на доброволците“ голямата награда получи Лилия Маринова от 10.в , а в категория „Изключителна активност на училищно ниво“ - Дара Велкова от 10.з и Веселина Иванова от 10.з.


Световният ден за борба със СПИН

На 1 декември в Първа езикова гимназия се проведе превантивно-информационна кампания по повод Световния ден за борба със СПИН.

Доброволците от Училищния клуб по превенции предоставяха информация, отговаряха на многобройни въпроси и раздаваха тематични флаери и диплянки.


Снимки


Благотворителен спектакъл

На 27.11.2023 г. Актовата зала на Първа езикова гимназия събра ученици, преподаватели, родители, бивши възпитаници и приятели на благотворителен спектакъл на Арт център Арлекин. Представлението "Госпожа Министершата" бе изиграно в подкрепа на нашите деца в нужда.

Събитието се организира от Училищното настоятелство и ръководството на гимназията по идея на г-жа Евелина Николова - наш родител, член на настоятелството и част от трупата на Арлекин.

Искрено благодарим на театралите, които отвориха сърцата си и дариха своите талант и време. Благодарим на всички, които бяха част от нашата кауза и съпреживяхме заедно прекрасния спектакъл. Сумата, която събрахме за нашите ученици, е 3150 лв.


Снимки


Призови места от XV издание на националния конкурс „България танцува“

Четири първи, едно второ и едно трето място от XV издание на националния конкурс „България танцува“ завоюваха балерините от балетната школа - “Студио балет - Бистра Бъчварова” към Общински детски комплекс Варна. Пет от момичетата: Марина Ганчева 10.и, Диана Момчева 10.а, Камелия Ташева 9.з, Стефания Георгиева 9.б и Николета Николова 11.з, са възпитанички на Първа езикова гимназия. Те се завърнаха от най-големия танцов конкурс с призови места.

Диана Момчева завоюва първи места в разделите „Класически балет“ и „Характерен танц“ при солистите. Тя бе удостоена и с Национална стипендия от Министерството на образованието и науката по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. С Национална стипендия бе удостоена и Стефания Георгиева, която се класира трета при соловите изпълнения в категория „Класически балет“. При груповите изпълнения балерините спечелиха първо и второ място в „Класически балет“, както и първо място в категория „Характерни танци“. Поздравления и още много успехи за Марина, Диана, Камелия, Стефания!


Участие на представители от клуб „Европа“ в сесия на Европейския младежки парламент

Младшите посланици от клуб „Европа“ при Първа езикова гимназия взеха участие в Първата присъствена регионална сесия на Европейския младежки парламент (ЕМП) в България, която се проведе в град Благоевград. В подготовката на събитието активно се включи младши посланик от Първа езикова гимназия – Мариела Рангелова от 12.з клас, която е част от Управителния съвет на организацията. В международното събитие на тема „Отключване на потенциала: Засилване на ролята на малките градове в подкрепа на националното развитие“ участваха 50 делегати от 8 държави: Гърция, Хърватия, Словакия, Турция, Сърбия, Норвегия, Швейцария и България. Учениците бяха разделени в комисии и работиха по определени теми на английски език: „Култура и образование“ (Жоанна Георгиева 11.ж клас), „Околна среда, здравеопазване и безопасност на храните“ (Елизабет Иванова 11.ж клас), „Транспорт и туризъм“, „Устойчивост на селското стопанство“ (Мария Кацарова 11.г клас и Мартин Белчев 11.и клас), „Регионално развитие“ (Божидара Иванова 11.з клас, Доника Тодорова 11.з клас, София Ангелова 11.з клас и Даниел Марчев 11.ж клас). Всички те представиха и защитиха отлично своите резолюции, с които подготвиха възможни решения по зададените проблеми. Проведените дебати показаха гражданската позиция на участниците във форума. Освен запознанствата и работата с нови хора, както и разширяването на знанията по политически и социални теми, сесиите на ЕМП- България подпомагат интеграцията в ЕС и насочват мисленето на младите участници към належащите за обществото теми.


Снимки


„Четенето е модерно“ в Първа езикова гимназия

Фондация „Четене“ и Сдружение „Книги и четене“ с партньорството на Министерството на образованието и науката организират на 17.11.2023 г. „Ден на четенето“ под мотото „Четенето дава възможности“.

С няколко инициативи Първа езикова гимназия се включи в кампанията с надслов „Четенето е модерно“. Учениците в гимназията четоха свои лични произведения, творби на възпитаници на Първа – бивши и настоящи, както и произведения от любими автори на български, английски, испански, руски и корейски език.


Снимки


Лятна академия „Зелени простори“ - обучение чрез преживяване, забавление и творчество 2023 г.

Проектът Лятна екоакадемия „Зелени простори“ бе осъществен, благодарение на Община Варна по дейност “Младежки проекти 2023”, от Училищното настоятелство при Първа езикова гимназия - гр. Варна. Участие в него взеха ученици от школа “История”. Целите на проекта бяха насочени към даване на възможност на младите хора за пряко общуване с природата и възприемането ѝ като естествено място за пълноценно общуване, обучение чрез добиване на пряк опит, преживяване, забавление и творчество.

По време на пътуващия екосеминар „Зелени простори – Стара планина“ участниците успяха да съберат и хербаризират над 20 вида билки, с чиито лечебни свойства се запознаха. Бяха проведени няколко дискусии сред природата – „Природата наш дом, учител и лечител“ и „Богатството на билковата флора“. Филмът „Зелени простори – Стара планина“ бе подготвен с творчески професионализъм и лятна емоция. В края на пътуващия семинар участниците организираха „Вечер в планината – магията на огъня“, където споделиха своите преживявания и впечатления от изминалите походи и разходки сред прекрасната, богата и живописна природа. 16-километровият поход до Архитектурно-историческия резерват „Боженци“ даде възможност на участниците да се запознаят с българския бит, култура, традиции и обичаи, съхранени във времето.

Като вече утвърдена традиция учениците облагородиха с цветя и билки пространствата около ДЦ «Слънчевата къща». Заедно с нейните обитатели взеха активно участие в изграждането на „Слънчев Тих кът“ – пейки и маса за срещи и отдих, като по този начин пространството стана по-зелено и по-приветливо.

Всички придобити знания намериха своето място в края на проекта при представянето на филма „Зелени простори“, среща в ДЦ „Слънчевата къща“ и фотографската изложба в Музей за нова история на Варна.

По време на изминалия летен лагер младежите имаха възможност да се забавляват на открито, да получат удовлетворение от собствения си труд и разбира се, да създадат нови топли спомени и творчески идеи за бъдещи проекти. Обученията и дейностите по проекта продължиха в насока опазване на българската природа и постигане на хармония с нея.

Проектът се осъществява със съдействието на Община Варна, Дирекция «Образование и младежки дейности».


Снимки


Отлично представяне на Областния кръг на Многоезичното състезание

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява Валентина Цветкова от 11.и, Георги Тодоров от 11.и, София Ангелова от 11.з и Ани Димитрова от 11.з за отличното им представяне на областния кръг на Многоезичното състезание и класирането им за националния кръг, в който ще се състезават с ученици от 50 училища от цялата страна.

Многоезичното състезание е предизвикателство за учениците от 11. клас, които трябва да покажат знания и умения на два чужди езика. Задачите за слушане и за четене с разбиране са на изучавания първи чужд език, а създаването на текстове е на изучавания втори чужд език.

Пожелаваме им успех!


Първа езикова гимназия – отново шампион

В периода от 08. – 13.11.2023 г. на стадион „Локомотив“ в гр. Варна се проведе общинският кръг на Ученически игри 2023-2024 г. В оспорвана конкуренция с други седемнадесет училища от гр. Варна отборът на Първа езикова гимназия (с ученици от 11. и 12. клас) завоюва шампионската футболна титла. По този начин отборът си осигури участие в областния кръг, който ще се проведе през месец март 2024 г.

Пожелаваме успех на нашите футболисти!


Ученици от Първа езикова гимназия посетиха Немската читалня към Регионалната библиотека- гр. Варна

На 13.11.2023 г. учениците от 9.д клас на Първа езикова гимназия с класен ръководител Росица Кирилова посетиха Немската читалня към Регионалната библиотека в град Варна. Г-жа Бойка Тодорова, отговорник на читалнята, запозна учениците с богатата колекция от материали, предоставени от немска страна, както и с реда и условията за тяхното ползване. С голямо желание и интерес учениците взеха участие в различни игри, които обогатиха техните езикови умения и знания.


Снимки


Наградени ученици от Държавен архив - Варна

Ученици от профил „История“ при Първа езикова гимназия с ръководител Нела Димова бяха отличени на специална церемония в Държавен архив - Варна по повод Празника на българските архивисти. В конкурса за историческо есе на тема: „Революционерите в моя роден град, през страниците на документите“ бяха отличени:

Първо място - възрастова група - IX-XII клас – Йоана Лазарова, XIІ в клас

Второ място - възрастова група IX-XII клас – Елка Минкова, ХІІ е клас

Специална награда на журито в категорията „Изследовател – архивист“ – Яница Бяндова, XIІ в клас

Поощрителни награди получиха Йоанна Стоянова – ХІІ з клас и Кристияна Христова ХІІ в клас

Участниците имаха задачата на базата на проучените от тях документи в Държавен архив – Варна да представят исторически есета и доклади за живота и дейността на варненци – участници в национално-освободителното движение.

Темите на конкурса бяха изключително разнообразни: Освобождението на Варна, годишнини на Христо Ботев, Васил Левски, Иван Драсов, Отон Иванов, Никола Корчев, Тодор Габарев, Петър Иванов, Желязко Попов и др. Участниците имаха възможността да се срещнат с правнучката на Иван Драсов проф. д-р Ружа Панчева, която разказа интересни факти от неговия обществен живот във Варна.


Снимки


Ден на народните будители в Първа езикова гимназия

На 02.11.2023 година учениците от школа „История“ към Първа езикова гимназия почетоха историческата памет, като представиха свои разработки, посветени на видни наши будители и дейци като Софроний Врачански, Иван Вазов, Пенчо Славейков и др. Народните будители забравят за себе си, живеят смислено, праведно, вдъхновено и умират със съзнанието, че отдават сили и се жертват за нещо велико. Ние сме длъжни да помним и да предаваме тази история на идните поколения. Историята на България, която един йеромонах пренася като чудотворно ковчеже по земите ни. Историята, която изцелява болните духом, окрилява храбрите, отключва изворите на вдъхновението за поети и герои.

Преди сто години министърът на просвещението в правителството на Стамболийски Стоян Омарчевски казва: „Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж, само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на Възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...“

Днес още по-актуално звучи призивът да си спомняме имената и делата на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията.


Конференция за Западните Балкани

От 9-11.10.23 г. се проведе конференция за Западните Балкани за ученици, изучаващи интензивно немски език. Домакин беше гр. Тирана, Албания. Иванина Андонова от 11.е клас беше една от участничките от Варна. Тя имаше възможност да се включи в събитието по покана на г-жа Ауф дем Берге, координатор по немски език за Североизточна България. Темата на конференцията беше: “Медии и фалшиви новини“. Ученици от няколко балкански страни участваха в семинари, изработиха в смесени групи видеоклипове (с измислени новини) и се запознаха със забележителностите в Тирана.


Финал на международните ученически дебати на немски език в Берлин

Нора Георгиева от 12.д клас имаше възможността да присъства от 25.09.- 29.09.23 г. на европейския финал на младежките дебати на немски език в гр. Берлин, Германия. 25 ученици от 14 европейски страни пътуваха до Берлин, за да обсъдят заедно политически и социалнозначими теми.

Четиримата най-добри се класираха за финала, който се проведе за първи път в сградата на Министерството на външните работи. Сред гостите на събитието беше Анет Шаван, бивш федерален министър и Франк-Юрген Вайзе, председател на настоятелството на фондация Hertie. Въпреки че Нора не стигна до финала, е сигурна, че все пак е победила. Незабравимите емоции от дебатите, опознаването на културната и историческата страна на Берлин и многобройните приятелства са част от голямата победа за Нора.

Специално за финала пристигна и Жанина Петева, координатор на младежките дебати за България.


Финалният кръг на националното състезание по изразително четене на немски език "България чете"

На 26.10.23г. в гр. София се проведе финалният кръг на националното състезание по изразително четене на немски език "България чете". Ученикът Мелих Исмаил от 9.и клас, с ръководител г-жа Станимира Мирчева, спечели първо място в надпреварата и пребори своите конкуренти в два кръга. В първия кръг всички участниците имаха задача да прочетат определен откъс от книгата "Момчето и капитанът", а във втория кръг трябваше да представят книга по избор и да прочетат откъс от нея. Членовете на журито имаха сериозни трудности да излъчат един победител сред шестимата победители от регионалния кръг на състезанието. Решаващи критерии бяха: пресъздаване на атмосфера, мелодия и произношение, както и контакт с публиката. Първа езикова гимназия поздравява своя ученик и неговия ръководител за постигнатия успех!


Eкспозиция на тема "Будител"

По случай Деня на народните будители ученици от Първа езикова гимназия- Варна се включиха с рисунки в експозиция на тема "Будител". Младежите представиха своите графики, живописни и дигитални рисунки. Темата вдъхнови учениците да нарисуват портрети на значими за българската духовност личности, да предложат идеи за символични изображения и да пресъздадат истории за смелост и чест като легендата за нос Калиакра.

Честит празник на всички, които запалват искрата на любовта към книгите и познанието!Снимки


Турнир по стрийтбол /юноши/ за " Купата на Ректора"

На 15.10.23г. се проведе турнир по стрийтбол /юноши/ за Купата на ректора на Икономическия университет - Варна. Първа езикова гимназия участва с два отбора.След оспорвани мачове срещу отборите на III ПМГ, ПГ по електротехника и ПТГ, нашите момчета заеха първите две места и спечелиха купата.

Отборите бяха съставени от:
Стилиян Драгнев- 9.и
Борис Славов-9.г
Никола Дюлгеров- 9.и
Никола Караниколов- 9.и
Момчил Петров- 9.з
Момчил Събев- 9.е
Владислав Александров- 9.г
Жорж Тодоров- 11.в


VII Национален конкурс „Будител“ и Национална историческа конференция „Завещаната ни свобода“

VII Национален конкурс „Будител“ и Национална историческа конференция „Завещаната ни свобода“ приключиха с предложение историческите проекти да бъдат включени в „дигиталната раница“ на МОН. Предложение за това беше отправено в рамките на конференцията, с която завърши конкурсът, организиран от Първа езикова гимназия и Регионалното управление на образованието във Варна. Идеята разработките да станат част от съдържанието на образователната платформа беше приветствана от Радостина Николова, главен експерт „Съдържание на училищно и предучилищно образование“ към МОН. Тя оцени високо утвърдените ученически форуми във Варна, които присъстват в националния календар на просветното министерство, като изтъкна ролята им за проучването и съхраняването на нашите историческа памет и минало. Радостина Никола присъства и на награждаването на проектите, отличени на конкурса „Будител“, който по традиция се провежда под патронажа на кмета на община Варна. Церемонията, за която пристигнаха ученици и учители от цялата страна, се състоя в Юнашкия салон в морската столица.

Вдъхновени от знакови годишнини – 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев, 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 145 години от Освобождението на България, младежите се състезаваха в общо 6 категории: доклад, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация. На първо място бяха отличени Кристиана Стоянова от ПМГ „Васил Друмев“, гр. Велико Търново (есе); Мелвин Сюлейман от СУ „П. Р. Славейков“, гр. Кърджали (видео есе); Никола Стамов от Първа езикова гимназия, гр. Варна (доклад); Румяна Цветкова и Никола Стамов от Първа езикова гимназия, гр. Варна (филм); Полина Динчева и Лукман Ибрахим от СУ „Стоян Заимов“, клуб „Завет“ – гр. Плевен (драматизация); Християн Долчинков от ПМГ „Васил Друмев“, гр. В. Търново (презентация). Със специалната награда на кмета на община Варна бяха удостоени школа „История“ към варненската Първа езикова гимназия и СПГЕ „Джон Атанасов“ в гр. София.

Конкурсът се реализира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей, Държавния архив, както и д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет”. Сред спомоществователите, които за поредна година връчиха специални награди, са също д-р Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, Фондация „Христо Ботйов“, Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, Националният дворец на децата.

Гост лектор на провелата се Национална ученическа конференция на тема: „Завещаната ни свобода”, бе проф. Пламен Митев, историк и преподавател в СУ „Климент Охридски“, с когото учениците имаха възможност да коментират историческите факти, а също и митовете около най-ярките личности, свързани с националните идеали и борбата за освобождение на България. В беседите с учениците и учители се включиха още д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, Боян Ботйов, председател на фондация „Христо Ботйов“, специалистите от РИМ – Варна, Мариана Николова и Кристина Спасова.

Снимки


Среща на учениците от 10. и 11. DSD класове с г-н Мориц Зайлер

На 11.10.2023 г. учениците от 10. и 11. DSD класове имаха удоволствието да се срещнат с г-н Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел на Посолството на Федерална Република Германия. Гост на срещата беше и г-н Неделчо Неделчев, почетен консул на Федерална Република Германия във Варна. В актовата зала на Първа езикова гимназия учениците проведоха интересна дискусия с г-н Зайлер, който първо сподели любопитни факти за себе си. В разговора бяха засегнати актуални теми, като войната в Украйна, въвеждането на еврото, Шенген, свиването на производството във въглищните централи за сметка на използването на алтернативни източници за добиване на енергия. Въпроси бяха зададени и за мигрантската вълна в Европа. На срещата присъстваха г-н Ангел Митев и учители по немски език в Първа езикова гимназия.


Никола Стамов взе участие в международен хоров проект Реквием на Моцарт в Берлинската филхармония

От 27.09. до 02.10.2023 година в град Берлин, Германия, Никола Стамов, ученик от Първа езикова гимназия, заедно с Хора на варненските момчета и младежи взе участие в международен хоров проект – Реквием на Моцарт в Берлинската филхармония и поредица от самостоятелни концерти в Института по изкуствата и концертни зали в Берлин. В проекта на Международната академия за хорово изкуство участваха 15 хорови колектива – общо 650 хористи от 18 държави от Европа, САЩ, Азия и Австралия.

Хорът на варненските момчета и младежи към хорова школа „Проф. Марин Чонев“ – община Варна, получи официална покана за участие в този престижен международен проект след прецизна селекция.

Никола Стамов, заедно с хоровия колектив, ръководен от Дарина Кроснева – Стаменова (диригент) и Светлана Панайотова (пианист, корепетитор), достойно защитиха нивото на българското хорово изкуство. Осъщественото турне допринесе за популяризирането на българската култура на световно ниво.


Максим Ялнъзов, ученик от IX е клас представи своята първа авторска песен „Все по-далеч“

В навечерието на Международния ден на музиката, Максим Ялнъзов, ученик от IX е, клас представи своята песен „Все по-далеч“. Автор на музиката е самият той, текстът е на Йоана Кесова, а аранжиментът е дело на пловдивския композитор, аранжор и джазмен Валери Костов.

Песента участва във второто издание на конкурса за нова детска и юношеска песен Eclectica Union Kids – Symphony Competition, провел се на 30.09.2023 година, във Военния клуб в София.

Изпълнението бе съпроводено от оркестър „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“ под диригентството на Минко Ламбов. Във вълнуващата и емоционална музикална надпревара, сред утвърдени автори, „Все по-далеч“ спечели втора награда на конкурса.

Видео интерпретацията на песента разказва история за една романтична любов, която краят на лятото поставя пред изпитание дали е истинска и дали ще устои на времето. Видеоклипът може да бъде видян на официалния канал на Максим Ялнъзов в YouTube - //www.youtube.com/watch?v=xiYQHPzCYfY.


„Перспективата изкуствен интелект“

Днес учениците от Първа езикова гимназия имаха удоволствието да присъстват на презентация на тема „Перспективата изкуствен интелект“ от доктор Артур Кордон, международно признат експерт в областта на прилагането на изкуствения интелект в индустрията.

Ученици от 11. и 12. клас - профили информатика, информационни технологии, математика, и техните преподаватели, се запознаха с тенденциите в развитието на изкуствения интелект и предизвикателствата, които стоят пред човечеството, както и с възможностите за професионално развитие в тази област.


Отлично представяне на лекоатлетите от Първа езикова гимназия

На 30.09. 2023 г. в гр. Варна се проведе Национален турнир шосеен пробег „Варна“. В него отлични резултати показаха лекоатлетите от Първа езикова гимназия:
Първо място и златен медал на 1000 м за Стефания Любенова, ученичка от 8. и клас.
Второ място и сребърен медал на 2000 м завоюва Никола Йорданов от 9. клас.

Същия ден в гр. Трявна са проведе национален турнир по лека атлетика, в който ученикът Дилян Чернополски от 8. клас спечели два златни медала на 100 м и 200 м.


Спортни успехи на Александра Вачкова от 11.в клас

На 26.08. и 27.08.2023 г. Александра Вачкова, ученичка от 11.в клас на Първа езикова гимназия, закри сезона на плуването в открити води с участие от името на Община Варна и Република България в два форума:

Благотворително, в подкрепа на борбата с онкологичните заболявания, като плува 2,5км. в каналите на Дордрехт, Нидерландия, в организираното събитие Swim to figth cancer

В Белгийското първенство в открити води, което се провежда на езерото Hazewinkel, в дистанция 5 км, където завърши трета.

Лятото беше едно от най- успешните за Александра – първа при жените на най-големия плувен маратон в България, 6.7км от остров Св. Анастасия до мостика на гр. Бургас; трета при жените на проведения в Бургас маратон Порт-Бургас на дистанция 3 км и четвърта на 1км, който тази година бе под егидата на World Open Water Swimming Community, наситен с международно участие; четвърта на маратона Галата- Варна и с признание от публиката и журналистите за спортсменско поведение, като помага на финала на свой опонент, за да завършат заедно.

На държавното лично и отборно първенство Александра допринесе за спечелването на купата при девойките за отбора си с три златни щафетни отличия, два бронзови индивидуални медала и куп престижни класирания.


Ученичка от Първа езикова гимназия- вицешампион на Държавното клубно първенство по художествена гимнастика

Дара Николова от 8.в клас е част от отбора, който завоюва сребърните медали на Държавното клубно първенство по художествена гимнастика. Поздравления за успеха и пожелания за покоряване на нови върхове!

Видео

Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница