Успехи за учебната 2022-2023г.

Отличен от националната олимпиада по история и цивилизации за Александър Градев

От 28 до 30 април 2023 г. в гр. Свиленград се проведе XVI-ата национална олимпиада по история и цивилизации. В нея взеха участие 114 ученици от цялата страна.

Александър Градев, възпитаникът на Първа езикова гимназия от 12.e клас, се представи блестящо на писмения кръг, на който получи оценка Отличен (6,00). На устното събеседване Александър получи Много добър (5.25), демонстрирайки задълбочени познания по съвременна история.

Националната комисия оцени Александър Градев с обща оценка Отличен (5.63), поставяйки го на едно от челните места в България.

Честито отлично представяне, Александър Градев! Продължавай да трупаш познание и мъдрост, следвай мечтите си и гради успешна академична кариера!

ЕВРОПА - ГРАНИЦИ И МОСТОВЕ

За девета година Първа езикова гимназия организира ученически конкурс „Европа - граници и мостове“. Инициативата се провежда под патронажа на Емил Радев, член на Европейския парламент и възпитаник на училището. Тържествената церемония по награждаването се проведе официално в Музея за нова история на Варна. В конкурса за есе голямата награда спечели Румяна Цветкова от ХІ.ж клас, а на второ и трето място бяха класирани абитуриентите Емануела Димитрова и Иван Иванов. Присъдени бяха и две поощрителни награди – на Елица Иларионова и Пресиян Янков.

Във втората категория на конкурса - създаване на кратко видео - първото място бе отредено на Никола Стамов от ХІ.г клас, второ място получи Симона Вълчева от ХІ.в клас, а трето място журито определи за Андрей Костов от VІІІ.г клас.

В рамките на церемонията бяха представени част от есетата и видеоисториите, отличени в конкурса, в които учениците споделят вижданията си, че Европа е част от пътя, който всички ние трябва да извървим и който не носи само привилегии, но и отговорност. С творбите си младите хора отправиха послания за мир и солидарност, за преодоляване на омразата и предразсъдъците, които чертаят дълбоки разделителни линии в обществото. Евродепутатът поздрави педагогическия колектив на Първа езикова гимназия за усилията да възпитава у младежите национално самосъзнание, но и самочувствие на европейци с широк кръгозор. „Давайте най-доброто от себе си, защото това е мостът към успешната реализация. Имате подготовката да покорите академичните върхове в Европа, но после се върнете в България, защото тя има нужда от Вашите знания и енергия“ - това пожела Емил Радев в приветствието си към участниците.

Снимки

Награди „Варна“

В навечерието на светлия национален празник 24. май - Ден на българската просвета и култура - Първа езикова гимназия е с ново високо признание.

На 22.05.2023 г. в зала „Пленарна“ на Община Варна се състоя тържественото връчване на награди „Варна“. За Първа езикова гимназия е чест, че престижното отличие „Ученик на годината“ в областта на общообразователната подготовка получи Милица Иванова от 12. е клас. Милица е носител на многобройни първи и втори места в престижни международни и национални конкурси в сферата на хуманитаристиката, литературното творчество и медийното изкуство. Тя е четирикратен стипендиант на МОН по „Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби“.

На церемонията Милица сподели, че за нея тази награда е много ценна. Благодари на Първа езикова гимназия за огромната подкрепа през изминалите пет години, на учителите, които я вдъхновяват да върви смело по пътя, който е избрала. За Милица е важно, че в Първа се е научила да бъде добър и емпатичен човек.

Гимназията се гордее с ученици като Милица Иванова!

Връчване на Немски езикови дипломи

На тържествена церемония на 12.05.2023 г. в Актовата зала на Първа езикова гимназия 46 зрелостници получиха своите немски езикови дипломи. Г-жа Регина Ауф дем Берге, консултант по немски език за Североизточна България, и директорът на Първа езикова гимназия г-н Ангел Митев поздравиха учениците за блестящите им резултати и им пожелаха още много успехи. Зрелостниците също отправиха своето емоционално обръщение към преподавателите си по немски език. Връчването беше съпроводено от кратка програма, подготвена по традиция от 11.DSD класове.

Снимки

Петър Стоянов Тодоров от 10.е клас спечели младежката ТВ викторина за ученици от 9. до 11. клас „Това го знам“

Датата, на която беше излъчен епизодът, е 07.05.2023 г. А участниците, срещу които се изправи Петър, са Кристин от Спортно училище „Тодор Каблешков“, Стара Загора, Тони Симеонов от 81 СУ „Виктор Юго“, София и Борис Тодоров от Английска гимназия „Проф. Иван Апостолов”, София.

Състезанието е разделено на 4 кръга. Първият кръг е с въпроси с избирателен отговор по всички предмети от училище. Вторият е с въпроси по същите теми, но по-сложни и с отворен отговор. В третия се гледат видеа от „Златен видеоархив на БНТ“, а в последния рунд излизат снимки на екрана и първият, който натисне червеното копче, казва отговор и получава живот, който се брои като точка при финалното сумиране за първото място (през другите кръгове при грешен отговор се взема живот, а при правилен не се дава).

Петър Тодоров се представи най-добре в трети и четвърти кръг, най-вече в четвърти, тъй като тогава поведе в играта и това му осигури победата - в края на трети кръг той и Кристин завършиха с равен брой точки (6), а на финала той триумфира с 12 - 8 точки.

Поздравления за успеха!

Мария Кирякова с награди от 3 международни танцови състезания

Мария Кирякова от 8.б клас бе удостоена с 6 първи награди от международното състезание Movmnt, което се проведе в Русе на 8 и 9 април, 2023 г. Мария спечели I-во място - формация, стил лирикъл "Did you?", I-во място - малка група, стил modern/contemporary "Frozen souls", I-во място - малка група, стил open "And this storm will pass", I-во място - соло, стил modern/contemporary "Keep waiting" и специална награда за академия в Италия, I-во място - соло, стил jazz "Nowadays” и I-во място - дует, стил modern/contemporary "The longer you stare, the deeper you are drawn in".

При участието си в състезанието Global Dance Open, проведено в София на 29 и 30 април, Мария отново се пребори със силната конкуренция и зае две I-ви места (малка група, стил modern/contemporary и малка група, стил open) и едно III-то място (дует, стил modern/contemporary).

На състезанието Europe Grand Dance Cup проведено в Констанца, Румъния на 6 и 7 май, на което Мария участва с три танца, тя спечели едно II-ро място (дует) и едно III-то място (соло, стил jazz), а при стила с най-тежка конкуренция (соло, стил modern/contemporary), тя се класира на V-то място във финалната седмица и е единствената участничка от България, достигнала толкова напред в класирането.

Пожелаваме ѝ още много успехи на предстоящите състезания!

Успешно класиране в национален конкурс

На 1. май бяха обявени резултатите от конкурс за есе, анализиращо ограниченията на нашето национално развитие, организирано от Citizens for Bulgaria (C4BG). По темата "Кой е драконът, който ни спира, и как да го победим?" писаха гимназисти от 8-12. клас.

Мария Михайлова от 11.з клас се класира на второ място и спечели грамота, парична награда, както и покана за участие в работна среща с организаторите и останалите победители.

Нейното есе, както и тези на другите победители, може да прочетете тук: https://c4bg.org/dragon

TeenStart Weekend MG Edition

През уикенда от 28-30 aприл 2023г. в МГ „Д-р Петър Берон“ се проведе състезанието TeenStart Weekend MG Edition. Там в рамките на 54 часа участниците имаха възможност да работят в екипи по свои проекти и да разработят бизнес идея. На финала всеки екип представи бизнеса си пред жури, в което бяха включени представители на водещи IT компании от Варна.

Проектът “Warehouse – gen z” на екипа, в който участваха учениците от Първа езикова гимназия - Владо Желев от 12 б. клас, Борис Славов – 12 б. клас, Александър Коцев – 11 а. клас и Божидар Мирчев – 11 а. клас, направи силно впечатление на журито и им донесе четвърта награда в състезанието.

Състезание по изразително четене на немски език

На 28.04. в Първа езикова гимназия се проведе традиционното състезание по изразително четене на немски език Bulgarien liest vor, което се провежда в гимназията от 2019 г. с подкрепата на Централна служба по училищно дело в чужбина към немското посолство, както и инициативата “Училища: Партньори на бъдещето”. Координатор на състезанието по изразително четене за Първа езикова гимназия е г-жа Станимира Мирчева. Журито беше представено от учители по немски език и г-жа Ауф дем Берге - програмен учител от тази учебна година в гимназията. В надпреварата участваха ученици от всички осми класове с интензивно изучаване на немски език и след оспорвана борба между петимата победители, излъчени по класове, Мелих Исмаил от 8.и клас спечели заслужено първото място и се класира за регионалния кръг, който ще се проведе в град Бургас. Пожелаваме му успех!

Финали на ученически игри по баскетбол

От 30 април до 3 май 2023 г. в гр. Хасково се проведе Финален турнир по баскетбол – девойки, 11-12 клас.

За състезанието се класират десетте най-добри училищни отбори в България.

След оспорвани срещи с отборите на София, Бургас, Монтана, Габрово и домакините от гр. Хасково, отборът на Първа ЕГ се класира на пето място.

Състезателката Нелина Пимпирева, ученичка от 11.д клас, блестеше над всички с индивидуалните си отигравания и получи лична награда за „Най-добър реализатор“ на турнира.

Да благодарим на момичетата за характера и себераздаването им по време на турнира и да им пожелаем здраве и призово класиране през другата учебна година.

Състав на отбора: Нелина Пимпирева - 11.д клас, Мадлен Морарова - 11.а клас, Илина Красенова - 12.е клас, Калина Пейкова - 12.е клас, Ирен Савова - 10.з клас, Екатерина Георгиева - 9.а клас, Димана Добрева - 8.г клас, Глория Минкова - 8.в клас, Ема Ганева - 9.б клас.

Златните момичета на I ЕГ-Варна

Отборът на Първа езикова гимназия - девойки 11-12 кл. - участва на Държавното първенство по волейбол, което се проведе в град Сливен от 29.04.23 г. до 03.05.23 г.

Участници на това първенство бяха също и училищата от Кюстендил, Казанлък, Нова Загора, Видин, София, Пловдив, Плевен, Сливен и Русе.

След теглене на жребия отборът на Първа се падна в една група с домакините от Сливен, Видин, Плевен и Нова Загора. Варненки спечелиха всичките си мачове и станаха първи в групата, което им отреди да играят полуфинал с втория от другата група - с отбора на Казанлък. След много оспорван мач нашите момичета се пребориха и спечелиха с 3-2 гейма.

В деня преди финала момичетата имаха много емоционална и зареждаща среща със световно известната фамилия Назарян. Те им пожелаха успех на финала и им подариха биографичната книга „Роден победител“.

На финала нашите момичета срещнаха отбора от Кюстендил. Тръгнаха много силно и спечелиха първите два гейма. След това кюстендилки поведоха и взеха третия гейм. За голямо нещастие, в четвъртия гейм Мария Петрова се контузи, но момичетта се вдигнаха и петия гейм след игра точка за точка спечелиха мача и така станаха златните момичета на шампионата.

Това дава право следващата година отборът на I ЕГ-Варна да участва на Световното ученическо първенство.

Волейболистките бяха подкрепени в залата от родители и от отбора по баскетбол на I ЕГ-Варна, които се представиха много добре на техните финали в град Хасково.

Победителките са: Елизавета Ивакина - 12.a, Лорета Арнаудова - 12.e, Ивет Гавраилова - 11.б, Ралица Гигова - 11.б, Мария Петрова - 8.з, Мартина Димитрова - 9.е, Анна-Катерина Станимирова - 9.з, Малена Николова - 9.в, Ваяна Заркова - 9.б, Ерия Рашкова - 8.г клас.

Традиционно силно представяне по лингвистика

В края на месец април в град София се проведе националният кръг на олимпиадата по лингвистика. След два подборни кръга: общински и областен, за национален кръг се класират 120 ученици. Седем от тях са ученици от Първа ЕГ.

На националния кръг достойно представиха гимназията: Мартин Добрев от 12.и клас, Елица Иванова от 11.и клас, Виктория Иванова, Иванина Андонова и Теодор Кънчев - и тримата възпитаници от 10.е клас.

В индивидуалната надпревара Мартин Добрев се класира на призовото второ място, а Теодор Кънчев зае пето място. За постигнати отлични резултати пррез цялата година Елица Иванова беше определена за подготовка в разширения състав на националния отбор на БГ.

За постигнати високи резултати на олимпиадата, според регламента, националната комисия присъди званието „лауреат“ и оценка отличен за прием в университет на Мартин Добрев и Елица Иванова.

В отборната надпревара Първа ЕГ се класира на второ място от 30 отбора.

Ралица Джукева от 9.а клас – победител в Десетото национално състезание по английски език „Pearson Competition“

Над 8000 ученици от над 120 училища от цялата страна участваха в Десетото национално състезание по английски език „Pearson Competition“, като най-добрите бяха допуснати до националния кръг.

С великолепно представяне на националния кръг Ралица Джукева от 9.а клас постигна максимален резултат и завоюва първото място в ниво B1.

Отлично се представи и Яна Калчева от 10.в клас, която се класира на трето място в ниво B2.

Най-добре представилите се ученици и техните учители бяха наградени на тържествена церемония в София.

Поздравления за Ралица Джукева, Яна Калчева и техните преподаватели по английски език Донета Митева и Татяна Караиванова!

Зонален етап от ученическите игри по тенис на маса

На 25.04.2023 г. в гр. Добрич се проведе зоналният етап от ученическите игри по тенис на маса. В него взеха участие двата представителни отбора на Първа ЕГ, момчета и момичета, като отборът на момичетата успя да завоюва първото място и да се изкачи на почетната стълба. Това му дава право да продължи към финалния етап на ученическите игри.

Момчетата се класираха на 2-ро място след оспорвана борба с отбора на гр. Шумен.

Състезателите, взели участие, са както следва:

Момчета: Мирослав Ивайлов Петев - 10.ж клас, Михаил Миленов Трифонов - 10.ж клас, Ивайло Николов Илиев - 8.з клас, Николай Илиянов Георгиев - 10.ж клас.

Момичета: Иванина Светославова Андонова - 10.е клас, Ресена Алексеева Памятних - 9.з клас, Филипа Петрова Добрева - 9.ж клас, Полина Георгиева Георгиева - 10.а клас.

Ръководител на отбора - Методи Миланов

Нека пожелаем успех на момичетата в следващия финален етап от ученическите игри, който ще се проведе в гр. Ямбол на 23.06.2023 г.

Ученически игри по бадминтон

Завърши зоналния етап на ученическите игри по бадминтон. Отборът на Първа езикова гимназия победи категорично съперниците си и се класира за държавното първенство, което ще се проведе на 23.06.2023 г. във Варна.

Победите завоюваха: Рея Николаева Кирчева 8.е, Лилана Красимирова Димитрова 8.д, Полина Георгиева Георгиева 10.а, Иванина Светославова Андонова 10.е, Цветомира Веселинова Колева 10.ж, Владимир Стефанов Щерев 9.б, Стилиан Павлов Стоименов 9.д, Данила Антонович Алферов 8.б, Николай Илианов Георгиев 10.ж клас.

Интердисциплинарна дейност на школите “Химия”, “История” и клуб “Пътешественик”

На 22.04.2023 г. се проведе планирана интердисциплинарна дейност на школите “Химия”, “История” и клуб “Пътешественик” до Побити камъни, Музея на мозайките в гр. Девня и Музей подводница “Слава” в гр. Белослав. Учениците разгледаха невероятния природен феномен, без аналог в световен мащаб, Побити камъни и се запознаха с легендите и историята за неговото образуване. В Музея на мозайките те се запознаха с римски и ранновизантийски мозайки, вградени в античните основи на сграда в град Марцианопол. В края на пътешествието пък разгледаха подводницата, зачислена към Българския военноморски флот, именувана “Слава”. Тя плава до 2010 г. и след това е превърната в музей.

Интердисциплинарният урок даде възможност за по-пълно усвояване на придобитите знания и емоциално съпреживяване по набелязаните обекти у младите ентусиасти.

Снимки

Николета Николова от 10.з клас с награда на финала на VIBE

Николета Николова от 10.з клас бе удостоена с трета награда на финала на VIBE (The Vienna International Ballet Experience) 2023. На първи и втори тур на конкурса, проведен на 3 и 4 април 2023 г. в австрийската столица, Николета изпълни вариациите „Принцеса Флорина” и pas de trois от „Лебедово езеро”. Журито, състоящо се от международно признати танцови майстори, режисьори и хореографи, отговаряше за подбор и оценка на участниците в конкурса по техните технически умения и артистичност. Семинари по класически балет и съвременни танци се провеждаха същевременно в състезателните дни с Tamás Solymosi, Roberto Altamura и Adriaan Luteijn.

Зонално първенство за девойки по волейбол

На 19.04.2023 г. се проведе зоналното първенство за девойки VIII-X клас. Момичетата на Първа езикова гимназия се представиха отлично.

В отбора на гимназията участваха: Сияна Калчева 10.и, Златина Трифонова 10.е, Калина Павлова 10.а, Цветомира Колева 10.ж, Александра Дорийска 8.а, Габриела Тодорова 8.г, Никол Дочева 8.в, Василена Иванова 8.е, Виктория Златева 9.а, Сияна Владимирова 9.в клас

Нора Георгиева от 11.д се пребори за националния кръг по международни младежки дебати на немски език

Нора Георгиева от 11.д клас успя да се пребори срещу свои връстници от страната на междуучилищния кръг на международните младежки дебати на немски език, на който участваха 40 ученици.

На националния кръг, който ще се проведе на 26.04.2023 г., 16 възпитаници ще се състезават помежду си в два рунда, за да бъдат излъчени осемте най-добри дебатиращи ученици на немски език, които ще се борят за призови места на финалния кръг в Гьоте-институт София в края на м. май.

Първа езикова гимназия участва за първи път на международните младежки дебати. Проектът дава своя принос в това младите хора да се научат да изразяват своите възгледи и становища компетентно и убедително на немски като чужд език. Състезанието подпомага дебатирането като средство за демократичен диалог и насърчава активното многоезичие в Европа. Предмет на състезанието е воденето на полемика на немски език по теми от областта на училищното ежедневие, гражданските и човешките права, история и Европа.

XXIV-то национално състезание по химия и опазване на околната среда

На 08.04.2023 г. в гр. Банско се проведе XXIV-то национално състезание по химия и опазване на околната среда. В престижната надпревара взеха участие 109 ученици от 13 области в страната.

След предварителен подбор учениците от Първа езикова гимназия, които взеха участие в състезанието, са: Преслав Гавраилов, Владимира Маджарова и Ивана Станева от 11.ж клас; Елица Иванова, Вяра Пировска, Йоанна Николова, Ирен Петрова, Ивайло Георгиев, Виктория Кирова и Искрен Тодоров от 11.и клас; Наталия Петрова и Никол Петрова от 11.г клас; Десислава Мусинска и Мария Тилева от 11.а клас.

Химиците на Първа представиха достойно гимназията и града ни, като отборът ни се класира шести в България.

Поздравления за всички!

Лазаровден от kлуб “История”

На Лазаровден ученици от Клуб “История” при Първа езикова гимназия представиха обичая лазаруване. Песните и наричанията на лазарките за здраве, плодородие и семейно благополучие огласиха двора на Етнографски музей - Варна. Лазарките, облечени в невестински дрехи и накичени с пролетни венчета, изпълниха специални обредни песни и танци за синовете в семейството и бяха дарени от стопанката на къщата.

Среща с г-н Боян Ботйов

В Актовата зала на Първа езикова гимназия се проведе среща с г-н Боян Ботйов - председател на фондация „Христо Ботев“ и наследник на гениалния поет и революционер, по повод 175 години от рождението на Христо Ботев. Срещата бе уважена от г-жа Марияна Николова - уредник на музей „Възраждане“, Варна. Боян Ботйов представи нови архивни документи по книгата на Николай Иванов, посветена на Христо Ботев, която представя неговите последни дни през месец май на 1876 г., и непубликувани куплети към стихотворението „Дякон Васил Левски“ от пълното фототипно-печатно издание на поезията на Христо Ботев. Като наследство за библиотеката на Първа езикова гимназия той остави няколко книги, а учениците имаха възможността да получат отговори на своите въпроси в края на срещата. Ученичката Соня Щерева прочете своето есе под формата на писмо, адресирано до Христо Ботев, което развълнува всички.

Първа гимназия е отново ПЪРВА

На 06.04.2023 г. се проведоха областни и зонални първенства по спортовете: лека атлетика, волейбол и баскетбол. ТРИ ПЪРВИ места за нашите отбори в две възрастови групи. Оспорвани двубои, лични постижения, трепетно очакване на класиране и извоювани победи. Отборът по лека атлетика 8 - 10 клас победи в комплексното класиране с 1 точка „непобедимите“ момичета на Математическа гимназия и се класира за зонално първенство.
Отборите по баскетбол и волейбол на девойки 11-12. клас продължават участието си на Държавни първенства - финалите на Ученически игри 2023 през м. април, като домакини на състезанията са съответно градовете Хасково и Сливен. За този форум се класират десетте най-добри училищни отбора в съответния спорт, като преди това са били първенци на етапите общинско, областно и зонално първенство.
Участничките бяха наградени с купи, медали и ранички от организаторите.
УСПЕХ, МОМИЧЕТА!

Отбор ЛЕКА АТЛЕТИКА: Отбор БАСКЕТБОЛ: Отбор ВОЛЕЙБОЛ:
1.Виктория Чанкова- 9.г
2.Натали Костова - 9.б
3.Тея Иванова - 9.е
4.Анелия Златева - 8.д
5.Вероника Николова - 8.з
6.Магдалена Петрова - 8.ж
7.Габриела Янкова - 8.з
8.Гюнсев Иванова - 10.г
1.Лора Иванова - 9.з
2.Ирен Панева - 9.з
3.Екатерина Иванова - 9.а
4.Калина Пейкова - 12.е
5.Нелина Пимпирева - 11.д
6.Мадлен Морарова - 11.а
7.Илина Борисова - 12.е
8.Глория Минкова - 8.в
9.Ема Ганева - 9.б
10. Димана Добрева - 8.а
1.Ивет Гавраилова - 11 клас
2. Елизавета Ивакина - 12 клас
3. Лорета Арнаудова - 12 клас
4.Ралица Гигова - 11 клас
5.Мартина Димитрова - 9 клас
6. Ваяна Заркова - 9 клас
7.Мария Петрова - 8 клас
8. Анна-Катерина Станимирова - 9 клас
9.Малина Николова - 9 клас
10. Ерия Рашкова - 8 клас

Ученици от Първа езикова гимназия в програма CERN

На 22.03.2023 г. 30 ученици взеха участие в програма на CERN, която се проведе в НАОП "Н.Коперник", гр.Варна с координатор г-жа Свежина Димитрова и главен асистент Румяна Хаджийска. Участваха и ученици от Първа езикова гимназия. От 10:00 до 11:00 бе проведена въвеждаща лекция за физика на елементарните частици. От 11:10 до 12:00 бяха представени CMS експеримент и методология за анализ на данни. От 13:30 до 15:30 учениците направиха практическо упражнение и изследваха събитията на различните видове частици. В 15:40 на учениците бе представена повече информация за вселената от Антоанета Аврамова, събуждаща още повече интереса им към физика на елементарните частици. В 16:30 под ръководството на инж.Румяна Милева Хаджийска бяха обсъдени резултатите от изследването на събитията с помощта на подходяща графика. В 16:55 бе проведена видеоконференция с CERN и участници от други държави. В 18:00 бяха раздадени сертификатите на учениците, взели участие в този проект. След вълнуващо приключение в света на физиката на елементарните частици, учениците разшириха кръгозора си и останаха удовлетворени и с позитивни емоции от незабравимото преживяване.

PAD стипендия

Виктория Георгиева от 10.д клас е един от петте стипендианти от цяла България, който ще има възможност да прекара един месец в края на лятото в Германия. След двегодишно прекъсване заради пандемията се проведе олимпиадата по немски език по програмата за летни стипендии на германската Служба за педагогически обмен (PAD). Възможност да участват имаха ученици от 10 DSD класове от всички DSD училища в България. Критериите, по които бяха излъчени носителите на стипендия, бяха езикови умения, креативност и съдържание. Подборът беше направен в разговор от три части. В комисията по излъчване на победителите бяха координаторите по немски език за България г-жа Сибиле Шабанска и г-н Бернд Буххолц.

Екатерина Осипова от 12.в клас – лауреат на националната олимпиада по английски език

Творчески дух, любов към книгите, усет към езика, непрекъснат стремеж към усъвършенстване и отлична подготовка изведоха Екатерина Осипова от 12.в клас сред най-добрите дванадесетокласници в България на националния кръг на олимпиадата по английски език.

Националната комисия отличи блестящото представяне на Екатерина, като я удостои ъс званието „ лауреат“ и определи тя да получи оценка Отличен (6).

Поздравления за Екатерина и за нейната преподавателка по английски език г-жа Сиана Шивачева!

Поздравяваме и останалите наши ученици, които представиха достойно Първа езикова гимназия на националния кръг: Анелия Цакова от 9.а, Александра Богдана Тодорова от 10.б, Яна Калчева от 10.в, София Ангелова от 10.з, Ивета Тодорова от 10.а

VIII национална ученическа конференция по история

Ученици от Първа езикова гимназия взеха участие в VIII-та национална ученическа конференция по история на тема: „80 години от спасяването на българските евреи“, която събра в Кърджали 170 ученици и учители от цялата страна от 17 до 19 март. Събитието се организира по традиция от СУ „Петко Рачов Славейков" и се провежда под патронажа на Община Кърджали.

Трудната задача да определят победителите сред толкова много труд и усилия се падна на жури в състав: доц. д-р Албена Танева от Софийския университет, Таня Гезенко - експерт от Държавен архив - София, Радостина Николова - държавен експерт от МОН - София, Даниела Апостолова - старши експерт ОНГО В РУО - Кърджали и Гергана Димитрова - началник отдел в Държавен архив - Кърджали.

„България спаси своите евреи“ - проект, изработен от Румяна Цветкова и Никола Стамов от 11. клас, бе удостоен с първо място в категория „Доклад“.

Специалната грамота на Държавен архив – Кърджали получи Соня Щерева от 11. клас с разработката си „Човечност в очите на България“.

Достойно представиха и защитиха своите проекти измежду 64 разработки на 33 училища от цялата страна и учениците Симона Вълчева, Николай Нейков, Мариела Рангелова, Пламена Петрова, Ива Цонкова и Йоанна Стоянова.

Ученичката Ива Цонкова от 12. Д клас отправи своето послание към участниците в конференцията, заявявайки, че антисемитската политика на българската законодателна и изпълнителна власт, независимо от причините, които са я наложили, и степента, в която тя е прилагана, съставлява мрачен период в живота на българското общество по време на Втората световна война. Светъл лъч в тези трагични дни представлява нравственият подвиг на българското общество, вдигнало се в защита на човечността и солидарността, спасил хиляди човешки живота. Този морален подвиг е основание за заслужена национална гордост, а паметта на невинно погубените ни задължава да поискаме прошка за причинените им страдания. Тази прошка ни е необходима – в името на загиналите, в името на оцелелите и техните спасители, в името на настоящите и идните поколения. За да можем да кажем: НИКОГА ВЕЧЕ!

Снимки

Литературно четене в Асоциация „Да съхраним жената“

На 21.03.2023 г. - Ден на социалната дейност и Световен ден на поезията - представители на Ученическия съвет на Първа езикова гимназия с ръководител г-жа Полина Стойнова посетиха Асоциация „Да съхраним жената“ с председател г-жа Йорданка Ненчева. Учениците представиха пред потребителите в институцията произведения за Жената, написани от наши възпитаници. Четци бяха Максим Миовски от 10.в, Николай Нейков от 11.в, Никола Димитров от 11.ж, Карина Цветкова от 11.ж, Виктория Морфова от 12.в, Сияна Костадинова от 9.ж, Сюзан Ван Каутер от 12.д и Магдалена Генова от 11.а, а Никита Георгиева от 11.г и Грета Бакалова от 10.з допринесоха за доброто настроение с музикални изпълнения. Жените потребители в Асоциацията също се изявиха чрез лично творчество - прочетоха стихотворения и изпяха песен, посветени на нежната част от човечеството. По този начин учениците и дамите от институцията се запознаха взаимно, общуваха и поставиха мост между поколенията.

Снимки

I място на областно първенство по волейбол

Завърши за девойки 8-10 клас.Отборът на Първа езикова гимназия се класира на I място и ще представлява Варненска област на зоналните състезания.

Победите завоюваха: Мартина Димитрова – 9.и, Анна-Катерина Станимирова - 9.з, Ерия Рашкова – 8.г, Габриела Тодорова – 8.г, Ваяна Заркова – 9.б, Мария Петрова – 8.ж, Александра Дорийска – 8.а, Цветомира Колева – 10.ж клас.

Грета Бакалова от 10.з с награди от "Път към славата"

На XI-я национален певчески конкурс "Път към славата", провеждащ се по традиция в гр. София, нашата възпитаничка Грета Бакалова от 10.з клас спечели втора награда в категория "Звездата на Ваня Костова" с песента "Звезда". За другите си две изпълнения получи две покани за конкурси в чужбина - в Римини, Италия и Алмати, Казахстан.

Пожелаваме ѝ творческо вдъхновение по пътя към славата!

Областен етап от ученическите игри по тенис на маса

На 16.03.2023г. В мол Varna Towers се проведе областният етап от ученическите игри по тенис на маса. В него взеха участие двата представителни отбора на Първа ЕГ, момчета и момичета, като без особени усилия и двата отбора успяха да завоюват първите места и да се изкачат на почетната стълба. Състезателите, взели участие, са:

Момчета: Мирослав Петев – 10.ж клас, Михаил Трифонов – 10.ж клас, Ивайло Илиев – 8.з клас, Николай Георгиев – 10.ж клас

Момичета: Иванина Андонова – 10.е клас, Ресена Памятних – 9.з клас, Филипа Добрева – 9.ж клас, Полина Георгиева – 10.а клас

Ръководител на отбора - Методи Миланов

Нека им пожелаем успех в следващия, зонален етап от ученическите игри, който ще се проведе в гр. Добрич на 21.04.2023 г.

Волейбол "Купа Варна"

В неделя (19.03.2023 г.) завърши състезанието по волейбол "Купа Варна" за девойки 11-12 клас. Отборът на Първа езикова гимназия отново се представи блестящо и спечели златните медали. Благодарим на всички момичета и им пожелаваме успехи в следващите състезания!

А това са:

Ивет Гавраилова -11.б, Ралица Гигова - 11.б, Елизавета Ивакина -12.а, Лорета Арнаудова -12.е, Николета Колева -11.з, Симона Русева -11.з, Симона Христова -11.ж, Ралица Николова -11.ж клас.

Пролетен източен регионален турнир на Фондация „БЕСТ”

На 25 и 26 февруари 2023 г. в град Варна се проведе пролетният източен регионален турнир на Фондация „БЕСТ” по английска реч и дебати, на който отборът по дебати на Първа езикова гимназия се класира достойнo, заемайки призови позиции сред 43 отбора, както следва: Екатерина Евгениева Осипова от 12.в клас - 3-то място за най-добър говорител за втора възрастова група (Varsity, 10-12 клас). В първа възрастова група - Novice, 8-9 клас - Жасмина Коба Беридзе от 9.и зае 5-то място за най-добър говорител, а Мария Иванова Янковa от 9.и - 9-то място.

В категорията „Дебати” в първа възрастова група отборът ни, представен от Стефан Светозаров Стефанов от 8.а, Калина Борисова Бърнева от 8.а и Изабела Орлинова Колева от 8.в, стигна до финал и зае второ място. Вторият ни отбор в групата, представен от Йоана Емилова Енчева от 9.и, Мария Иванова Янкова от 9.и, Жасмина Коба Беридзе от 9.и и Нела Флетчър, зае трето място.

В категорията „Оратория” Стела Красимирова Минева от 8.а още с първото си участие грабна третото място, а Денислав Драгомиров Градев от 8.в се класира на пето място.

Отборът бе отличен и с наградата „Най-малоброен отбор”.

Желаем успех при представянето в националния кръг на състезанието през месец април в град София!

Национален кръг на олимпиадата по английски език

Първа езикова гимназия беше домакин на националния кръг на олимпиадата по английски език за учебната 2022/2023 г. Гимназията посрещна класиралите се за финалния кръг 120 ученици от над 50 училища от всички области на България.

Събитието беше открито с тържествен концерт на 11.03.2023 г. в Актовата зала в присъствието на официални гости от МОН, РУО - Варна, Община Варна и Обществения съвет на гимназията. С пожелания за успех и приветствие към участниците, достигнали до финалния кръг, както и към техните учители, се обърнаха г-н Ангел Митев, директор на Първа езикова гимназия, г-жа Мария Барганова, главен експерт в МОН, и д-р Ирена Радева, началник на РУО в гр. Варна. Беше прочетен и поздравителен адрес от г-жа Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Тържественият концерт с изпълнения на талантливи възпитаници на Първа езикова гимназия постави емоционално и зареждащо начало и беше посрещнат с много вълнение от ученици, учители, гости и официални лица.

В 10 часа на 12.03.2023 г. беше дадено начало на олимпиадата, в която участниците, разделени в пет възрастови групи, показаха своите знания и умения. Очакваме с нетърпение обявяването на резултатите от Националната комисия.

Снимки

Отлично представяне на първия кръг на Pearson Competition

15 ученици от Първа езикова гимназия се представиха отлично на първия кръг на състезанието по английски език Pearson Competition и се класираха за националния кръг.

Ниво 1: Светослав Стоилов 8.в, Изабела Колева 8.в, Юлия Тодорова 8.б, Димана Добрева 8.г, Симона Господинова 8.г, Андрей Костов 8.г, Георги Кръчмаров 8.г, Елис Гюджен 8.а, Мартин Златев 8.а, Калина Бърнева 8.а
Ниво 2: Кремена Ганева 10.г, Ралица Джукева 9.а
Ниво 3: Яна Калчева, Магдалена Генова 11.а
Ниво 4: Екатерина Осипова 12.в

Ръководството на I ЕГ ги поздравява за постигнатите резултати и им пожелава успех и на националния кръг!

Литературно четене за деня на жената

На 07.03.2023 се проведе третото литературно четене в Първа езикова гимназия, организирано от Ученическия съвет. Темата на събитието беше Жената, представена като малко момиче, млада дама, любима, майка и възрастна жена. В атмосферата на празника ни потопиха авторите чрез своите творби – Юлия Тодорова 8.б, Виктор Вълчев 9.ж, Елена Андреева 12.в, Соня Щерева 11.з, Ангелина Стаменова 8.б и Карина Цветкова от 11.ж клас – и нашите четци – Максим Миовски 10.в, Виктория Морфова 12.в, Даниел Турлаков 11.б, Сияна Костадинова 9.ж, Никола Димитров 11.ж, Иван Гичев 10.б, Сюзан ван Каутер 12.д, Магдалена Генова 11.а и Николай Нейков 11.в клас. Представени бяха и произведения на утвърдени български творци – Блага Димитрова, Николай Лилиев, Чудомир и Димитър Калбуров.

Стефани Цанкова 11.ж, Габриела Драганова 8.в, Венелина Вълчева 10.а и Мина Лазарова от 10.а събудиха в нас още положителни емоции чрез своите музикални изпълнения.

Снимки

Призови места в чест на 3. Март

60-ата Щафетна обиколка на Радио Варна по традиция се посвещава на Националния празник - 3 март. 680 души от над 60 отбора се включиха в най-голямата аматьорска проява в региона, която е и с най-дълга история. В тази юбилейна година на старта застанаха и хора в неравностойно положение.

Най- многобройни бяха участниците в щафетата, общо 56 отбора в различни възрастови групи. Отборите на Първа езикова гимназия - 5-8кл. при момичетата и при момчетата - заеха ВТОРО МЯСТО. В по-голямата възрастова група (9-12кл.) момичетата спечелиха ТРЕТО МЯСТО. Състезателите бяха наградени с грамоти и медали.

Отборите, представили гимназията ни по възрастови групи:

  5-8 клас - МОМИЧЕТА
 1. Анелия Златева – 8.и
 2. Ванеса Цветкова – 8.и
 3. Вероника Николова – 8.з
 4. Алина Славова – 8.б
 5. Магдалена Петрова – 8.ж

  5-8 клас - МОМЧЕТА
 1. Мартин Маркович – 8.ж
 2. Даниел Лилов – 8.д
 3. Александър Павлов – 8.ж
 4. Никола Марков – 8.д
 5. Петър Косиков – 8.д

  9-12 клас - ДЕВОЙКИ
 1. Антония Душева – 9.г
 2. Тея Иванова – 9.е
 3. Виктория Чанкова – 9.г
 4. Мария Митева – 12.б
 5. Натали Костова – 9.б

Трети март

С родолюбиво междучасие клуб „История“ към Първа езикова гимназия постави началото на инициативи за отбелязване на 145 години от Освобождението на България и нейното възкресение, което е осъществената мечта на Българското възраждане. С рецитал на одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка – 11 август 1877 година“ учениците отдадоха своята признателност към всички участници в Българското опълчение, защото те са хората, които дадоха на света урок как един народ се бори и умира за свободата си. Бяха почетени и личностите, вградили своята енергия в създаването и укрепването на новото българско образование, личностите, дали своя живот и дързост в борбата за църковна независимост. Родолюбивото междучасие приключи с изпълнението на Бояна Васева от 9.а клас на песента „Хубава си моя горо“ и едноминутно мълчание за жертвите във войната.

В навечерието на националния празник на двора на Първа езикова гимназия се изви право българско хоро с участието на ученици и учители от гимназията.

Снимки

Александра Вачкова от 10.в с медали от Sharks cup

От 24.02.2023 до 26.02.2023 г. се проведе първото за сезона състезание по плуване на 50-метров басейн за годината - Sharks cup. Участие взеха повече от 870 състезатели от страната и чужбина, както и част от националния отбор на България. Надпреварата премина под знака на съпричастност към потърпевшите от събитията в Украйна.

В Sharks cup стартира сезона и Александра Вачкова, ученичка от 10.в клас на Първа езикова гимназия - Варна. Участието й донесе три бронозови индивидуални медала и сребърен от щафета. Извън обичайното си амплоа на състезател в плувни маратони и състезания в открити води (морета, реки, езера, язовири), тя е единствена сред жените, печелили някога маратона от остров Св. Анастасия до мостика на гр. Бургас - 6500 метра.

Александра Вачкова е член на плувен клуб „Астери“, гр. Варна и е един от първите му състезатели от самото му създаване и продължава да се състезава за клуба и към настоящия момент, вече 10 години. Неизменно е и част от отбора на Първа езикова гимназия на Общинския ученически турнир, спечелил купата в последните две години.

Отлично представяне на нашите ученици на олимпиадата по английски език

Анелия Цакова (9.а), Ивета Тодорова (10.а), Александра Тодорова (10.б), Яна Калчева (10.в), София Ангелова (10.з) и Екатерина Осипова (12.в) представиха отлично Първа езикова гимназия на областния кръг на олимпиадата по английски език и се класираха за националния кръг.

Ръководството на I ЕГ ги поздравява за постигнатите високи резултати и им пожелава успех на националния кръг на 12.03.2023 г.

Национална младежка форма-дебат „Нужен си ни днес, Апостоле“

Национална младежка форма-дебат „Нужен си ни днес, Апостоле“ се проведе на 18 февруари 2023 г. в залата на Общински съвет - Ловеч. В Националната историческа конференция „Васил Левски в историята, литературата и изкуствата“ взеха участие Симона Вълчева и Диляна Александрова от Първа езикова гимназия - град Варна, представяйки отлично проекта „Апостола - обединител на народа”, свързан с историята на Васил Левски. Те бяха избрани измежду 50 проекта от цялата страна. Симона Вълчева бе един от петимата участници, които чрез включване от публиката излязоха на сцената във форум театър „НАРОДЕ????”, който за пръв път се осъществява на национална историческа конференция.

Снимки

Национален ученически конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“

На 15.02. в галерия „Средец” на Министерството на културата се проведе награждаването в Националния ученически конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“. В церемонията взеха участие зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, акад. Владимир Зарев, проф. Иво Христов, директори на училищата и ръководители на победителите.

Зам.-министър Гайдарова връчи първата награда във възрастова група VIII - XII клас на единадесетокласничката Соня Щерева от Първа езикова гимназия във Варна с ръководител г-жа Нела Димова. Есето на Соня Щерева бе отличено с първа награда от измежду над сто изпратени творби от цяла България.

„Аз съм Левски. Аз съм вулкан от човечност. Аз съм огън, аз запалвам искрата в душите на хората. Аз съм българин, разпространявам висшето дело. Аз съм хуманност. Аз съм любов към родината. Аз съм сила и стихия. Аз съм вяра, когато всичко е загубено. Аз съм молитва, изпратена към Бога. Аз съм действие в равнодушието. Аз съм прогрес в безучастието. Аз ще освободя народа от собствените му задушаващи окови.”

Национална ученическа конференция „Васил Левски – Вулкан от човечност“

В продължение на два дни от 4.02. до 5.02.23г. ученици от Първа езикова гимназия взеха участие в състоялата се в гр. Котел Национална ученическа конференция „Васил Левски – Вулкан от човечност“, посветена на 150-та годишнина от гибелта на Апостола. Гимназията бе представена от четири филмови разработки на ученици от „Клуб История“ с ръководител Нела Димова. Научен консултант на националния ученически форум и председател на журито, което оценяваше ученическите филми и клипове, бе проф. Пламен Митев – преподавател в СУ „Климент Охридски“. Сред общо 120 участници от 25 училища от страната Румяна Цветкова и Никола Стамов извоюваха първо място в категория „Филм“. Техният проект „Васил Левски – надеждата на народа“ бе високо оценен. Задълбоченото историческо проучване, което двамата осъществиха, стана възможно с помощта на много исторически институции в град Варна. Съдействие на учениците оказаха служителите на Държавния архив, Историческия музей, Музея на Възраждането и др. Останалите филми, създадени от участниците в клуба - Яница Бяндова, Симона Вълчева и Иван Гичев, също бяха високо оценени и подобаващо наградени.

Пореден успех за Натали Костова от 9.б

Натали Костова от 9.б клас постигна изключителен успех на Националния шампионат по лека атлетика във възрастова група под 20 години, проведен в зала "Асикс Арена" в София.

Тя бе равностоен противник на по-големите и грабна сребърния медал с ново лично постижение, като се нареди на почетната стълбичка веднага след състезателката, постигнала най-добър резултат за девойки в света за сезона.

За пореден път Натали доказа своите качества на боец, като се наложи над всички останали претендентки за отличието.

Златни медали по бадминтон

Завърши областното първенство по бадминтон. Отборите на 1ЕГ (юноши и девойки - 8-10 клас) завоюваха златните медали, като победиха категорично съперниците си.

Пожелаваме им класиране за Държавното първенство!

Юноши:
Владимир Щерев - 9.б
Стилиян Стоименов - 9.д
Данила Алферов - 8.б
Николай Георгиев - 10.ж
Девойки:
Рея Кирчева - 8.е
Лилана Димитрова - 8.д
Полина Георгиева -10.а
Иванина Андонова -10.е


Натали Костова от 9.б клас e отличена с приз в „Спортист на Варна за 2022 година“

На 15 декември се проведе церемонията „Спортист на Варна за 2022 година“ за награждаване на отличилите се с най-добри постижения варненски спортисти. Официалното събитие се организира ежегодно от Община Варна и събира спорния елит на града.

На церемонията ученичката Натали Костова от 9.б клас на Първа езикова гимназия бе отличена с приз в категорията „Млади дарования“. За своите отлични постижения тя получи специални поздравления лично от кмета на гр. Варна г-н Иван Портних.

Напомняме, че Натали се изявява в дисциплината скок височина. В своята възрастова група тя стана национален шампион както в зала, така и на открито, а на финала на спортния сезон грабна златото и на Европейските детски лекоатлетически игри в Бърно, Чехия.


Отборите на Първа езикова гимназия - лидери в ученическия волейбол

Завърши Общинското първенство по волейбол. Отборите на Първа езикова гимназия - девойки 8 - 10 клас и девойки 11 - 12 клас завоюваха златните медали, побеждавайки категорично съперниците си.

Пожелаваме им успех и класиране за Държавното първенство!


Национална университетска олимпиада

На 26.11.2022 г. в Икономически университет - гр. Варна се проведе Национална университетска олимпиада за ученици от града. Бяха предложени разнообразни тематични области за изява.

Първо място в област „Английски език“ получи Теодор Христов от 12.е клас. Класацията му осигурява прием по първо желание и освобождаване от такси за една учебна година.

На призовото трето място в област „Икономика“ се класира Александър Градев от 12.е клас. Класацията му осигурява прием по първо желание и да бъде освободен от една семестриална такса в университета.

Двамата участват от три години в извънкласна дейност по „Практични финанси“ с ръководител Росица Стоева и успешно представят гимназията в национални състезания в областта на икономиката.

Сертификатите бяха връчени от директора на Първа ЕГ - г-н Ангел Митев.


Международен турнир по художествена гимнастика

Йоанна Николаева от 10.В клас е победител в многобоя на Международния турнир по художествена гимнастика, състоял се в началото на декември в Люксембург. Нашето момиче, което се състезава за първа година при жените, спечели и златните медали на топка и бухалки.

Поздравяваме Йоанна за отличното представяне и пожелаваме още много спортни постижения.


ПОИМЕННА СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ" 2022/2023

"Човешкото щастие – постижимо и непостижимо, един прекрасен блян, под знака на който минава земното ни битие."
 
Николай Иванов

По традиция и тази година на Никулден Първа езикова гимназия връчи стипендията „Николай Иванов". Отличието на името на един от знаковите учители по български език и литература в гимназията се дава за постижения в литературното творчество през изминалата учебна година на настоящи ученици на Първа езикова гимназия, отличени с престижни награди на международни, национални и регионални конкурси. С радост от постиженията на младите творци Организационният комитет присъди стипендията „Николай Иванов“ на: Милица Иванова от 12.е, Карина Цветкова от 11.ж и Славея Минчева от 8.ж. за таланта, труда и вдъхновеното служене на художественото слово. За вдъхновено будителско слово в хуманитарната област бе отличен Никола Стамов от 11.г клас.


Дуална форма на обучение

Десет ученици от различни европейски градове, между които и възпитаниците на Първа езикова гимназия - Владимир Владимиров от 11.д клас и Йоанна Стоянова 11.з клас, имаха възможност да прекарат пет дни, от 14.11.2022 до 18.11.2022, в кампуса на дуалното висше учебно заведение в Бад Мергентхайм, област Баден Вюртемберг, Германия. Учениците посетиха различни партньори в дуалното обучение и по този начин добиха първоначални впечатления от дуалната форма на обучение, което беше и целта на тази практическа седмица.


Отличие "Млад учител"

На 05.12.2022 г., на тържествена церемония в сградата на Община Варна кметът на града г-н Иван Портних връчи традиционните награди за млади учители. Надежда Желева, учител по БЕЛ в Първа езикова гимназия, беше удостоена с отличието за мотивиран старт в професията за 2022 година.
Поздравления за високата оценка и пожелания за успешна професионална реализация на г-ца Желева!


Есенен източен турнир на фондация BEST по английска реч и дебати

На провелия се на 26 и 27 ноември 2022 г. в град Бургас „Есенен източен турнир на фондация BEST по английска реч и дебати” отборът на гимназията взе участие в по-разширен състав: Екатерина Осипова 12.в, Катерина Стефанова 12.г, Дарина Бахтигалиева 10.е, Йоана Енчева 9.и, Мария Янкова 9.и, Жасмина Беридзе 9.и, Стефан Стефанов 8.а, Калина Бърнева 8.а, Изабела Колева 8.в, Димана Ненчева 8.б, Денислав Градев 8.в и Нела Флетчър. Нашите ученици достойно представиха Първа езикова гимназия в конкуренцията на участници от Източна България, като и трите ни отбора по дебати се класираха за националния кръг на състезанието. В категория ‘Проза’ Екатерина Осипова 12.в зае второ място, както и трето място за ‘Най-добър дебатьор’. Йоана Енчева 9.и се класира на десето място в същата категория.
Въпреки факта, че за по-голямата част от учениците това беше първо състезание, участието им е изключително успешно и мотивиращо за бъдещата по-задълбочена подготовка и за заемането на призови места.


Mеждуградско състезание по програмиране

Николай Енев от 8.д клас се представи отлично на междуградското състезание по програмиране Game of code и се класира успешно за финалния му кръг, който ще се проведе на 26.11.2022 г. в ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“.
Пожелаваме му успех!


Престижно отличие за Анастасия от 10.д

Анастасия Тришина от 10.д заслужи високо признание на Националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“. Между 131 участници от цялата страна журито, председателствано от поетесата Нели Пигулева, отличи с голямата награда за поезия нашата възпитаничка.