VІ Национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“

Среща с професорите в рамките на VІ-я Национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“

В рамките на VІ-я Национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ в Първа езикова гимназия ни гостуваха проф. Кирил Топалов - преводач, дипломат, сценарист, писател, литературен критик и общественик, проф. Димитър Веселинов - Директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, СУ „Св. Климент Охридски“ и г-н Боян Ботйов - родственик на поета и Председател на Общонародна фондация „ Христо Ботйов“. Директорът на Гимназията - г-н Ангел Митев, представи гостите и очерта значението на Националния конкурс и научната конференция за мисията на българското училище в областта на историческото образование.

В срещата взеха участие ученици от профил „История“ и от профил „Български език и литература“, както и преподаватели и възпитаници с интерес към българската история. Гостите отговориха на всички въпроси, отнасящи се както до славното ни Възраждане, така и до съвременните ни отношения със Северна Македония. Учениците зададоха и своите актуални въпроси, свързани с войната между Русия и Украйна. Основен акцент в изказванията на проф. Кирил Топалов, проф. Димитър Веселинов и Боян Ботйов бе и възпитанието в родолюбие в българското училище.

Снимки


55 ученически проекта бяха отличени в Националния исторически конкурс „Будител” Участниците почетоха делото на Паисий Хилендарски с факелно шествие

55 проекта бяха отличени в шестото издание на Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител”, който се провежда във Варна по инициатива на Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия и под патронажа на кмета Иван Портних. Над 300 деца от 45 населени места в страната взеха участие с рекорден брой индивидуални и колективни проекти – общо 220, в шест категории: доклад, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация. С конкурса на тема „Възрожденският полет на духа и мечтата за национално освобождение“ беше отбелязана 260-ата годишнина от написването на „История славянобългарска”, а най-добрите ученически разработки бяха наградени на официална церемония в Юнашкия салон.

С наградата на кмета бяха удостоени школа „Историка” към СУ „Петко Р. Славейков” в Кърджали и клуб „История” към Първа езикова гимназия във Варна. Отличията връчи госпожа Лилия Христова, директор на общинската дирекция „Образование и младежки дейности”. Тя с удовлетворение отчете, че броят на участниците в конкурса, финансиран от Община Варна, се увеличава с всяка изминала година, което е показателно, че родолюбивата инициатива намира все повече съмишленици. „Ние се гордеем, че морската столица е домакин на над 8 национални ученически конкурса, което е в унисон със стремежа ни Варна да се утвърди като Град на знанието”, каза още в приветствието си Лилия Христова.

Поздравления към победителите и към учителите, които предават пламъка на родолюбието на своите ученици, поднесе и д-р Ирена Радева, началник на РУО – Варна. Директорът на Първа езикова гимназия Ангел Митев на свой ред благодари на всички, подкрепили реализацията на събитието, както и на учениците, които с творбите си допринасят за съхраняването на българщината. Конкурсът показва, че историческата памет, знанията и изследователският дух са в основата на обичта ни към род и родина, заяви Ангел Митев.

От името на фондация „Българска памет”, с чието съдействие се провежда събитието, д-р Милен Врабевски приветства участниците, които „разбират много добре значението на своя поглед напред и нагоре и на ефективната реализация на своята младежка активност и енергия”. Нека помним тези, на които дължим възможността днес да имаме достойно ежедневие, и да осъзнаваме духовния смисъл в живота, призова д-р Врабевски.

Специални награди бяха присъдени и от другите спомоществователи на конкурса: Регионалния исторически музей, Държавния архив, Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, Фондация „Христо Ботйов“, Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”, Националния дворец на децата, Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Училищното настоятелство към гимназията домакин.

Церемонията завърши със символично предаване на факела на Паисий и неговите следовници – учениците получиха свещички, за да отнесат със себе си искрицата родолюбие и да разпалват националното самочувствие и гордостта, че принадлежим на славен народ. Участниците почетоха делото на хилендарския монах с факелно шествие, което завърши на площад „Независимост”.

Награждаването се проведе в рамките на Националната ученическа конференция на тема: „Ода за свободата”. Като лектори в двудневния форум се включиха проф. Кирил Топалов – литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, проф. Димитър Веселинов – филолог, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, Боян Ботйов – председател на Фондация „Христо Ботйов”, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.

Списък на наградените

Снимки


Национална конференция – „Ода за свободата“
VІ Национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ - „Възрожденският полет на духа и мечтата за национална освобождение“

Регламент

Класирани ученици за Националната конференция – „Ода за свободата“ от VІ Национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ - „Възрожденският полет на духа и мечтата за национална освобождение“

Посвещава се на 260 години от написването на История Славянобългарска

Под патронажа на Кмета на Община Варна г-н Иван Портних

Награждаването ще се състои на 4.11.2022г. от 17.00ч. в Юнашки салон – Варна

На 5.11.2022г. от 9.30ч. - Национална ученическа конференция в Юнашки салон - Варна