Успехи за учебната 2022-2023г.

Сабина Стоянова се включи в конкурса на академия "Аморфа"

Прекрасната Сабина Стоянова от бъдещия 11.д клас се включи в конкурса на академия "Аморфа" за младежки и творчески дебюти "АМОРФА ТРАЕКТОРИЯ" с вълнуващите си живописни творби. Картините ѝ са развълнували журито и Сабина е избрана да се включи в дебютната изложба.

Откриването е на 22 септември в „Аморфа“, намираща се на ул. „Драган Цанков“ №10 (Адвокатската градинка).

Ще имате възможност да видите творбите на Сабина до 28 септември.
Допълнително ще се уточни часът на откриването.
Заповядайте!

Първа езикова гимназия – сред шестте най-добри в България!

Като прекрасен финал на една изключително успешна и наситена със събития и постижения учебна година е публикуваната класация на най-добрите гимназии в България по резултати от ДЗИ. Първа езикова гимназия с право се гордее със своето представяне – резултатите на зрелостниците от Випуск 2023 я класират на престижното шесто място сред всички училища в страната.

Обръщам се с благодарност към колегите, работили сърцато и всеотдайно за постигането на този успех, и към учениците от Випуск 2023 за проявената отговорност и постигнатите високи резултати.

Първа езикова гимназия се гордее с вас!
Ангел Митев

Мария Кирякова от 8.б клас със златен медал от Global Dance Open

Мария Кирякова от 8.б клас се яви на световното състезание Global Dance Open, проведено на 19 - 22 юли в град Авила, Испания.

Сред участници от 35 държави със солото си Keep waiting (в стил Contemporary) Мария печели златен медал и специална награда за двуседмична академия в Португалия. С другото си изпълнение - Nowadays - (в стил Jazz) тя успява да влезе в топ пет и да се пребори с множество чужденци и да представи България по най-добрия начин.

Ден на самоуправлението в Първа езикова гимназия

На 26.06.2023 за поредна година се проведе Денят на самоуправлението в Първа езикова гимназия. Инициативата на Ученическия съвет даде възможност на учениците да влязат в ролите на директор, заместник-директори, педагогически съветници, учители, лекари, библиотекари, домакини, счетоводители, секретари, портиери и хигиенисти.

Денят на самоуправлението има за цел да допринесе за сплотяването на училищната общност, за готовността ни да помагаме на другите и да подхождаме с търпение, ентусиазъм и разбиране към всяка възложена задача. Благодарни сме, че Първа езикова гимназия подкрепя нашите идеи!

Председател на Ученическия съвет

Снимки

Национален ученически конкурс „Места и памет – как се случи това преди 80 години? Съдбата на евреите в България между преследването и защитата“

В Националния ученически конкурс „Места и памет – как се случи това преди 80 години? Съдбата на евреите в България между преследването и защитата“, организиран от Министерството на образованието и науката, взеха участие учениците от ПП "История", 11. клас – Никола Стамов, Николай Нейков, Румяна Цветкова и Симона Вълчева, чийто ръководител е Нели Димова. Със своя изследователски проект, озаглавен „Паметта за Холокоста днес“, учениците представиха съдбата на евреите в България преди 80 години и показаха регионалното развитие на тези събития в град Варна. Национално жури (в състав: доц. д-р Албена Танева от СУ, Таня Гезенко - експерт Държавен архив, Радостина Николова - държавен експерт от МОН) оцени проекта, като го постави на достойното второ място.

Награждаването се проведе в Държавна агенция „Архиви“, София, на която присъстваха доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция "Архиви", представители на Министерство на външните работи и МОН, учители и ученици, отличени в конкурса.

Сред документалната изложба „Съхранената памет. Из съкровищницата на ЦДА“ отличените ученици се докоснаха до значими за българската история документи, сред които Търновската конституция, Конституцията на България от 1911 г. (т.нар. „Сребърна конституция“) и манифеста на княз Фердинанд I за обявяване на Независимостта на България.

Снимки

Европейско младежко събитие в Страсбург

Младшите посланици от Първа езикова гимназия Никола Стамов и Мариела Рангелова, избрани от 1283 младши посланици от цяла България, взеха участие в Европейското младежко събитие в Страсбург. Те имаха възможността да обсъдят бъдещето на Европа на фона на войната срещу Украйна и предстоящите европейски избори.

Срещата на европейската младеж през 2023 г. (EYE 2023) включи повече от 300 присъствени и хибридни дейности - дебати, дискусии, възможности за създаване на мрежи, артистични изпълнения, спортни дейности и интерактивни семинари. Младшите посланици на Първа езикова гимназия Никола и Мариела активно се включиха в много от тези дейности, като достойно представиха културата на България и защитиха българските интереси на сцената на европейските ценности. Домакин на събитието беше Европейският парламент в Страсбург, като част от програмата се проведе на открито в градчето на EYE.

Председателят на ЕП Роберта Мецола откри събитието в петък в пленарната зала на Парламента. "Тазгодишното европейско младежко събитие е особено важно, тъй като е последното преди европейските избори през 2024 г. Моят призив към всички участници е да пренесат този опит обратно в своите градове, градчета и села. Участвайте. Разпространявайте посланието за Европа. Гласувайте. Насърчавайте приятелите и семействата Ви също да гласуват. Защото в крайна сметка бъдещето на Европа зависи от Вас", заяви тя.

Мариела Рангелова и Никола Стамов имаха възможността да се срещнат на живо с председателя на Европейския парламент госпожа Роберта Мецола и да и споделят своите виждания за бъдещето на съюза. Двамата успяха да обсъдят и правата на човека в съвременния свят заедно с Европейския омбудсман госпожа Емили О'Райли. Двамата младши посланици имаха и удоволствието да вземат активно участие в различни сесии и панели, благодарение на които обогатиха познанията си относно ЕС, функцията му и действията му. Учениците ще споделят усвоените добри европейски практики на своите съученици.

Това е петото издание на EYE, което събира млади хора от целия Европейски съюз и света, за да споделят и формират своите идеи за бъдещето на Европа.

За участието си Мариела и Никола бяха удостоени със сертификати.

Снимки

Представяне на книгата "Нюанси на сенките"

На 27 юни 2023 г. нашата ученичка Карина Цветкова от 11.ж клас, която е и член на ЛК "Касталия" към ОДК - Варна, представи втората си книга - "Нюанси на сенките". Карина пише разкази, есета, стихове и кратки сентенции. Вдъхновява се от малките неща в живота, които, по нейни думи, "не са толкова малки". По време на събитието ученичката благодари на всички свои учители, които я подкрепят от началото на творческия ѝ път, започнал в 5-ти клас и продължаващ до днес.

"Учителите ни не ни учат само на правилата, които можем да прочетем в учебниците и да възпроизведем на всяко контролно или всеки изпит. Благодарна съм, че моите учители преподават и от "учебника на живота", защото именно там човек намира безценните уроци", споделя Карина.

Пожелаваме ѝ да бъде успешна и творческото вдъхновение винаги на бъде с нея!

Снимки

Награждаване на ученици за академични постижения

На 29.06.2023 г. в Актовата зала на Първа езикова гимназия се проведе церемония, на която директорът г-н Ангел Митев връчи грамоти на ученици за високи академични постижения и издигане авторитета на Първа езикова гимназия. През учебната 2022/2023 година те са взели участие в различни национални олимпиади и състезания и са заели призови места.

Ръководството на гимназията се гордее с постиженията на своите възпитаници. Пожелаваме им едно зареждащо лято, за да събират нови сили и да покорят още върхове в различни области на науката и през следващата учебна година!

Снимки

Среща на ученици от Първа езикова гимназия с Митрополит Йоан

По покана на Негово Високо Преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 19 юни - Деня на Св. Паисий Хилендарски - ученици от школа „История“, заедно с техния ръководител Нели Димова, проведоха среща във Варненска и Великопреславска Света митрополия. Поводът за поканата беше спечеленото първо място в Националния исторически конкурс „Будител“, посветен на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, на 260 години от създаването на „История славянобългарска“ и на 60 години от канонизирането му за светец. Срещата премина със задълбочен разговор за делото и личността на Паисий и на Софроний Врачански и за следата, която са оставили в историята. Митрополит Йоан разказа на учениците за дългата, наситена с много събития и личности, история на митрополията и призова учениците да продължават с изследователски и анализаторски подход да изучават българската история. Митрополитът отправи и послание към школа „История“, в което каза: „Позволете ми в този емблематичен ден, когато се отбелязва паметта на преподобний Паисий Хилендарски, да отправя всесърдечен поздрав за здраве, много духовни сили и мъдрост. За нас беше чест да посрещнем всички вас в сградата на Варненската и Великопреславска Света митрополия. Надяваме се това посещение да донесе надежда, вяра и неизменна любов в душите. Нека преподобний Паисий да вдъхне във вашите сърца искрена вяра към Богочовека Христос! Бъдете трудолюбиви, състрадателни и винаги проявявайте своята човечност и тогава Бог ще бъде с вас!“

Снимки

Финали на ученически игри 2023 г.

От 23.06. до 26.06.2023 г. се проведоха последните финали в Ученически игри 2023 г. за възрастова група 8 -10кл. Отборите на Първа езикова гимназия завоюваха една ШАМПИОНСКА титла по лека атлетика - девойки, едно ВТОРО място бадминтон - юноши, едно ШЕСТО място на тенис на маса - девойки и едно СЕДМО място отново по бадминтон - девойки. Състезанията се проведоха съответно в гр. Сливен, гр. Ямбол и гр. Варна.

В индивидуалното класиране ШАМПИОН на скок височина и гюле е Натали Костова от 9.б кл., ВИЦЕШАМПИОН на скок дължина е Тея Иванова от 9.е кл., а ВИЦЕШАМПИОН на тласкане гюле е Гюнсев Иванова от 10.г кл. Виктория Чанкова от 9.г клас зае ТРЕТО място на 400м. ТРЕТО място за щафета 4х100м. пък завоюваха Анелия Златева от 8.и кл., Виктория Чанкова от 9.г кл., Магдалена Петрова от 8.ж кл. и Тея Иванова от 9.е кл.

В сериите на 400 м. Вероника Николова 8.з кл. финишира първа и се класира на седмо място, а Габриела Янкова от 8.з кл. участва на 200 м.и финишира втора в серията. В комплексното класиране всеки състезател със своите постижения и класиране носи точки и така учениците изведоха отбора на Първа ЕГ на ПЪРВО МЯСТО пред останалите 9 отбора.

В стартовите листи във финалите по бадминтон - юноши и девойки бяха: Владимир Щерев - 9.б кл., Стилиян Стоименов - 9.д кл., Николай Георгиев -10.ж кл., Данила Алферов-8.б кл., Рея Кирчева - 8.е кл., Лилана Димитрова - 8.д кл., Полина Георгиева - 10.а кл. и Цветомира Колева - 10.ж кл. В индивидуалното класиране Стилиян Стоименов и Рея Кирчева заеха ТРЕТО място.

Девойките по тенис на маса са в състав: Филипа Добрева - 9.ж кл., Ресена Памятних - 9.з кл. и Иванина Андонова -10.е кл. Те заеха ШЕСТО място в крайното класиране.

ШЕСТ отбора защитаваха името на гимназията във финалите на Ученическите игри 2023г. Класирането по спортове е следното: ЛЕКА АТЛЕТИКА И ВОЛЕЙБОЛ -1-во място, БАДМИНТОН- 2-ро и 7-мо място, БАСКЕТБОЛ - 5-о място, ТЕНИС НА МАСА - 6-о място.

Целият екип учители по ФВС - Алипиева, Филипова, Гечева, Филипов, Цеков и Миланов - участваха в подготовката и представиха блестящо гимназията на финалите.

На 28.06.2023 г. в Актова зала се състоя церемония по награждаване на ФИНАЛИСТИТЕ на игрите. Всички състезатели бяха наградени със статуетки и поздравени от техните преподаватели и директора на гимназията.

Неслучайно "Първа е отново ПЪРВА" бе лозунгът на участниците и техните фенове.

Снимки

Републиканското първенство по подводно плуване

Светла Церовска от 9.а клас се представи отлично на републиканското първенство по подводно плуване в гр. Бургас (17-18 юни) и завоюва три златни медала (първо място на 50 метра апнея, първо място на 200 метра с плавници по повърхността и първо място в комплексното класиране). Това е поредното шампионско представяне на Светла за тази учебна година след много завоювани титли и призови места в различни турнири и национални първенства.

Годишна среща на Cisco мрежовите академии в България

От 24 до 25 юни 2023 г. в гр. Пловдив се проведе ежегодната среща на Cisco мрежовите академии в България. Като представители на Първа езикова гимназия в срещата участваха Стефан Пейчев и Елена Топачарова – преподаватели в гимназията и сертифицирани Cisco инструктори.

Домакин на срещата беше г-жа Теодора Борисова – председател на УС на Българската асоциация на мрежовите академии, а чрез видеоконферентна връзка участие взеха и Лука Лепоре – мениджър Бизнес развитие в Сиско системс и Ракел Мартинез – технически мениджър в Сиско.

В продължение на два дни инструктори и представители на мрежовите академии от цялата страна имаха възможност да се запознаят с новите курсове, предлагани от Сиско системс, и възможностите за сертифициране на успешно завършилите курсисти.

Като пълноправен член на Българската асоциация на мрежовите академии Първа езикова гимназия има възможността да предоставя на своите ученици курсове в областта на информационните и мрежови технологии, киберсигурност, програмиране, отличаващи се с високо качество на учебното съдържание, както и международно признати сертификати издадени от една от водещите компании в сектора – Cisco Networking Academy.

Награждаване на спортисти

На 28.06.2023 г. се проведе тържествена церемония, на която ръководството на Първа езикова гимназия връчи награди на заслужилите ученици, които са постигнали отлични резултати в областта на спорта и достойно са представили училището в ученическите игри през 2023 г.

Снимки

Интердисциплинарен урок на тема “Ethos, Pathos, Logos”

С открит интердисциплинарен урок на тема “Ethos, Pathos, Logos” („Етос, патос, логос“) по програмата “Skills for Innovation” учениците от 9.а клас показаха умения да създадат чатбот, който може да разпознава етос, патос и логос - трите основни метода на убеждаване. Познати още от древни времена, тези методи стоят в основата на съвременните реклами, имат приложение в публичната реч, могат да бъдат използвани в дебати, есета и др. Учениците демонстрираха стъпките при създаването и усъвършенстването на чатбот и разсъждаваха върху ключовата роля на човека е процеса. Предмет на заключителната дискусия бяха предимствата и недостатъците на чатботовете, потенциалните опасности, с които се свързва употребата им, както и приложимостта им в различни сфери. Учениците споделиха и осмисленото от тях предимство да умеят ефективно да използват споменатите стратегии на убеждаване при писане и говорене. В разработения проект участваха предметите информационни технологии, воден от Елена Топачарова, и английски език с преподавател Донета Митева.

Програмата "Skills for Innovation" се осъществява със съдействието на Община Варна.

Снимки

Регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“

На 15.06.2023 в Първа езикова гимназия се проведе регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“ към Общобългарски комитет "Васил Левски" от цяла Североизточна България, посветена на 150-годишнината от обесването на Апостола. Учениците четоха есета за Апостола на свободата, представиха етюди, свързани с живота и делото му, както и музикални изпълнения.

Гости на събитието бяха: г-жа Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България, Иван Портних – кмет на Община Варна, г-н Васил Василев – председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, д-р Ирена Радева – началник на РУО-Варна, Елена Кенарова – Началник отдел „Образование“ в Дирекция „ОМД“ и г-жа Станка Димитрова - председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ за Варна. Господин Ангел Митев – директор на 1ЕГ, поздрави участниците в събитието и им пожела ползотворна работа на срещата.

„Благодаря ви, че учите децата на истинска любов към България, а не на кресливо патриотарство. Вие не само посявате семената на познанието, а възпитавате малки хора, които утре като големи ще развиват България. Възпитавате у тях самочувствието, че са българи, наследници на голяма и славна култура, на един народ, заченат от писменост, книжовност и духовност, че имат държава, създала и разпространила славянската цивилизация“ - обърна се вицепрезидентът към преподавателите. Тя изтъкна колко трудна е мисията им в днешния глобален свят без граници. „За да бъде успешен, човек трябва да знае корените си, своята идентичност и да се гордее с нея“, посочи Йотова.

Във видеообръщение към участниците в срещата правнучката на Апостола Христина Богданова поздрави младите възрожденци и им пожела да бъдат смели и любознателни. Тя ги призова да правят смислени избори и да ги отстояват, дори да срещат трудности, и най-вече да обичат своя род и родина.

Към учениците Йотова се обърна с думите: "Гордейте се, че сте българи. Помнете величавата личност Левски, отдавна надскочила времето си. Идеите му за свобода, равенство, независим и равен с европейските народи български народ са актуални повече от всякога. Ако го четем по-често, но не по задължение, и го разбираме, днес ще вземаме правилните решения. Запомнете завета му – каквото и да правиш, да се обещаеш на Отечеството.

Учениците от школа "История" към Първа езикова гимназия подготвиха възстановка „Времето е в нас и ние сме във времето“, както и музикални изпълнения, посветени на Васил Левски. Ученичката Соня Щерева прочувства публиката със представянето на своето есе „Аз съм Левски“, спечелило първо място на националния ученически конкурс за написване на есе. Благодарение на госпожа Нели Димова – ръководител на школата, младите историци представиха възстановка на съзаклятието, преминала под звуците на Тропара на Кирил и Методий – любима песен на Апостола. Под звуците на изпълнението на кавал на Живомир Христов премина възстановката на съзаклятието. В ролята на Васил Левски влезе Стефан Минчев, а учениците Иван Гичев, Георги Илиев, Даниел Марчев и Александър Иванов бяха в ролята на революционери. Във възстановката участваха и Симона Вълчева, Елена Димитрова, Ивайло Дичев и Никола Стамов. Грета Бакалова поздрави всички участници с песента „Кой уши байрака?“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова с интерес изслуша представянето на двете музейни експозиции на школа "История" от Никола Стамов. Тя се запозна със съдържанието на военната експозиция „Чест и слава“, както и с етнографската сбирка „Родова памет“. В експозиция „Чест и слава“ бяха поместени Орден и медали на Руси Тончев, участник във войните 1912 –1918 г., както и военни униформи, които имаха честта да облекат Богдан Алексиев 9. клас (униформа от Българска легия) и Андрей Костов 8. клас (подофицерска униформа на 8. приморски полк). Възпоменателният медал за Първата световна война е бил учреден заедно с аналогичния Медал за участие в Балканските войни в края на 1933г. с цел да се отдаде нужната почит на живите ветерани, както и на всички непреки участници в тези два военни конфликта. Медалът е бил раздаван на живите ветерани от войната (генерали, офицери, фелдфебели и редови чинове), цивилни с особени заслуги към армията, военни кореспонденти, доброволци, милосърдни сестри, медици, близки на загиналите на бойното поле (най-често родители или наследници).

Господин Васил Василев – председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, награди лауреатите в Националния конкурс, посветен на 150 години от обесването на Васил Левски – Симона Симеонова, Анеса Василева и Лилия Ицкова.

Снимки

Държавно първенство по плуване

В събота (17.06.2023 г.) в град Бургас се проведе Държавното първенство по плуване за хора с увреждания. На него взе участие Тимшел Костадинова и спечели златен и сребърен медал.

Честита победа!

Плажен волейбол

Завърши и последното състезание по волейбол за тази учебна година. Момичетата от отбора на 1 ЕГ взеха златните и сребърни медали на турнира по плажен волейбол. В него участваха 8 отбора. 1 ЕГ се представи с два отбора. До финала достигнаха, след като завоюваха по три категорични победи. След оспорван двубой златните медали грабнаха: Анна-Катерина Станимирова - 9.з кл, Мартина Димитрова - 9.и кл. и Ерия Рашкова - 8.г кл. Сребърните медали останаха за Ваяна Заркова - 9.б кл., Цветомира Колева - 10.ж кл. и Малена Николова - 9.б кл.

"Мюзикъл в Първа"

Първа умее да мечтае

Провокиран от таланта на учениците, екипът на Първа езикова гимназия от години мечтае за истински музикален спектакъл. И в края на учебната 2022/2023 той е вече факт.

“Hairspray” – мюзикъл по сценария на филма „Лак за коса“, блести в новата зала на гимназията за културни мероприятия. С финансовата подкрепа на програмата на МОН „Заедно в изкуството и спорта“ Актовата зала бе оборудвана с нужната техника и бяха поканени за работа по проекта учителят по музика Станимир Диков, актрисата Биляна Стоева и хореографът Биляна Георгиева.

„Hairspray“ е едно от най-вълнуващите събития в артистичния календар на Първа. Спектакълът вълнува, възхищава, просълзява, зашеметява най-вече заради ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ ТАЛАНТ, УПОРИТ ТРУД, ЕНТУСИАЗЪМ И ОТГОВОРНОСТ НА УЧЕНИЦИТЕ АРТИСТИ. Благодарим им от сърце! Невероятни сте! Истински звезди в историята на Първа!

Творческият екип изказва специални благодарности на Мария Попличева – учител по изобразително изкуство в гимназията, както и на всички замесени!

Снимки

Инициатива "Журналисти в училище"

След спечелено участие в инициативата "Журналисти в училище" на фонд "Валя Крушкина" в ученическата библиотека се проведе среща с български журналист, спечелил награда за разследваща журналистика.

Тази година срещата бе с Николаос Цитиридис, награден с приз "Млад журналист" за разследване във Offnews.

Въпреки онлайн формата на срещата, много ученици проявиха интерес към възможността да се срещнат с млад, с многостранни изяви, журналист. В продържание на два часа се говори за пътя на разследващия журналист, как се правят материали, какво е да си разпознаваемо лице. Участниците в срещата останаха удовлетворени и ентусиазирани от разговора. Пожелаха успехи на Николаос Цитиридис и си обещаха разговора да продължи със среща на живо.

Изключителен успех на олимпиадата по немски език

На националния кръг на олимпиадата по немски език, която се проведе в периода 31.03. - 01.04.23г. в град Пазарджик, учениците от Първа езикова гимназия постигнаха много високи резултати.

Ръководството на гимназията поздравява всички участници в националния кръг за достойното представяне: Ния-Никол Обрешкова - 9.ж клас, Виктория Георгиева - 10.д клас, Сабина Стоянова - 10.д клас, Мира Николова- 10ж клас, Нора Георгиева - 11.д клас, Василена Христова - 11.и клас, Деница Василева - 12.ж клас, Лора Копаранова - 12.з клас, Мартин Добрев - 12.и клас.

Особено признание за успеха си заслужават: Виктория Георгиева - първо място, Нора Георгиева - лауреат.

Благодарим на техните преподаватели и желаем на всички нови успехи!

Първа отново е първа

Завърши ученическото първенство по волейбол - девойки 8-10 клас за Купа Варна. До финалната тройка достигнаха отборите на Първа езикова гимназия, V ГПЧЕ "Йоан Екзарх" и IV ЕГ "Фредерик Жолио Кюри". След оспорвани мачове отборът на I ЕГ спечели и срещу двата отбора с по 2-0 победи и завоюва първото място. Медалите за гимназията донесоха:

Анна-Катерина Станимирова, 9.з, Мартина Димитрова, 9.и, Цветомира Колева, 10.ж, Малена Николова, 9.в, Ваяна Заркова, 9.б, Ерия Рашкова, 8.г, Габриела Тодорова, 8.г, Никол Дочева, 8.в, Мария Петрова, 8.з клас.

Пожелаваме им успех и на плажния волейбол, който ще се проведе на 17.06.2023г. /събота/ на Южен плаж-Варна.

Седмица на английския и немския език

В последните дни на месец май и в първия ден от юни (29.05. - 01.06.2023), в рамките на Седмицата на английския език, Първа езикова гимназия стана свидетел на изявите на четирите английски паралелки от 8 клас.

Първи представиха своята постановка 8.в клас, които, повлияни от ежедневните предавания, решиха да представят своя поглед за една обикновена вечер пред телевизора. Включиха игри от типа ,,Стани богат", в които наблегнаха на въпроси с исторически, географски и икономически контекст. Представлението им продължи с новинарски блок, в който репортерите сигнализираха за убийство, проследихме спортните новини и не пропуснахме и рекламите, в които научихме къде има разпродажби, защо е добре да запишем детето си на летен езиков курс и откъде да си купим основни хранителни продукти. Идеята, около която се придържаха учениците, беше да покажат как наученото през тази учебна година по английски език се вписва във всяка една сфера от ежедневието на обикновения човек.

През втория ден 8.б клас завладяха вниманието на публиката със своята убийствена мистерия наречена „Зловещото пътуване на злополучните гимназисти”. Героите от пиесата отплаваха на круизен кораб, тръгвайки на пътешествие, което почти ги уби заради незрялото им поведение. За щастие, благодарение на двама гениални детективи, тяхното „пътуване без завръщане“ завърши щастливо за всички.

По време на представлението си на третия ден 8.г клас разказаха историята на едно младо момиче и нейната борба да спаси училищната библиотека от затваряне, използвайки тайното си оръжие – четенето. Тяхната училищна пиеса ни напомни колко е важно да останеш верен на себе си и да цениш истинските приятели и семейството си.

През седмицата на езиците учениците от 8.а решиха да влязат в ролята на домакини, на които гостуват връстници от Англия. Беше представена интересна информация под формата на видеоматериали, касаеща историята и постиженията на Първа езикова гимназия, заниманията на класа като иновативен випуск, както и образователната система в Обединеното кралство. Имаше игра с публиката, последвана от епизод, в който гостуващите ученици преодоляха предизвикателство и бяха наградени с униформи на гимназията.

От 2 до 8 юни в Актова зала на Първа езикова гимназия се проведе традиционната седмица на немския език. В няколко поредни дни имахме удоволствието да се насладим на брилянтна актьорска игра и завидни познания по немски език на учениците от петте немски паралелки в гимназията, както и на пълна с гости зала. Седмицата на езиците започна с 8.и клас, който ни пренесе с помощта на машина на времето в епохата на братя Грим, настоящето и бъдещето и ни представи един модерен вариант на познатата приказка „Червената шапчица“, вплитайки с неподправено чувство за хумор и много други приказни герои. 8.д клас изправи публиката на крака от смях, инсценирайки банков обир, а 8.е се впусна по следите на сериен убиец, който умело беше разкрит и изоблечен. По интересен начин 8.ж изтъкна предимствата на българските ученици пред немските и изрази благодарността си към ръководството и любимата гимназия. На 8.з се падна честта да завърши вълнуващата поредица от представления с един незабравим телевизонен спектакъл, който чрез различни телевизионни формати ни напомни, колко важно е да не позволяваме на машината да измести човешкото в нас!

Снимки

Състезание по изразително четене на немски език "Bulgarien liest vor"

На 06.06.2023 г. в гр.Бургас се проведе регионалният кръг на състезанието по изразително четене на немски език "Bulgarien liest vor", което се организира с подкрепата на Централната служба по училищно дело в чужбина към немското посолство, както и инициативата “Училища: Партньори на бъдещето”. Мелих Исмаил от 8.и клас представи достойно Първа езикова гимназия в оспорвана борба срещу осем ученици от Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Шумен, Кърджали и Силистра, като спечели заслужено място във финалната надпревара в гр. София през месец октомври.

Пожелаваме му успех!

Първа езикова гимназия със златни и бронзови медали на първенството по стрийтбол

На 03.06.2023г. се проведе първенството по стрийтбол - Ученическа купа Варна - за юноши 8-10 кл. Първа езикова гимназия участва с два отбора, които се представиха отлично. Жребият им отреди да са в две различни групи и така се падна да играят едни срещу други на полуфинал.

След оспорван двубой до финал достигна отборът на Борис Славов от 8.г, Никола Дюлгеров от 8.и, Стилиян Драгнев от 8.и и Никола Караниколов от 8.и кл., който спечели златните медали срещу отбора на МГ "Д-р Петър Берон". Бронзовите медали срещу отбора на ПГ по компютърно моделиране и компютърни системи пък завоюваха Момчил Събев от 8.е, Петър Колев от 8.з, Момчил Петров от 8.з и Жорж Тодоров от 10.в кл.

Международни младежки дебати на немски език

Първа езикова гимназия се представи блестящо на международните младежки дебати на немски език. На полуфинала на 31.05., на който Гьоте институт беше домакин, Нора Георгиева от 11.д клас успя да си извоюва място за финала, който се проведе на 01.06. На националния финал Нора зае достойното второ място и си гарантира заедно с победителя участие в международния финал, който ще се проведе м. септември в Берлин.

Първа езикова гимназия поздравява Нора за невероятния успех и и пожелава успех и на предстоящия международен финал!

ЕКО класна стая в двора на Първа езикова гимназия

Днес, 02.06.2023 г., в двора на Първа езикова гимназия се откри ЕКО класна стая с едно родолюбиво междучасие, посветено на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България герои.

През учебната 2021-2022 година Първа езикова гимназия спечели проект по НП „Чиста околна среда – 2022“ на тема: „Аз обичам природата – и аз участвам“ към ПУДООС – Министерството на околната среда и водите за изграждане на ЕКО класна стая.

За проектирането на класната стая безвъзмездно се включиха арх. Максим Недков, арх. Венцислава Недялкова и арх. Християн Петров – бивши възпитаници на гимназията. С тяхна помощ беше изготвена онлайн анкета сред учениците, в която те сами можеха да изкажат ползата от наличието на такова пространство в двора, както и сами да предложат идеи за облика и занятията, които да се провеждат там. Едновременно с това в главното фоайе на училището беше поставен параван, на който учениците можеха да споделят своите идеи, дори и да нарисуват как би изглеждала в техните представи ЕКО класната стая.

По време на лятната ваканция, в края на месец юли, в Първа ЕГ се проведе работилница с ученици. Архитектите демонстрираха как се измерват стаите, чиновете, пейките, както и споделиха своите знания, научени от архитектурните учебници. Присъстващите имаха възможност да изберат любимото си място на двора, където те виждат най-подходящото място за изграждането на класната стая на открито.

Със стартирането на учебната 2022-2023 година започна и съществената работа по изграждането на ЕКО класната стая. В дейностите активно се включиха и наши родители. Г-жа Екатерина Ралчева (родител на ученик от 8.Б клас) организира и финансира изравняването на терена с помощта на строителна фирма ЕТ „Станка Василева“, както и запълване с каменна настилка. Получихме финансови дарения от г-жа Мирослава Стоицева (родител на ученик от 9.Г клас) и БМФ – Варна, както и дарения под формата на озеленяване от „ФЛОР ЕС“ ООД (г-жа Стелиана Петкова).

Във всички дейности по реализацията на проекта, засаждането на всички растения, както и изграждането на алпинеум в пространството около класната стая на открито, активно се включиха учениците от Първа ЕГ съвместно със своите преподаватели Н. Димова, Ил. Коларова, М. Симеонова. Участие в озеленяването взеха и г-н А. Митев – директор на Първа ЕГ, г-жа Д. Дарелова – зам.-директор и г-жа П. Стойнова – пед. съветник.

Ръководството на гимназията изказва своите благодарности на всички, които се включиха в този проект.

Снимки

Лина и Карина от 8.и клас с множество отличия в модерния балет

Само от началото на тази година Лина и Карина Стоянови от 8.и са се явили на 4 международни турнира, от които имат извоювани 21 медала: 12 златни, 8 сребърни и 1 бронзов, получени за стиловете, в които се състезават - Modern, Contemporary, Acro Dance, Show Dance.


18-19/03 - All Styles International Dance Competition - Bucharest/Romania
8-9/04 - Movmnt International Dance Competition - Rousse/Bulgaria
21-23/04 - Plovdiv Open Rainbow or Talents - Plovdiv/Bulgaria
6-7/05 - European Grand Dance Cup - Constant/Romania

Многото труд, отдаденост, дисциплина, лишения и усилени тренировки вече повече от 11 години дават своите резултати. За последните 7 години, откакто Лина и Карина се състезават за балет "Елемент", са се явили на 52 турнира - национални и международни - от които само от солови и дуетни изпълнения са заслужили 203 медала и 62 купи, а имат още множество от ансамблови композиции (групи и формации).

Едни от най-ценните им отличия са 6-те първи места от Световните купи в Хърватска. Но освен победите от състезанията, не по-малко ценни за Лина и Карина са споделените емоции, създадените приятелства, подкрепата, удовлетворението от постигнатото и любовта към това, на което се отдават.

Поздравления, момичета!

Момичета от Първа езикова гимназия грабнаха призовите места на балетния конкурс „Българска роза“

Стефания Георгиева от 8.б, Диана Момчева от 9.а и Камелия Ташева от 8.з клас бяха удостоени с първите три призови места при соловите изпълнения в раздел „Класика“ на 3-та възрастова група на Националния конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа „Българска роза“, проведен в Казанлък на 20 и 21 май 2023 г. Заедно с Марина Ганчева от 9.и клас момичетата се класираха на първо място и при груповите изпълнения в раздел „Класика“.

Желаем още много успехи на младите таланти!

Регионална среща Европа

Представители на 9 училища от Североизточна България изпълниха Актовата зала на Първа езикова гимназия в регионална среща на училища посланици на Европейския парламент. Събитието се организира от Информационното бюро на ЕП в България, чийто ръководител е Теодор Стойчев, който откри събитието и представи професор д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Красимира Василева – председател на Националната асоциация на българските европейски клубове и Таня Чунтова – връзки с обществеността към ИЕЦ - България.

Господин Ангел Митев – директор на 1ЕГ - приветства събитието, като пожела успех и ползотворна работа на форума.

На срещата присъства и евродепутатът д-р Емил Радев - заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, който се включи в дискусия на актуални теми от дневния ред на Европа. Учениците отправиха въпроси, свързани с перспективите на страната ни за присъединяване към Шенген и еврозоната, руската военна агресия в Украйна, борбата с корупцията, ефективността на правосъдието и общоевропейските мерки за противодействие на престъпността до избирателните права и дискриминационното отношение.

Професор Ингрид Шикова представи темата „Дезинформация за Европейския съюз“ интерактивно - чети, провери и размисли, преди да споделиш.

Втората част на форума бе открита с представяне на видеоматериал „Европа – граници и мостове“, разработка на Никола Стамов от 11. Г, отличена с първа награда на конкурса „Европа – граници и мостове“, посветен на Деня на Европа – 9 май. Видеоматериалът провокира участниците с пълнотата си, отправи послание за обединение и солидарност: „Да си част от този континент е привилегия и отговорност. Трябва да се пази националната самобитност, но и да се уважават и зачитат чуждите култури и традиции. Картите избледняват, границите се променят, мостове се строят, но ние оставаме деца на Европа.“

Регионалната среща продължи с интерактивни занимания в 6 отбора по темите: дизайн на еврото; зелените идеи; нарисувай идеалния европеец; да разпознаем фалшивите новини, а Първа езикова гимназия демонстрира решаване на казуси с основен акцент права и свободи на гражданите в ЕС, с което затвърди основните принципи на Европейския съюз за човешкото достойнство, основните свободи, равенството между хората, солидарността, гражданството и правосъдието.

В контекста на правата и свободите на гражданите на ЕС вторият отбор от 1ЕГ представи в разгорещен дебат темата „Да бъде ли върнато смъртното наказание?“, като модераторите защитиха европейските ценности и права на човека.

В навечерието на регионалната среща младшите посланици от Първа езикова гимназия подредиха изложба „Европа в моите очи“ в 50 лични фотографии от България и Европа, която бе открита по време на форума.

Отличен от националната олимпиада по история и цивилизации за Александър Градев

От 28 до 30 април 2023 г. в гр. Свиленград се проведе XVI-ата национална олимпиада по история и цивилизации. В нея взеха участие 114 ученици от цялата страна.

Александър Градев, възпитаникът на Първа езикова гимназия от 12.e клас, се представи блестящо на писмения кръг, на който получи оценка Отличен (6,00). На устното събеседване Александър получи Много добър (5.25), демонстрирайки задълбочени познания по съвременна история.

Националната комисия оцени Александър Градев с обща оценка Отличен (5.63), поставяйки го на едно от челните места в България.

Честито отлично представяне, Александър Градев! Продължавай да трупаш познание и мъдрост, следвай мечтите си и гради успешна академична кариера!

ЕВРОПА - ГРАНИЦИ И МОСТОВЕ

За девета година Първа езикова гимназия организира ученически конкурс „Европа - граници и мостове“. Инициативата се провежда под патронажа на Емил Радев, член на Европейския парламент и възпитаник на училището. Тържествената церемония по награждаването се проведе официално в Музея за нова история на Варна. В конкурса за есе голямата награда спечели Румяна Цветкова от ХІ.ж клас, а на второ и трето място бяха класирани абитуриентите Емануела Димитрова и Иван Иванов. Присъдени бяха и две поощрителни награди – на Елица Иларионова и Пресиян Янков.

Във втората категория на конкурса - създаване на кратко видео - първото място бе отредено на Никола Стамов от ХІ.г клас, второ място получи Симона Вълчева от ХІ.в клас, а трето място журито определи за Андрей Костов от VІІІ.г клас.

В рамките на церемонията бяха представени част от есетата и видеоисториите, отличени в конкурса, в които учениците споделят вижданията си, че Европа е част от пътя, който всички ние трябва да извървим и който не носи само привилегии, но и отговорност. С творбите си младите хора отправиха послания за мир и солидарност, за преодоляване на омразата и предразсъдъците, които чертаят дълбоки разделителни линии в обществото. Евродепутатът поздрави педагогическия колектив на Първа езикова гимназия за усилията да възпитава у младежите национално самосъзнание, но и самочувствие на европейци с широк кръгозор. „Давайте най-доброто от себе си, защото това е мостът към успешната реализация. Имате подготовката да покорите академичните върхове в Европа, но после се върнете в България, защото тя има нужда от Вашите знания и енергия“ - това пожела Емил Радев в приветствието си към участниците.

Снимки

Награди „Варна“

В навечерието на светлия национален празник 24. май - Ден на българската просвета и култура - Първа езикова гимназия е с ново високо признание.

На 22.05.2023 г. в зала „Пленарна“ на Община Варна се състоя тържественото връчване на награди „Варна“. За Първа езикова гимназия е чест, че престижното отличие „Ученик на годината“ в областта на общообразователната подготовка получи Милица Иванова от 12. е клас. Милица е носител на многобройни първи и втори места в престижни международни и национални конкурси в сферата на хуманитаристиката, литературното творчество и медийното изкуство. Тя е четирикратен стипендиант на МОН по „Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби“.

На церемонията Милица сподели, че за нея тази награда е много ценна. Благодари на Първа езикова гимназия за огромната подкрепа през изминалите пет години, на учителите, които я вдъхновяват да върви смело по пътя, който е избрала. За Милица е важно, че в Първа се е научила да бъде добър и емпатичен човек.

Гимназията се гордее с ученици като Милица Иванова!

Връчване на Немски езикови дипломи

На тържествена церемония на 12.05.2023 г. в Актовата зала на Първа езикова гимназия 46 зрелостници получиха своите немски езикови дипломи. Г-жа Регина Ауф дем Берге, консултант по немски език за Североизточна България, и директорът на Първа езикова гимназия г-н Ангел Митев поздравиха учениците за блестящите им резултати и им пожелаха още много успехи. Зрелостниците също отправиха своето емоционално обръщение към преподавателите си по немски език. Връчването беше съпроводено от кратка програма, подготвена по традиция от 11.DSD класове.

Снимки

Петър Стоянов Тодоров от 10.е клас спечели младежката ТВ викторина за ученици от 9. до 11. клас „Това го знам“

Датата, на която беше излъчен епизодът, е 07.05.2023 г. А участниците, срещу които се изправи Петър, са Кристин от Спортно училище „Тодор Каблешков“, Стара Загора, Тони Симеонов от 81 СУ „Виктор Юго“, София и Борис Тодоров от Английска гимназия „Проф. Иван Апостолов”, София.

Състезанието е разделено на 4 кръга. Първият кръг е с въпроси с избирателен отговор по всички предмети от училище. Вторият е с въпроси по същите теми, но по-сложни и с отворен отговор. В третия се гледат видеа от „Златен видеоархив на БНТ“, а в последния рунд излизат снимки на екрана и първият, който натисне червеното копче, казва отговор и получава живот, който се брои като точка при финалното сумиране за първото място (през другите кръгове при грешен отговор се взема живот, а при правилен не се дава).

Петър Тодоров се представи най-добре в трети и четвърти кръг, най-вече в четвърти, тъй като тогава поведе в играта и това му осигури победата - в края на трети кръг той и Кристин завършиха с равен брой точки (6), а на финала той триумфира с 12 - 8 точки.

Поздравления за успеха!

Мария Кирякова с награди от 3 международни танцови състезания

Мария Кирякова от 8.б клас бе удостоена с 6 първи награди от международното състезание Movmnt, което се проведе в Русе на 8 и 9 април, 2023 г. Мария спечели I-во място - формация, стил лирикъл "Did you?", I-во място - малка група, стил modern/contemporary "Frozen souls", I-во място - малка група, стил open "And this storm will pass", I-во място - соло, стил modern/contemporary "Keep waiting" и специална награда за академия в Италия, I-во място - соло, стил jazz "Nowadays” и I-во място - дует, стил modern/contemporary "The longer you stare, the deeper you are drawn in".

При участието си в състезанието Global Dance Open, проведено в София на 29 и 30 април, Мария отново се пребори със силната конкуренция и зае две I-ви места (малка група, стил modern/contemporary и малка група, стил open) и едно III-то място (дует, стил modern/contemporary).

На състезанието Europe Grand Dance Cup проведено в Констанца, Румъния на 6 и 7 май, на което Мария участва с три танца, тя спечели едно II-ро място (дует) и едно III-то място (соло, стил jazz), а при стила с най-тежка конкуренция (соло, стил modern/contemporary), тя се класира на V-то място във финалната седмица и е единствената участничка от България, достигнала толкова напред в класирането.

Пожелаваме ѝ още много успехи на предстоящите състезания!

Успешно класиране в национален конкурс

На 1. май бяха обявени резултатите от конкурс за есе, анализиращо ограниченията на нашето национално развитие, организирано от Citizens for Bulgaria (C4BG). По темата "Кой е драконът, който ни спира, и как да го победим?" писаха гимназисти от 8-12. клас.

Мария Михайлова от 11.з клас се класира на второ място и спечели грамота, парична награда, както и покана за участие в работна среща с организаторите и останалите победители.

Нейното есе, както и тези на другите победители, може да прочетете тук: https://c4bg.org/dragon

TeenStart Weekend MG Edition

През уикенда от 28-30 aприл 2023г. в МГ „Д-р Петър Берон“ се проведе състезанието TeenStart Weekend MG Edition. Там в рамките на 54 часа участниците имаха възможност да работят в екипи по свои проекти и да разработят бизнес идея. На финала всеки екип представи бизнеса си пред жури, в което бяха включени представители на водещи IT компании от Варна.

Проектът “Warehouse – gen z” на екипа, в който участваха учениците от Първа езикова гимназия - Владо Желев от 12 б. клас, Борис Славов – 12 б. клас, Александър Коцев – 11 а. клас и Божидар Мирчев – 11 а. клас, направи силно впечатление на журито и им донесе четвърта награда в състезанието.

Състезание по изразително четене на немски език

На 28.04. в Първа езикова гимназия се проведе традиционното състезание по изразително четене на немски език Bulgarien liest vor, което се провежда в гимназията от 2019 г. с подкрепата на Централна служба по училищно дело в чужбина към немското посолство, както и инициативата “Училища: Партньори на бъдещето”. Координатор на състезанието по изразително четене за Първа езикова гимназия е г-жа Станимира Мирчева. Журито беше представено от учители по немски език и г-жа Ауф дем Берге - програмен учител от тази учебна година в гимназията. В надпреварата участваха ученици от всички осми класове с интензивно изучаване на немски език и след оспорвана борба между петимата победители, излъчени по класове, Мелих Исмаил от 8.и клас спечели заслужено първото място и се класира за регионалния кръг, който ще се проведе в град Бургас. Пожелаваме му успех!

Финали на ученически игри по баскетбол

От 30 април до 3 май 2023 г. в гр. Хасково се проведе Финален турнир по баскетбол – девойки, 11-12 клас.

За състезанието се класират десетте най-добри училищни отбори в България.

След оспорвани срещи с отборите на София, Бургас, Монтана, Габрово и домакините от гр. Хасково, отборът на Първа ЕГ се класира на пето място.

Състезателката Нелина Пимпирева, ученичка от 11.д клас, блестеше над всички с индивидуалните си отигравания и получи лична награда за „Най-добър реализатор“ на турнира.

Да благодарим на момичетата за характера и себераздаването им по време на турнира и да им пожелаем здраве и призово класиране през другата учебна година.

Състав на отбора: Нелина Пимпирева - 11.д клас, Мадлен Морарова - 11.а клас, Илина Красенова - 12.е клас, Калина Пейкова - 12.е клас, Ирен Савова - 10.з клас, Екатерина Георгиева - 9.а клас, Димана Добрева - 8.г клас, Глория Минкова - 8.в клас, Ема Ганева - 9.б клас.

Златните момичета на I ЕГ-Варна

Отборът на Първа езикова гимназия - девойки 11-12 кл. - участва на Държавното първенство по волейбол, което се проведе в град Сливен от 29.04.23 г. до 03.05.23 г.

Участници на това първенство бяха също и училищата от Кюстендил, Казанлък, Нова Загора, Видин, София, Пловдив, Плевен, Сливен и Русе.

След теглене на жребия отборът на Първа се падна в една група с домакините от Сливен, Видин, Плевен и Нова Загора. Варненки спечелиха всичките си мачове и станаха първи в групата, което им отреди да играят полуфинал с втория от другата група - с отбора на Казанлък. След много оспорван мач нашите момичета се пребориха и спечелиха с 3-2 гейма.

В деня преди финала момичетата имаха много емоционална и зареждаща среща със световно известната фамилия Назарян. Те им пожелаха успех на финала и им подариха биографичната книга „Роден победител“.

На финала нашите момичета срещнаха отбора от Кюстендил. Тръгнаха много силно и спечелиха първите два гейма. След това кюстендилки поведоха и взеха третия гейм. За голямо нещастие, в четвъртия гейм Мария Петрова се контузи, но момичетта се вдигнаха и петия гейм след игра точка за точка спечелиха мача и така станаха златните момичета на шампионата.

Това дава право следващата година отборът на I ЕГ-Варна да участва на Световното ученическо първенство.

Волейболистките бяха подкрепени в залата от родители и от отбора по баскетбол на I ЕГ-Варна, които се представиха много добре на техните финали в град Хасково.

Победителките са: Елизавета Ивакина - 12.a, Лорета Арнаудова - 12.e, Ивет Гавраилова - 11.б, Ралица Гигова - 11.б, Мария Петрова - 8.з, Мартина Димитрова - 9.е, Анна-Катерина Станимирова - 9.з, Малена Николова - 9.в, Ваяна Заркова - 9.б, Ерия Рашкова - 8.г клас.

Традиционно силно представяне по лингвистика

В края на месец април в град София се проведе националният кръг на олимпиадата по лингвистика. След два подборни кръга: общински и областен, за национален кръг се класират 120 ученици. Седем от тях са ученици от Първа ЕГ.

На националния кръг достойно представиха гимназията: Мартин Добрев от 12.и клас, Елица Иванова от 11.и клас, Виктория Иванова, Иванина Андонова и Теодор Кънчев - и тримата възпитаници от 10.е клас.

В индивидуалната надпревара Мартин Добрев се класира на призовото второ място, а Теодор Кънчев зае пето място. За постигнати отлични резултати пррез цялата година Елица Иванова беше определена за подготовка в разширения състав на националния отбор на БГ.

За постигнати високи резултати на олимпиадата, според регламента, националната комисия присъди званието „лауреат“ и оценка отличен за прием в университет на Мартин Добрев и Елица Иванова.

В отборната надпревара Първа ЕГ се класира на второ място от 30 отбора.

Ралица Джукева от 9.а клас – победител в Десетото национално състезание по английски език „Pearson Competition“

Над 8000 ученици от над 120 училища от цялата страна участваха в Десетото национално състезание по английски език „Pearson Competition“, като най-добрите бяха допуснати до националния кръг.

С великолепно представяне на националния кръг Ралица Джукева от 9.а клас постигна максимален резултат и завоюва първото място в ниво B1.

Отлично се представи и Яна Калчева от 10.в клас, която се класира на трето място в ниво B2.

Най-добре представилите се ученици и техните учители бяха наградени на тържествена церемония в София.

Поздравления за Ралица Джукева, Яна Калчева и техните преподаватели по английски език Донета Митева и Татяна Караиванова!

Зонален етап от ученическите игри по тенис на маса

На 25.04.2023 г. в гр. Добрич се проведе зоналният етап от ученическите игри по тенис на маса. В него взеха участие двата представителни отбора на Първа ЕГ, момчета и момичета, като отборът на момичетата успя да завоюва първото място и да се изкачи на почетната стълба. Това му дава право да продължи към финалния етап на ученическите игри.

Момчетата се класираха на 2-ро място след оспорвана борба с отбора на гр. Шумен.

Състезателите, взели участие, са както следва:

Момчета: Мирослав Ивайлов Петев - 10.ж клас, Михаил Миленов Трифонов - 10.ж клас, Ивайло Николов Илиев - 8.з клас, Николай Илиянов Георгиев - 10.ж клас.

Момичета: Иванина Светославова Андонова - 10.е клас, Ресена Алексеева Памятних - 9.з клас, Филипа Петрова Добрева - 9.ж клас, Полина Георгиева Георгиева - 10.а клас.

Ръководител на отбора - Методи Миланов

Нека пожелаем успех на момичетата в следващия финален етап от ученическите игри, който ще се проведе в гр. Ямбол на 23.06.2023 г.

Ученически игри по бадминтон

Завърши зоналния етап на ученическите игри по бадминтон. Отборът на Първа езикова гимназия победи категорично съперниците си и се класира за държавното първенство, което ще се проведе на 23.06.2023 г. във Варна.

Победите завоюваха: Рея Николаева Кирчева 8.е, Лилана Красимирова Димитрова 8.д, Полина Георгиева Георгиева 10.а, Иванина Светославова Андонова 10.е, Цветомира Веселинова Колева 10.ж, Владимир Стефанов Щерев 9.б, Стилиан Павлов Стоименов 9.д, Данила Антонович Алферов 8.б, Николай Илианов Георгиев 10.ж клас.

Интердисциплинарна дейност на школите “Химия”, “История” и клуб “Пътешественик”

На 22.04.2023 г. се проведе планирана интердисциплинарна дейност на школите “Химия”, “История” и клуб “Пътешественик” до Побити камъни, Музея на мозайките в гр. Девня и Музей подводница “Слава” в гр. Белослав. Учениците разгледаха невероятния природен феномен, без аналог в световен мащаб, Побити камъни и се запознаха с легендите и историята за неговото образуване. В Музея на мозайките те се запознаха с римски и ранновизантийски мозайки, вградени в античните основи на сграда в град Марцианопол. В края на пътешествието пък разгледаха подводницата, зачислена към Българския военноморски флот, именувана “Слава”. Тя плава до 2010 г. и след това е превърната в музей.

Интердисциплинарният урок даде възможност за по-пълно усвояване на придобитите знания и емоциално съпреживяване по набелязаните обекти у младите ентусиасти.

Снимки

Николета Николова от 10.з клас с награда на финала на VIBE

Николета Николова от 10.з клас бе удостоена с трета награда на финала на VIBE (The Vienna International Ballet Experience) 2023. На първи и втори тур на конкурса, проведен на 3 и 4 април 2023 г. в австрийската столица, Николета изпълни вариациите „Принцеса Флорина” и pas de trois от „Лебедово езеро”. Журито, състоящо се от международно признати танцови майстори, режисьори и хореографи, отговаряше за подбор и оценка на участниците в конкурса по техните технически умения и артистичност. Семинари по класически балет и съвременни танци се провеждаха същевременно в състезателните дни с Tamás Solymosi, Roberto Altamura и Adriaan Luteijn.

Зонално първенство за девойки по волейбол

На 19.04.2023 г. се проведе зоналното първенство за девойки VIII-X клас. Момичетата на Първа езикова гимназия се представиха отлично.

В отбора на гимназията участваха: Сияна Калчева 10.и, Златина Трифонова 10.е, Калина Павлова 10.а, Цветомира Колева 10.ж, Александра Дорийска 8.а, Габриела Тодорова 8.г, Никол Дочева 8.в, Василена Иванова 8.е, Виктория Златева 9.а, Сияна Владимирова 9.в клас

Нора Георгиева от 11.д се пребори за националния кръг по международни младежки дебати на немски език

Нора Георгиева от 11.д клас успя да се пребори срещу свои връстници от страната на междуучилищния кръг на международните младежки дебати на немски език, на който участваха 40 ученици.

На националния кръг, който ще се проведе на 26.04.2023 г., 16 възпитаници ще се състезават помежду си в два рунда, за да бъдат излъчени осемте най-добри дебатиращи ученици на немски език, които ще се борят за призови места на финалния кръг в Гьоте-институт София в края на м. май.

Първа езикова гимназия участва за първи път на международните младежки дебати. Проектът дава своя принос в това младите хора да се научат да изразяват своите възгледи и становища компетентно и убедително на немски като чужд език. Състезанието подпомага дебатирането като средство за демократичен диалог и насърчава активното многоезичие в Европа. Предмет на състезанието е воденето на полемика на немски език по теми от областта на училищното ежедневие, гражданските и човешките права, история и Европа.

XXIV-то национално състезание по химия и опазване на околната среда

На 08.04.2023 г. в гр. Банско се проведе XXIV-то национално състезание по химия и опазване на околната среда. В престижната надпревара взеха участие 109 ученици от 13 области в страната.

След предварителен подбор учениците от Първа езикова гимназия, които взеха участие в състезанието, са: Преслав Гавраилов, Владимира Маджарова и Ивана Станева от 11.ж клас; Елица Иванова, Вяра Пировска, Йоанна Николова, Ирен Петрова, Ивайло Георгиев, Виктория Кирова и Искрен Тодоров от 11.и клас; Наталия Петрова и Никол Петрова от 11.г клас; Десислава Мусинска и Мария Тилева от 11.а клас.

Химиците на Първа представиха достойно гимназията и града ни, като отборът ни се класира шести в България.

Поздравления за всички!

Лазаровден от kлуб “История”

На Лазаровден ученици от Клуб “История” при Първа езикова гимназия представиха обичая лазаруване. Песните и наричанията на лазарките за здраве, плодородие и семейно благополучие огласиха двора на Етнографски музей - Варна. Лазарките, облечени в невестински дрехи и накичени с пролетни венчета, изпълниха специални обредни песни и танци за синовете в семейството и бяха дарени от стопанката на къщата.

Среща с г-н Боян Ботйов

В Актовата зала на Първа езикова гимназия се проведе среща с г-н Боян Ботйов - председател на фондация „Христо Ботев“ и наследник на гениалния поет и революционер, по повод 175 години от рождението на Христо Ботев. Срещата бе уважена от г-жа Марияна Николова - уредник на музей „Възраждане“, Варна. Боян Ботйов представи нови архивни документи по книгата на Николай Иванов, посветена на Христо Ботев, която представя неговите последни дни през месец май на 1876 г., и непубликувани куплети към стихотворението „Дякон Васил Левски“ от пълното фототипно-печатно издание на поезията на Христо Ботев. Като наследство за библиотеката на Първа езикова гимназия той остави няколко книги, а учениците имаха възможността да получат отговори на своите въпроси в края на срещата. Ученичката Соня Щерева прочете своето есе под формата на писмо, адресирано до Христо Ботев, което развълнува всички.

Първа гимназия е отново ПЪРВА

На 06.04.2023 г. се проведоха областни и зонални първенства по спортовете: лека атлетика, волейбол и баскетбол. ТРИ ПЪРВИ места за нашите отбори в две възрастови групи. Оспорвани двубои, лични постижения, трепетно очакване на класиране и извоювани победи. Отборът по лека атлетика 8 - 10 клас победи в комплексното класиране с 1 точка „непобедимите“ момичета на Математическа гимназия и се класира за зонално първенство.
Отборите по баскетбол и волейбол на девойки 11-12. клас продължават участието си на Държавни първенства - финалите на Ученически игри 2023 през м. април, като домакини на състезанията са съответно градовете Хасково и Сливен. За този форум се класират десетте най-добри училищни отбора в съответния спорт, като преди това са били първенци на етапите общинско, областно и зонално първенство.
Участничките бяха наградени с купи, медали и ранички от организаторите.
УСПЕХ, МОМИЧЕТА!

Отбор ЛЕКА АТЛЕТИКА: Отбор БАСКЕТБОЛ: Отбор ВОЛЕЙБОЛ:
1.Виктория Чанкова- 9.г
2.Натали Костова - 9.б
3.Тея Иванова - 9.е
4.Анелия Златева - 8.д
5.Вероника Николова - 8.з
6.Магдалена Петрова - 8.ж
7.Габриела Янкова - 8.з
8.Гюнсев Иванова - 10.г
1.Лора Иванова - 9.з
2.Ирен Панева - 9.з
3.Екатерина Иванова - 9.а
4.Калина Пейкова - 12.е
5.Нелина Пимпирева - 11.д
6.Мадлен Морарова - 11.а
7.Илина Борисова - 12.е
8.Глория Минкова - 8.в
9.Ема Ганева - 9.б
10. Димана Добрева - 8.а
1.Ивет Гавраилова - 11 клас
2. Елизавета Ивакина - 12 клас
3. Лорета Арнаудова - 12 клас
4.Ралица Гигова - 11 клас
5.Мартина Димитрова - 9 клас
6. Ваяна Заркова - 9 клас
7.Мария Петрова - 8 клас
8. Анна-Катерина Станимирова - 9 клас
9.Малина Николова - 9 клас
10. Ерия Рашкова - 8 клас

Ученици от Първа езикова гимназия в програма CERN

На 22.03.2023 г. 30 ученици взеха участие в програма на CERN, която се проведе в НАОП "Н.Коперник", гр.Варна с координатор г-жа Свежина Димитрова и главен асистент Румяна Хаджийска. Участваха и ученици от Първа езикова гимназия. От 10:00 до 11:00 бе проведена въвеждаща лекция за физика на елементарните частици. От 11:10 до 12:00 бяха представени CMS експеримент и методология за анализ на данни. От 13:30 до 15:30 учениците направиха практическо упражнение и изследваха събитията на различните видове частици. В 15:40 на учениците бе представена повече информация за вселената от Антоанета Аврамова, събуждаща още повече интереса им към физика на елементарните частици. В 16:30 под ръководството на инж.Румяна Милева Хаджийска бяха обсъдени резултатите от изследването на събитията с помощта на подходяща графика. В 16:55 бе проведена видеоконференция с CERN и участници от други държави. В 18:00 бяха раздадени сертификатите на учениците, взели участие в този проект. След вълнуващо приключение в света на физиката на елементарните частици, учениците разшириха кръгозора си и останаха удовлетворени и с позитивни емоции от незабравимото преживяване.

PAD стипендия

Виктория Георгиева от 10.д клас е един от петте стипендианти от цяла България, който ще има възможност да прекара един месец в края на лятото в Германия. След двегодишно прекъсване заради пандемията се проведе олимпиадата по немски език по програмата за летни стипендии на германската Служба за педагогически обмен (PAD). Възможност да участват имаха ученици от 10 DSD класове от всички DSD училища в България. Критериите, по които бяха излъчени носителите на стипендия, бяха езикови умения, креативност и съдържание. Подборът беше направен в разговор от три части. В комисията по излъчване на победителите бяха координаторите по немски език за България г-жа Сибиле Шабанска и г-н Бернд Буххолц.

Екатерина Осипова от 12.в клас – лауреат на националната олимпиада по английски език

Творчески дух, любов към книгите, усет към езика, непрекъснат стремеж към усъвършенстване и отлична подготовка изведоха Екатерина Осипова от 12.в клас сред най-добрите дванадесетокласници в България на националния кръг на олимпиадата по английски език.

Националната комисия отличи блестящото представяне на Екатерина, като я удостои ъс званието „ лауреат“ и определи тя да получи оценка Отличен (6).

Поздравления за Екатерина и за нейната преподавателка по английски език г-жа Сиана Шивачева!

Поздравяваме и останалите наши ученици, които представиха достойно Първа езикова гимназия на националния кръг: Анелия Цакова от 9.а, Александра Богдана Тодорова от 10.б, Яна Калчева от 10.в, София Ангелова от 10.з, Ивета Тодорова от 10.а

VIII национална ученическа конференция по история

Ученици от Първа езикова гимназия взеха участие в VIII-та национална ученическа конференция по история на тема: „80 години от спасяването на българските евреи“, която събра в Кърджали 170 ученици и учители от цялата страна от 17 до 19 март. Събитието се организира по традиция от СУ „Петко Рачов Славейков" и се провежда под патронажа на Община Кърджали.

Трудната задача да определят победителите сред толкова много труд и усилия се падна на жури в състав: доц. д-р Албена Танева от Софийския университет, Таня Гезенко - експерт от Държавен архив - София, Радостина Николова - държавен експерт от МОН - София, Даниела Апостолова - старши експерт ОНГО В РУО - Кърджали и Гергана Димитрова - началник отдел в Държавен архив - Кърджали.

„България спаси своите евреи“ - проект, изработен от Румяна Цветкова и Никола Стамов от 11. клас, бе удостоен с първо място в категория „Доклад“.

Специалната грамота на Държавен архив – Кърджали получи Соня Щерева от 11. клас с разработката си „Човечност в очите на България“.

Достойно представиха и защитиха своите проекти измежду 64 разработки на 33 училища от цялата страна и учениците Симона Вълчева, Николай Нейков, Мариела Рангелова, Пламена Петрова, Ива Цонкова и Йоанна Стоянова.

Ученичката Ива Цонкова от 12. Д клас отправи своето послание към участниците в конференцията, заявявайки, че антисемитската политика на българската законодателна и изпълнителна власт, независимо от причините, които са я наложили, и степента, в която тя е прилагана, съставлява мрачен период в живота на българското общество по време на Втората световна война. Светъл лъч в тези трагични дни представлява нравственият подвиг на българското общество, вдигнало се в защита на човечността и солидарността, спасил хиляди човешки живота. Този морален подвиг е основание за заслужена национална гордост, а паметта на невинно погубените ни задължава да поискаме прошка за причинените им страдания. Тази прошка ни е необходима – в името на загиналите, в името на оцелелите и техните спасители, в името на настоящите и идните поколения. За да можем да кажем: НИКОГА ВЕЧЕ!

Снимки

Литературно четене в Асоциация „Да съхраним жената“

На 21.03.2023 г. - Ден на социалната дейност и Световен ден на поезията - представители на Ученическия съвет на Първа езикова гимназия с ръководител г-жа Полина Стойнова посетиха Асоциация „Да съхраним жената“ с председател г-жа Йорданка Ненчева. Учениците представиха пред потребителите в институцията произведения за Жената, написани от наши възпитаници. Четци бяха Максим Миовски от 10.в, Николай Нейков от 11.в, Никола Димитров от 11.ж, Карина Цветкова от 11.ж, Виктория Морфова от 12.в, Сияна Костадинова от 9.ж, Сюзан Ван Каутер от 12.д и Магдалена Генова от 11.а, а Никита Георгиева от 11.г и Грета Бакалова от 10.з допринесоха за доброто настроение с музикални изпълнения. Жените потребители в Асоциацията също се изявиха чрез лично творчество - прочетоха стихотворения и изпяха песен, посветени на нежната част от човечеството. По този начин учениците и дамите от институцията се запознаха взаимно, общуваха и поставиха мост между поколенията.

Снимки

I място на областно първенство по волейбол

Завърши за девойки 8-10 клас.Отборът на Първа езикова гимназия се класира на I място и ще представлява Варненска област на зоналните състезания.

Победите завоюваха: Мартина Димитрова – 9.и, Анна-Катерина Станимирова - 9.з, Ерия Рашкова – 8.г, Габриела Тодорова – 8.г, Ваяна Заркова – 9.б, Мария Петрова – 8.ж, Александра Дорийска – 8.а, Цветомира Колева – 10.ж клас.

Грета Бакалова от 10.з с награди от "Път към славата"

На XI-я национален певчески конкурс "Път към славата", провеждащ се по традиция в гр. София, нашата възпитаничка Грета Бакалова от 10.з клас спечели втора награда в категория "Звездата на Ваня Костова" с песента "Звезда". За другите си две изпълнения получи две покани за конкурси в чужбина - в Римини, Италия и Алмати, Казахстан.

Пожелаваме ѝ творческо вдъхновение по пътя към славата!

Областен етап от ученическите игри по тенис на маса

На 16.03.2023г. В мол Varna Towers се проведе областният етап от ученическите игри по тенис на маса. В него взеха участие двата представителни отбора на Първа ЕГ, момчета и момичета, като без особени усилия и двата отбора успяха да завоюват първите места и да се изкачат на почетната стълба. Състезателите, взели участие, са:

Момчета: Мирослав Петев – 10.ж клас, Михаил Трифонов – 10.ж клас, Ивайло Илиев – 8.з клас, Николай Георгиев – 10.ж клас

Момичета: Иванина Андонова – 10.е клас, Ресена Памятних – 9.з клас, Филипа Добрева – 9.ж клас, Полина Георгиева – 10.а клас

Ръководител на отбора - Методи Миланов

Нека им пожелаем успех в следващия, зонален етап от ученическите игри, който ще се проведе в гр. Добрич на 21.04.2023 г.

Волейбол "Купа Варна"

В неделя (19.03.2023 г.) завърши състезанието по волейбол "Купа Варна" за девойки 11-12 клас. Отборът на Първа езикова гимназия отново се представи блестящо и спечели златните медали. Благодарим на всички момичета и им пожелаваме успехи в следващите състезания!

А това са:

Ивет Гавраилова -11.б, Ралица Гигова - 11.б, Елизавета Ивакина -12.а, Лорета Арнаудова -12.е, Николета Колева -11.з, Симона Русева -11.з, Симона Христова -11.ж, Ралица Николова -11.ж клас.

Пролетен източен регионален турнир на Фондация „БЕСТ”

На 25 и 26 февруари 2023 г. в град Варна се проведе пролетният източен регионален турнир на Фондация „БЕСТ” по английска реч и дебати, на който отборът по дебати на Първа езикова гимназия се класира достойнo, заемайки призови позиции сред 43 отбора, както следва: Екатерина Евгениева Осипова от 12.в клас - 3-то място за най-добър говорител за втора възрастова група (Varsity, 10-12 клас). В първа възрастова група - Novice, 8-9 клас - Жасмина Коба Беридзе от 9.и зае 5-то място за най-добър говорител, а Мария Иванова Янковa от 9.и - 9-то място.

В категорията „Дебати” в първа възрастова група отборът ни, представен от Стефан Светозаров Стефанов от 8.а, Калина Борисова Бърнева от 8.а и Изабела Орлинова Колева от 8.в, стигна до финал и зае второ място. Вторият ни отбор в групата, представен от Йоана Емилова Енчева от 9.и, Мария Иванова Янкова от 9.и, Жасмина Коба Беридзе от 9.и и Нела Флетчър, зае трето място.

В категорията „Оратория” Стела Красимирова Минева от 8.а още с първото си участие грабна третото място, а Денислав Драгомиров Градев от 8.в се класира на пето място.

Отборът бе отличен и с наградата „Най-малоброен отбор”.

Желаем успех при представянето в националния кръг на състезанието през месец април в град София!

Национален кръг на олимпиадата по английски език

Първа езикова гимназия беше домакин на националния кръг на олимпиадата по английски език за учебната 2022/2023 г. Гимназията посрещна класиралите се за финалния кръг 120 ученици от над 50 училища от всички области на България.

Събитието беше открито с тържествен концерт на 11.03.2023 г. в Актовата зала в присъствието на официални гости от МОН, РУО - Варна, Община Варна и Обществения съвет на гимназията. С пожелания за успех и приветствие към участниците, достигнали до финалния кръг, както и към техните учители, се обърнаха г-н Ангел Митев, директор на Първа езикова гимназия, г-жа Мария Барганова, главен експерт в МОН, и д-р Ирена Радева, началник на РУО в гр. Варна. Беше прочетен и поздравителен адрес от г-жа Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Тържественият концерт с изпълнения на талантливи възпитаници на Първа езикова гимназия постави емоционално и зареждащо начало и беше посрещнат с много вълнение от ученици, учители, гости и официални лица.

В 10 часа на 12.03.2023 г. беше дадено начало на олимпиадата, в която участниците, разделени в пет възрастови групи, показаха своите знания и умения. Очакваме с нетърпение обявяването на резултатите от Националната комисия.

Снимки

Отлично представяне на първия кръг на Pearson Competition

15 ученици от Първа езикова гимназия се представиха отлично на първия кръг на състезанието по английски език Pearson Competition и се класираха за националния кръг.

Ниво 1: Светослав Стоилов 8.в, Изабела Колева 8.в, Юлия Тодорова 8.б, Димана Добрева 8.г, Симона Господинова 8.г, Андрей Костов 8.г, Георги Кръчмаров 8.г, Елис Гюджен 8.а, Мартин Златев 8.а, Калина Бърнева 8.а
Ниво 2: Кремена Ганева 10.г, Ралица Джукева 9.а
Ниво 3: Яна Калчева, Магдалена Генова 11.а
Ниво 4: Екатерина Осипова 12.в

Ръководството на I ЕГ ги поздравява за постигнатите резултати и им пожелава успех и на националния кръг!

Литературно четене за деня на жената

На 07.03.2023 се проведе третото литературно четене в Първа езикова гимназия, организирано от Ученическия съвет. Темата на събитието беше Жената, представена като малко момиче, млада дама, любима, майка и възрастна жена. В атмосферата на празника ни потопиха авторите чрез своите творби – Юлия Тодорова 8.б, Виктор Вълчев 9.ж, Елена Андреева 12.в, Соня Щерева 11.з, Ангелина Стаменова 8.б и Карина Цветкова от 11.ж клас – и нашите четци – Максим Миовски 10.в, Виктория Морфова 12.в, Даниел Турлаков 11.б, Сияна Костадинова 9.ж, Никола Димитров 11.ж, Иван Гичев 10.б, Сюзан ван Каутер 12.д, Магдалена Генова 11.а и Николай Нейков 11.в клас. Представени бяха и произведения на утвърдени български творци – Блага Димитрова, Николай Лилиев, Чудомир и Димитър Калбуров.

Стефани Цанкова 11.ж, Габриела Драганова 8.в, Венелина Вълчева 10.а и Мина Лазарова от 10.а събудиха в нас още положителни емоции чрез своите музикални изпълнения.

Снимки

Призови места в чест на 3. Март

60-ата Щафетна обиколка на Радио Варна по традиция се посвещава на Националния празник - 3 март. 680 души от над 60 отбора се включиха в най-голямата аматьорска проява в региона, която е и с най-дълга история. В тази юбилейна година на старта застанаха и хора в неравностойно положение.

Най- многобройни бяха участниците в щафетата, общо 56 отбора в различни възрастови групи. Отборите на Първа езикова гимназия - 5-8кл. при момичетата и при момчетата - заеха ВТОРО МЯСТО. В по-голямата възрастова група (9-12кл.) момичетата спечелиха ТРЕТО МЯСТО. Състезателите бяха наградени с грамоти и медали.

Отборите, представили гимназията ни по възрастови групи:

  5-8 клас - МОМИЧЕТА
 1. Анелия Златева – 8.и
 2. Ванеса Цветкова – 8.и
 3. Вероника Николова – 8.з
 4. Алина Славова – 8.б
 5. Магдалена Петрова – 8.ж

  5-8 клас - МОМЧЕТА
 1. Мартин Маркович – 8.ж
 2. Даниел Лилов – 8.д
 3. Александър Павлов – 8.ж
 4. Никола Марков – 8.д
 5. Петър Косиков – 8.д

  9-12 клас - ДЕВОЙКИ
 1. Антония Душева – 9.г
 2. Тея Иванова – 9.е
 3. Виктория Чанкова – 9.г
 4. Мария Митева – 12.б
 5. Натали Костова – 9.б

Трети март

С родолюбиво междучасие клуб „История“ към Първа езикова гимназия постави началото на инициативи за отбелязване на 145 години от Освобождението на България и нейното възкресение, което е осъществената мечта на Българското възраждане. С рецитал на одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка – 11 август 1877 година“ учениците отдадоха своята признателност към всички участници в Българското опълчение, защото те са хората, които дадоха на света урок как един народ се бори и умира за свободата си. Бяха почетени и личностите, вградили своята енергия в създаването и укрепването на новото българско образование, личностите, дали своя живот и дързост в борбата за църковна независимост. Родолюбивото междучасие приключи с изпълнението на Бояна Васева от 9.а клас на песента „Хубава си моя горо“ и едноминутно мълчание за жертвите във войната.

В навечерието на националния празник на двора на Първа езикова гимназия се изви право българско хоро с участието на ученици и учители от гимназията.

Снимки

Александра Вачкова от 10.в с медали от Sharks cup

От 24.02.2023 до 26.02.2023 г. се проведе първото за сезона състезание по плуване на 50-метров басейн за годината - Sharks cup. Участие взеха повече от 870 състезатели от страната и чужбина, както и част от националния отбор на България. Надпреварата премина под знака на съпричастност към потърпевшите от събитията в Украйна.

В Sharks cup стартира сезона и Александра Вачкова, ученичка от 10.в клас на Първа езикова гимназия - Варна. Участието й донесе три бронозови индивидуални медала и сребърен от щафета. Извън обичайното си амплоа на състезател в плувни маратони и състезания в открити води (морета, реки, езера, язовири), тя е единствена сред жените, печелили някога маратона от остров Св. Анастасия до мостика на гр. Бургас - 6500 метра.

Александра Вачкова е член на плувен клуб „Астери“, гр. Варна и е един от първите му състезатели от самото му създаване и продължава да се състезава за клуба и към настоящия момент, вече 10 години. Неизменно е и част от отбора на Първа езикова гимназия на Общинския ученически турнир, спечелил купата в последните две години.

Отлично представяне на нашите ученици на олимпиадата по английски език

Анелия Цакова (9.а), Ивета Тодорова (10.а), Александра Тодорова (10.б), Яна Калчева (10.в), София Ангелова (10.з) и Екатерина Осипова (12.в) представиха отлично Първа езикова гимназия на областния кръг на олимпиадата по английски език и се класираха за националния кръг.

Ръководството на I ЕГ ги поздравява за постигнатите високи резултати и им пожелава успех на националния кръг на 12.03.2023 г.

Национална младежка форма-дебат „Нужен си ни днес, Апостоле“

Национална младежка форма-дебат „Нужен си ни днес, Апостоле“ се проведе на 18 февруари 2023 г. в залата на Общински съвет - Ловеч. В Националната историческа конференция „Васил Левски в историята, литературата и изкуствата“ взеха участие Симона Вълчева и Диляна Александрова от Първа езикова гимназия - град Варна, представяйки отлично проекта „Апостола - обединител на народа”, свързан с историята на Васил Левски. Те бяха избрани измежду 50 проекта от цялата страна. Симона Вълчева бе един от петимата участници, които чрез включване от публиката излязоха на сцената във форум театър „НАРОДЕ????”, който за пръв път се осъществява на национална историческа конференция.

Снимки

Национален ученически конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“

На 15.02. в галерия „Средец” на Министерството на културата се проведе награждаването в Националния ученически конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“. В церемонията взеха участие зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, акад. Владимир Зарев, проф. Иво Христов, директори на училищата и ръководители на победителите.

Зам.-министър Гайдарова връчи първата награда във възрастова група VIII - XII клас на единадесетокласничката Соня Щерева от Първа езикова гимназия във Варна с ръководител г-жа Нела Димова. Есето на Соня Щерева бе отличено с първа награда от измежду над сто изпратени творби от цяла България.

„Аз съм Левски. Аз съм вулкан от човечност. Аз съм огън, аз запалвам искрата в душите на хората. Аз съм българин, разпространявам висшето дело. Аз съм хуманност. Аз съм любов към родината. Аз съм сила и стихия. Аз съм вяра, когато всичко е загубено. Аз съм молитва, изпратена към Бога. Аз съм действие в равнодушието. Аз съм прогрес в безучастието. Аз ще освободя народа от собствените му задушаващи окови.”

Национална ученическа конференция „Васил Левски – Вулкан от човечност“

В продължение на два дни от 4.02. до 5.02.23г. ученици от Първа езикова гимназия взеха участие в състоялата се в гр. Котел Национална ученическа конференция „Васил Левски – Вулкан от човечност“, посветена на 150-та годишнина от гибелта на Апостола. Гимназията бе представена от четири филмови разработки на ученици от „Клуб История“ с ръководител Нела Димова. Научен консултант на националния ученически форум и председател на журито, което оценяваше ученическите филми и клипове, бе проф. Пламен Митев – преподавател в СУ „Климент Охридски“. Сред общо 120 участници от 25 училища от страната Румяна Цветкова и Никола Стамов извоюваха първо място в категория „Филм“. Техният проект „Васил Левски – надеждата на народа“ бе високо оценен. Задълбоченото историческо проучване, което двамата осъществиха, стана възможно с помощта на много исторически институции в град Варна. Съдействие на учениците оказаха служителите на Държавния архив, Историческия музей, Музея на Възраждането и др. Останалите филми, създадени от участниците в клуба - Яница Бяндова, Симона Вълчева и Иван Гичев, също бяха високо оценени и подобаващо наградени.

Пореден успех за Натали Костова от 9.б

Натали Костова от 9.б клас постигна изключителен успех на Националния шампионат по лека атлетика във възрастова група под 20 години, проведен в зала "Асикс Арена" в София.

Тя бе равностоен противник на по-големите и грабна сребърния медал с ново лично постижение, като се нареди на почетната стълбичка веднага след състезателката, постигнала най-добър резултат за девойки в света за сезона.

За пореден път Натали доказа своите качества на боец, като се наложи над всички останали претендентки за отличието.

Златни медали по бадминтон

Завърши областното първенство по бадминтон. Отборите на 1ЕГ (юноши и девойки - 8-10 клас) завоюваха златните медали, като победиха категорично съперниците си.

Пожелаваме им класиране за Държавното първенство!

Юноши:
Владимир Щерев - 9.б
Стилиян Стоименов - 9.д
Данила Алферов - 8.б
Николай Георгиев - 10.ж
Девойки:
Рея Кирчева - 8.е
Лилана Димитрова - 8.д
Полина Георгиева -10.а
Иванина Андонова -10.е


Натали Костова от 9.б клас e отличена с приз в „Спортист на Варна за 2022 година“

На 15 декември се проведе церемонията „Спортист на Варна за 2022 година“ за награждаване на отличилите се с най-добри постижения варненски спортисти. Официалното събитие се организира ежегодно от Община Варна и събира спорния елит на града.

На церемонията ученичката Натали Костова от 9.б клас на Първа езикова гимназия бе отличена с приз в категорията „Млади дарования“. За своите отлични постижения тя получи специални поздравления лично от кмета на гр. Варна г-н Иван Портних.

Напомняме, че Натали се изявява в дисциплината скок височина. В своята възрастова група тя стана национален шампион както в зала, така и на открито, а на финала на спортния сезон грабна златото и на Европейските детски лекоатлетически игри в Бърно, Чехия.


Отборите на Първа езикова гимназия - лидери в ученическия волейбол

Завърши Общинското първенство по волейбол. Отборите на Първа езикова гимназия - девойки 8 - 10 клас и девойки 11 - 12 клас завоюваха златните медали, побеждавайки категорично съперниците си.

Пожелаваме им успех и класиране за Държавното първенство!


Национална университетска олимпиада

На 26.11.2022 г. в Икономически университет - гр. Варна се проведе Национална университетска олимпиада за ученици от града. Бяха предложени разнообразни тематични области за изява.

Първо място в област „Английски език“ получи Теодор Христов от 12.е клас. Класацията му осигурява прием по първо желание и освобождаване от такси за една учебна година.

На призовото трето място в област „Икономика“ се класира Александър Градев от 12.е клас. Класацията му осигурява прием по първо желание и да бъде освободен от една семестриална такса в университета.

Двамата участват от три години в извънкласна дейност по „Практични финанси“ с ръководител Росица Стоева и успешно представят гимназията в национални състезания в областта на икономиката.

Сертификатите бяха връчени от директора на Първа ЕГ - г-н Ангел Митев.


Международен турнир по художествена гимнастика

Йоанна Николаева от 10.В клас е победител в многобоя на Международния турнир по художествена гимнастика, състоял се в началото на декември в Люксембург. Нашето момиче, което се състезава за първа година при жените, спечели и златните медали на топка и бухалки.

Поздравяваме Йоанна за отличното представяне и пожелаваме още много спортни постижения.


ПОИМЕННА СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ" 2022/2023

"Човешкото щастие – постижимо и непостижимо, един прекрасен блян, под знака на който минава земното ни битие."
 
Николай Иванов

По традиция и тази година на Никулден Първа езикова гимназия връчи стипендията „Николай Иванов". Отличието на името на един от знаковите учители по български език и литература в гимназията се дава за постижения в литературното творчество през изминалата учебна година на настоящи ученици на Първа езикова гимназия, отличени с престижни награди на международни, национални и регионални конкурси. С радост от постиженията на младите творци Организационният комитет присъди стипендията „Николай Иванов“ на: Милица Иванова от 12.е, Карина Цветкова от 11.ж и Славея Минчева от 8.ж. за таланта, труда и вдъхновеното служене на художественото слово. За вдъхновено будителско слово в хуманитарната област бе отличен Никола Стамов от 11.г клас.


Дуална форма на обучение

Десет ученици от различни европейски градове, между които и възпитаниците на Първа езикова гимназия - Владимир Владимиров от 11.д клас и Йоанна Стоянова 11.з клас, имаха възможност да прекарат пет дни, от 14.11.2022 до 18.11.2022, в кампуса на дуалното висше учебно заведение в Бад Мергентхайм, област Баден Вюртемберг, Германия. Учениците посетиха различни партньори в дуалното обучение и по този начин добиха първоначални впечатления от дуалната форма на обучение, което беше и целта на тази практическа седмица.


Отличие "Млад учител"

На 05.12.2022 г., на тържествена церемония в сградата на Община Варна кметът на града г-н Иван Портних връчи традиционните награди за млади учители. Надежда Желева, учител по БЕЛ в Първа езикова гимназия, беше удостоена с отличието за мотивиран старт в професията за 2022 година.
Поздравления за високата оценка и пожелания за успешна професионална реализация на г-ца Желева!


Есенен източен турнир на фондация BEST по английска реч и дебати

На провелия се на 26 и 27 ноември 2022 г. в град Бургас „Есенен източен турнир на фондация BEST по английска реч и дебати” отборът на гимназията взе участие в по-разширен състав: Екатерина Осипова 12.в, Катерина Стефанова 12.г, Дарина Бахтигалиева 10.е, Йоана Енчева 9.и, Мария Янкова 9.и, Жасмина Беридзе 9.и, Стефан Стефанов 8.а, Калина Бърнева 8.а, Изабела Колева 8.в, Димана Ненчева 8.б, Денислав Градев 8.в и Нела Флетчър. Нашите ученици достойно представиха Първа езикова гимназия в конкуренцията на участници от Източна България, като и трите ни отбора по дебати се класираха за националния кръг на състезанието. В категория ‘Проза’ Екатерина Осипова 12.в зае второ място, както и трето място за ‘Най-добър дебатьор’. Йоана Енчева 9.и се класира на десето място в същата категория.
Въпреки факта, че за по-голямата част от учениците това беше първо състезание, участието им е изключително успешно и мотивиращо за бъдещата по-задълбочена подготовка и за заемането на призови места.


Mеждуградско състезание по програмиране

Николай Енев от 8.д клас се представи отлично на междуградското състезание по програмиране Game of code и се класира успешно за финалния му кръг, който ще се проведе на 26.11.2022 г. в ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“.
Пожелаваме му успех!


Престижно отличие за Анастасия от 10.д

Анастасия Тришина от 10.д заслужи високо признание на Националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“. Между 131 участници от цялата страна журито, председателствано от поетесата Нели Пигулева, отличи с голямата награда за поезия нашата възпитаничка.