Постижения

Постижения за учебната 2021/2022 г.


юни 2022

Изпълнени с емоции празнични дни на чуждите езици в Първа езикова гимназия

Второто издание на празничните седмици на английския и немския език събра в залата за културни събития на Първа езикова гимназия многобройна публика от ученици, преподаватели, родители и гости от училища-партньори. Oсмокласниците изнесоха спектакли с оригинални сценарии, в които показаха своята артистичност и постигнатото високо качество в изучавания чужд език.
Прочетете повече!


Отличиe в международен конкурс за есе на екологична тема

Възпитаничката на Първа езикова гимназия Александра Тодорова от 9.б клас бе отличена с почетен диплом „Honourable Mention” в престижния международен конкурс за есе на английски език (TSL 2022 International Student Essay Competition) на тема „Климатична справедливост”. През тази година се конкурираха 1122 есета на ученици от 243 училища в 59 страни. Учениците имаха възможност да споделят идеите си за как справянето с неравенството по света може да има важна роля в решаването на климатичната криза. Александра, заедно със своята преподавателка по биология и здравно образование Нели Вичева, е поканена да представи нашата страна на Международния ученически дебат, който ще се проведе на 12 юли 2022 г.
Прочетете повече!


Александър Русев в състава на Националния отбор за Международната олимпиада по физика 2022

Между 14.06 и 19.06 във Физическия факултет на Софийския университет се проведе окончателният подбор за състав на националния отбор за 52-та Международна олимпиада по физика в Швейцария (провеждане онлайн).
Въз основа на показаните от учениците резултати бе определен следния състав на Националния отбор по физика за МОФ 2022:
- Александър Проданов, 12 кл., ППМГ Казанлък
- Явор Йорданов, 12 кл., НПМГ
- Маргулан Исмолдаев, 11 кл., МГ Варна
- Александър Русев, 12 кл., Първа езикова гимназия, Варна
- Виктор Михайлов, 11 кл., СМГ
Международната олимпиада (IPhO) ще се проведе между 10 и 18 юли.
Прочетете повече!


Учeници от клуб "Европа" с участие в Евроскола

Учениците от 27 държави имаха възможност да разговарят с представители на Европейския парламент, като изказаха пред тях и другите участници своите виждания по темите: „Киберсигурност“, „Дезинформация и фалшиви новини“ и „Демокрация в дигиталната ера“. Александър Градев и Теодор Христов от 11. клас изпратиха свой клип по темата „Дезинформация и фалшиви новини“ и отправиха своето предложение към членовете на Европейския парламент за създаване на независима наднационална европейска институция, която да следи медиите за разпространение на манипулации, пропаганда и невярна информация.
Прочетете повече!


Преслав завоюва бронз на боксовия ринг

В оспорвани битки на ринга Преслав Василев от 8. а се окичи с бронзов медал на Държавното лично първенство по бокс за юноши. Първа езикова гимназия пожелава на младия боксьор още много бъдещи отличия.
Прочетете повече!


Натали отново грабна златото в дисциплината скок височина!

На Националния шампионат за момичета и момчета под 16 години, провел се на 11 и 12 юни 2022 г. в гр. Велико Търново, Натали Костова от 8.б клас затвърди превъзходството си от зимата в дисциплината скок височина.
Така нашето момиче донесе златен медал за Варна. Първа се гордее с успехите на Натали.
Прочетете повече!


Отлично представяне на Първа в първенството по плажен волейбол

Девойките на Първа езикова гимназия отново завоюваха златните медали и купата по плажен волейбол. Златните ни момичета са: Ивет Гавраилова и Ралица Гигова от 10. б, Сияна Калчева от 9. и, Мартина Димитрова от 8. и. Достойно се представиха и юношите: Калоян Мутафчиев и Димитър Василев от 10. е, Ивайло Георгиев от 9. а и Матей Вълчев от 8. б, които заеха петото място.
Прочетете повече!


Златен медал за Светла Церовска

На Държавното първенство по подводни спортове, проведено на 11 юни 2022 г. в Бургас, Светла Церовска, ученичка в осми клас на Първа езикова гимназия, се представи блестящо и завоюва златен медал в дисциплината 50 метра "Апнея". Силното й представяне и в останалите дисциплини й осигури място в призовата тройка и в общото класиране.
Прочетете повече!


Поредни златни отличия за Диана Момчева

На проведения в Казанлък Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци „Българска роза“ Диана Момчева завоюва за пореден път златни медали с изпълнението си на вариация от балета „Лебедово езеро“. Признание за таланта на Диана е и стипендията от Министерството на образованието и науката.
Прочетете повече!


Млади артистични таланти на Първа с призови места в Националния конкурс за рецитация на Яворова поезия „Подир сенките на облаците“

На 11 юни 2022 в Къща музей „Пейо К. Яворов” в Чирпан се проведе Националният конкурс за рецитация на творби от Яворовата поезия „Подир сенките на облаците”. Тази година той бе посветен на 144. годишнина от рождението на Пейо Яворов и на 110 години от Балканската война. В раздела за индивидуални изпълнения във втора възрастова група (8 - 12 клас) второто място заслужи Невена Борисова от 11.г с изпълнението на „Сенки”. Голямата награда в конкурса – наградата на Фондация „Яворов”, журито присъди на Мария Кацарова от 9.г клас, която очарова публиката със своето изпълнение на стихотворението „Арменци”.
Прочетете повече!


Деветокласници на Първа езикова гимназия с висока оценка от учените в ЦЕРН

От 2 до 5 юни Варна бе домакин на 50-та юбилейна национална конференция по физика. В последния ден бяха връчени сертификатите на участниците в Международния майсторски клас ЦЕРН 2022-а. На младите физици в Класа бяха предоставени за обработване експериментални резултати от детектора CMS на Големия адронен колайдер в Церн. Учениците сами направиха оценка на данните от експеримента, а работата им беше високо оценена от учените от ЦЕРН.
Прочетете повече!


Млади творци на Първа с призови места в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова" 2022 г.

Две талантливи момичета на Първа езикова гимназия заслужиха високо признание за своето литературно творчество на Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Ния Вълнова от 12. клас бе класирана на първо място за проза, а Милица Иванова от 10. клас – на второ място за поезия.
Прочетете повече!


Ученици на Първа с награди на Гьоте институт

На организираното от Гьоте институт София видео състезание "Пластмаса навсякъде – какво можем да направим" Андрей Коридоров (10.з) и Елица Иванова (10.и) спечелиха първо място със своето видео "Процесът срещу човечеството". На второ място се класираха отново ученици от Първа езикова гимназия. Това са Мариела Рангелова (10.з), Мария Михайлова (10.з) и Соня Щерева (10.з).
Прочетете повече!


май 2022

Награди "Варна" за 2022 г. на учител и ученик на Първа

На г-жа Нела Димова и Александър Русев от 12.б клас са присъдени Награда "Варна" за 2022 г. Първа езикова гимназия, единствена във Варна, има награди в двете категории - учител и ученик на годината.
Сърдечни поздравления за заслуженото високо отличие!
Прочетете повече!


Успехи на филмовия фестивал Правец'2022

На 05.05 се състоя четвъртото издание на Pravets Film Festival със съдействието на Fulbright Bulgaria и America for Bulgaria Foundation. Наши ученици се явиха с авторския си късометражен филм "Hope" (“Надежда”), излъчен и награден в категория "Най-добър сюжет".
Прочетете повече!


Успехи на младите химици

Отборът на Първа езикова гимназия е пети в България в Националното състезание по химия и ООС за 2022 г., а Константин Иванов и Нилюфер Чаир от 12. и са съответно с втори и трети резултат във Варна.
Прочетете повече!


Отлично представяне на олимпиадата по история

Симеон Деян Симов от 12.г е лауреат на националната олимпиада по история и цивилизация. С отлична оценка е и Вяра Станчева от 12.з. Преподавател на двамата ученици в профилираните часове по история е г-жа Нела Димова.


Участие в инициативата "Българските гласове за Европа"

В рамките на новата инициатива "Българските гласове за Европа" БТА организира пресконференция, посветена на културата във Варна, с подкрепата на Европейския парламент. Първа езикова гимназия за трета поредна година е училище посланик на Европейския парламент и единствената гимназия, поканена за участие в дискусията от гр. Варна. Участниците в клуб "Европа" в гимназията като младши посланици на Европейския парламент получиха покана за участие в проекта. Вяра Станчева, Никола Стамов, Иван Гичев, Александър Градев, Румяна Цветкова и Теодор Христов с ръководител Нела Димова взеха участие в дискусията на тема "Младите гласове на Европа".
Прочетете повече!


48 зрелостници с немски езикови дипломи

На 04.05.2022 г. в актовата зала на Първа езикова гимназия на 48 ученици от 12. DSD клас тържествено бяха връчени немските езикови дипломи на Конференцията на министрите на културата на ФРГ, ниво С1.
Прочетете повече!


Първо място за Александър Градев в Националното състезание по икономикс

Александър Градев от 11.е клас е класиран на първо място за написване на доклад на тема: „Икономиката на България през 21. век – проблеми, рискове и перспективи“ в Националното ученическо състезание по икономикс, организирано от Катедра „Обща теория на икономиката“ към Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ – град Свищов.
Наградата бе връчена от ръководителя на катедрата доц. д-р Л. Несторов
Прочетете повече!


Успехи в състезанието "Практични финанси"

Двама ученици на Първа езикова гимназия постигнаха високи резултати в Националното състезание "Практични финанси". В индивидуалното класиране Александър Градев от 11. е се класира на второ място, а Теодор Христов от 11.е – на шесто. Те доказаха, че притежават необходимите знания, умения и състезателен дух в областта на финансите. Учениците участват в извънкласната форма „Практични финанси“ с ръководител г-жа Росица Стоева.
Прочетете повече!


април 2022

Трето място в националното състезание по английска реч и дебати

На 16 и 17 април отборът на Първа представи гимназията на националното състезание по английска реч и дебати на фондация БЕСТ, проведено в Американския университет в Благоевград. Дарина Бахтигалиева от 9.е, Екатерина Осипова от 11.в и Катерина Стефанова от 11.г заеха почетното трето място в отборната класация.
Прочетете повече!


Александър Русев заслужи място в националния отбор по физика

Александър Русев от 12.б се представи отлично на теоретичния и експерименталния етап на олимпиадата по физика, спечелвайки 4. място в оспорвана надпревара с ученици от математическите гимназии от цялата страна. Той се класира в първите 5 за националния отбор за Европейската олимпиада по физика и Международната олимпиада по физика тази година. Александър е удостоен и със званието „лауреат“ на олимпиадата по физика и получава максималната оценка 6.00. Отличната оценка му осигурява прием във всички висши училища в цялата страна. Преподавател на Александър в Първа езикова гимназия е Милена Боева.


Успех на Александър Русев на Пролетното състезание по физика

Александър Русев от 12.б клас отново се представи отлично на Пролетното национално състезание по физика в надпревара с ученици от математическите гимназии от цялата страна. Той спечели трета награда в най-трудната състезателна група – Специална тема, която служи за определяне на националния отбор за Европейската и Международната олимпиада по физика. Преподавател на младия физик в Първа езикова гимназия е Милена Боева.


Успех на областния кръг на олимпиадата по история и цивилизация

Симеон Симов от 12.г клас и Вяра Станчева от 12.з клас с преподавател Нела Димова са допуснати до участие на националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация за уч. 2021/2022 г. Пожелаваме на двамата млади историци на Първа достойно представяне и лично удовлетворение!


Две първи места по финансова грамотност

В календара на МОН за втора година присъства математическо състезание с финансова насоченост. До националния кръг на състезанието по финансова грамотност достигнаха следните ученици от Първа езикова гимназия:

Прочетете повече!


март 2022

Трети пореден успех по физика на Александър Русев от 12. б

За трета поредна година Александър Русев от 12.б се представи отлично на областния кръг на олимпиадата по физика в надпревара с ученици от математическите гимназии от цялата страна и се класира за националния кръг, който ще се проведе през месец април.


Успех на областен кръг на олимпиадата по немски език

Седем ученици от Първа езикова гимназия са допуснати до участие в националния кръг на олимпиадата по немски език: Мартин Казаков, 10. з; Едже Рухшен, 11. д; Божидара Иванова, 12. и; Лъчезар Владимиров, 12. и; Константин Иванов, 12. и; Калоян Панайотов, 12. е; Валентина Стойчева 12. ж.
Прочетете повече!


Благодарност от Европейския младежки парламент за Албена от 12.з

Албена Железова от 12.з взе участие като делегат в първата дигитална сесия на Европейския младежки парламент. В сесията участваха 66 български и 18 чуждестранни делегати от 10 европейски държави.
Прочетете повече!


Михаела от 9.д с второ място на Националния ученически конкурс
"Куба – далечна и близка"

На организирания Национален ученически конкурс „Куба – далечна и близка“ за 2021 г. възпитаничката на Първа езикова гимназия Михаела Стаменова от 9.д клас се класира на престижното второ място в категорията „Мултимедийни формати“ с изготвената от нея мултимедийна презентация на тема: „Виртуално пътешествие до Куба“.
Прочетете повече!


Успехи по лингвистика

Девет ученици от Първа езикова гимназия пребориха конкуренцията на математическите гимназии от цялата страна на областния кръг на олимпиадата по лингвистика и се класираха за националния кръг. Гимназията беше успешно представена от: Божидар Томов 12.в, Бояна Васева 8.а, Екатерина Осипова 11.в, Катерина Стефанова 11.г, Неда Тенева 12.ж, Никита Алферов 12.и,Теодор Кънчев 9.е, Феодора Димитрова 11.д, Юлиан Люцканов 12.е.
Прочетете повече!


Щафетна обиколка на Радио Варна на 3. март 2022 г.

Първа езикова гимназия отново с призови места на 59. щафетна обиколка на Радио Варна, посветена на 3 март – Националния празник на Република България.
Отборите на гимназията – момчета и момичета от 8. клас спечелиха злато и бронз в надпреварата. Девойките победиха с голяма преднина и спечелиха I място, а момчетата –след оспорван двубой със СУ „Гео Милев“ – завършиха едновременно и се класираха на III място.
Прочетете повече!


Резултати от изпита за Немска езикова диплома за уч. 2021/2022 г.

Първа езикова гимназия има основание за поредна година да се гордее с постигнатите резултати на изпита за Немска езикова диплома (DSD II). Издържали успешно изпита са 100% от явилите се 48 зрелостници, като 44 от тях защитиха най-високото ниво С1 по Общата европейска езикова рамка, а останалите 4 постигнаха ниво В2/С1.
Прочетете повече!


февруари 2022

Златен медал за Натали

На Националния шампионат по лека атлетика за момичета и момчета под 16 години, проведен на 12 и 13 февруари 2022, ученичката на Първа езикова гимназия-Варна Натали Костова от 8.б клас спечели златен медал и стана национален шампион в дисциплината скок височина.
Прочетете повече!


XII национално състезание по творческо писане на английски език

В конкуренция с 3013 участници от 138 училища от България и Пакистан Карина Дочева от 8.б с класен ръководител Цвета Дубаринова зае престижното 3-то място в групата на 8. клас на националния кръг на състезанието по творческо писане на английски език.
Прочетете повече!


януари 2022

Едногодишна стипендия за талантливата Диана Момчева

Диана Момчева, възпитаничка на студио "Балет" при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, бе удостоена с 12-месечна стипендия от Министерството на културата по програмата за закрила на деца с изявени дарби. Възпитаничката на хореографката Бистра Бъчварова бе отличена за артистичното си изпълнение на „Класическо па-де-дьо“ в Националния конкурс "Празник на танца".
Прочетете повече!


ноември 2021

Награди на V национален исторически конкурс

На V Национален исторически конкурс за историческа памет „Будител“, посветен на 200 години от рождението на Г.Ст.Раковски, бяха отличени с призови места три проекта при Първа езикова гимназия.
Специалната награда на Кмета на Община Варна за видеофилма „Не живея за себе си , а за народа моего“ получи Клуб „История“ към Първа езикова гимназия. Участници в проекта са: Никола Стамов, Ивайла Вълканова, Анеса Василева, Лина Иванова, Мартин Матеев, Магдалена Влаева, Никита Георгиева, Юлияна Пращинкова, Антон Йорданов, Валентин Влайчев, Игор Николов, Алина Бърнева и Ангел Колев. Ръководител на учениците е г-жа Нела Димова.
В категория драматизация второ място извоюва екип от 10.г клас с класен ръководител г-жа Гергана Герова с проекта „Оставам поданик на султана“, посветен на д-р Петър Берон с участието на Никола Стамов, Ивайла Вълканова, Мартин Матеев, Магдалена Влаева, Валентин Влайчев, Юлияна Пращинкова, Нина Крумова, Игор Николов, Никол Петрова, Никита Георгиева, Виктор Тумбев и Антон Йорданов;
В категория мултимедийна презентация Албена Желязкова от 12. з клас бе отличена с поощрение.
Прочетете повече!


Престижно отличие за Карина от 10.ж

Карина Цветкова, ученичка от 10.ж клас с класен ръководител Радка Христова, беше отличена с най-престижната "Награда на кмета" на варненския конкурс "Морето, морето, морето..." за своя разказ "Промяна". Интервю с Карина ще бъде излъчено на 30.11.2021 от 11 часа по БНТ 2 в предаването "Знание БГ". В него Карина споделя, че часовете по литература в училище ѝ носят вдъхновение за създаването на нови творби.
Прочетете повече!


Престижна награда за Мария Лилова от 12.ж

Мария Лилова (12. ж клас) е лауреат в категория "Изкуство" на ежегодните награди за средношколци на Ротари клуб „Варна-Евксиноград“.
Прочетете повече!


октомври 2021

КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА
ГРАЖДАНИТЕ МОГАТ И ТРЯБВА ДА КАЖАТ КАКЪВ ЕС ИСКАТ

Ученици от клуб "Европа" в Първа езикова гимназия се включиха в уебсеминара "Бъдещето на Европа през погледа на младите", където изразиха своите позиции и зададоха въпроси по действията за промените на климата. В събитието се включиха тримата български евродепутати, избрани да представляват Европейския парламент в Конференцията за бъдещето на Европа: Ева Майдел (ЕНП), Илхан Кючюк (Обнови Европа) и Ангел Джамбазки (ЕКР). Те представиха основните теми от Конференцията, по които работят в работните ѝ групи. Прочетете повече!


УЧЕНИЦИ НА ПЪРВА С ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ

Двама ученици на Първа езикова гимназия участваха в престижния и изключително силен турнир по плуване в открити води Mediterranean Open Water Swimming Cup “COMEN”, който се проведе от 2 до 3 октомври в Ларнака, Кипър. В турнира участваха 96 от най-добрите състезатели на девет средиземноморски държави.
Ясен Бонев от 9.е клас участва в дистанцията от 5 000 метра, като преплува разстоянието за време 1:00:39.09. С много силен финален спринт, той успя да се пребори за третото място и бронзовия медал.
При девойките на същата дистанция участва и Александра Вачкова от 9.в клас. Тя направи своето дебютно плуване в конкуренция с най-силните състезателки от Испания, Франция и Израел, като се класира на десето място с време 1:10:35.68.

Прочетете повече!  август 2021

  "НАЦИОНАЛНА ДИПЛОМА" - ПОРЕДНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИ ОТ ВИПУСК 2021

  Първа езикова гимназия е с най-много лауреати на национално ниво (шест от общо двадесет и девет за страната) на престижното отличие "Национална диплома", което се присъжда на зрелостници с пълни шестици по всички учебни предмети от дипломата, пълни шестици от матурите и постижения в областта на науките, технологиите и изкуствата! Гордеем се с Николинка Сълова - 12. в, Стефани Ангелова - 12. г, Димана Желязкова - 12. д, Никол Иванова - 12. ж, Йоана Момчилова - 12. ж, Максим Попов - 12. ж и им пожелаваме нови успехи! Прочетете повече!


  юли 2021

  НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС "МЕСТА И ПАМЕТ"

  За първа година екип от ученици на Първа езикова гимназия се включва с изследователски проект в националния исторически конкурс "Места и памет", организиран от МОН, който през 2021 г. е насочен към изследване на паметници на материалната култура, свързани с еврейските общности у нас. Учениците Симеон Симов 11.г, Денис Хамди 12.е и Даниел Александров 12.з с ръководител Нела Димова бяха отличени с второ място за изследователския си проект "Места и памет " от академична работна група. Повече!


  юни 2021

  2020-2021 - ЕДНА УСПЕШНА УЧЕБНА ГОДИНА

  С връчването на грамоти за постигнати успехи ръководството на Първа езикова гимназия отбеляза финала на една особено успешна учебна година. Гимназията посрещна достойно предизвикателствата на учебната 2020/2021 г. и постигна отлични резултати на държавните зрелостни изпити, с които се класира сред трите най-добри училища в България. Стотици са отличните оценки на матурите на иновативния випуск 2021, като сред тях изпъкват 42 пълни шестици – 15 по български език и литература, 22 по английски език, 4 по немски език и 1 по физика. Повече!


  РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТА ЗА НЕМСКА ЕЗИКОВА ДИПЛОМА – 2020/2021 УЧЕБНА ГОДИНА

  Първа езикова гимназия има основание да се гордее с постигнатите резултати на изпита за Немска езикова диплома (DSD II). Издържали успешно изпита са 100% от явилите се 40 зрелостници, като 34 от тях защитиха най-високото ниво – С1 по Общата европейска езикова рамка, а останалите 6 постигнаха ниво В2. DSDII е стандартизиран изпит, провеждащ се в сертифицирани DSD-училища в цял свят. Придобитият сертификат удостоверява не само езикови познания на ниво В2/С1, но и владеенето на функционално-комуникативни, социални и културни компетентности. Резултатите от този изпит са поредното доказателство, че зрелостниците, завършващи Първа езикова гимназия, са критично мислещи млади хора, които имат качества да се реализират успешно както в родната си страна, така и в чужбина.


  РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО НЕМСКИ ЕЗИК ЗА УЧЕБНАТА 2020-2021 Г.

  На проведената на 09.05.2021 г. Национална олимпиада по немски език взеха участие 7 ученици от Първа езикова гимназия. Повод за гордост са резултатите, които постигнаха. Лауреати в пета група (12. клас) са Йоана Момчилова и Максим Попов. Достойно се представиха Преслава Стоянова и Никол Иванова, съответно на 6 и 14 място. Константин Иванов зае 5 място от всички участници в четвърта група (11. клас), а Нилюфер Чаир – 9 място в същата група. Призовото трето място в трета група (10. клас) зае Едже Рухшен.


  СЕДМИЦИ НА АНГЛИЙСКИЯ И НЕМСКИЯ ЕЗИК В ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

  От 7.06. до 22.06.2021 г. в новата зала за културни събития на Първа езикова гимназия се проведе фестивал на английския и немския език. След дългогодишно прекъсване беше възстановена една от добрите традиции в гимназията. Повече!


  СРЕД ДЕСЕТТЕ В БЪЛГАРИЯ НА НВО ПО БЕЛ

  Първа езикова е сред десетте най-силно представили се училища в България на НВО по БЕЛ за десети клас! Поздравления! Пожелаваме ви нови успехи!


  УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ ХИМИЦИ НА ПЪРВА

  Учениците на г-жа Маргарита Димитрова постигнаха успехи в резултат на наученото в часовете по химия и опазване на околната среда. В Националното състезание по учебната дисциплина за 2021 г. взеха участие Константин Иванов, Анна Сариева и Берк Алилов – всички от 11. и клас. Константин Иванов – единствен от единадесетокласниците във Варненска област, беше участник и в Националната олимпиада по химия и ООС, на която получи оценка 5.25. Константин беше един от двамата ученици от 11. клас в цяла България. Повече!


  НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА СЪЗДАВАНЕ НА АВТОРСКИ ТЕКСТОВЕ НА АНГЛИЙСКИ И НЕМСКИ ЕЗИК „ТОЗИ БЕЗКРАЕН СВЯТ“ СТАНА НА 15 ГОДИНИ

  Първите си лауреати литературният конкурс – посветен на Красимира Попова и Йордан Йорданов, дългогодишни преподаватели в Първа езикова гимназия, отличава през май 2007 г., а през 2012 г. той е вече с национален статут. Сред съществуващите литературни конкурси в България нашият конкурс „Този безкраен свят“ е уникален, защото е единственият форум, насочващ младите хора в гимназиална възраст от страната и българската диаспора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа – немски и английски. Повече!


  ПЛУВЦИТЕ НА ПЪРВА СА ШАМПИОНИ

  На 13.06.2021г. на плувен комплекс „Приморски“ се проведе традиционният Общински ученически турнир по плуване.
  В конкуренцията на 22 училища и 245 участници от Варна Първа езикова гимназия спечели безапелационно титлата „Шампион на Варна“ във всички възрасти, в които имаше представители (7 – 8, 9 –10 и 11 клас).
  В индивидуалните дисциплини възпитаниците на нашата гимназия спечелиха 5 златни, 5 сребърни и 3 бронзови отличия. В присъствието на г-н Ангел Митев бяха спечелени и двете най-бързи щафетни надпревари.
  Плувният отбор беше воден от г-н Цецко Цеков и в състав: Алекс Пейков (10. б), Александра Вачкова (8. в), Божидар Иванов (8. а), Йоан Славов (10. б), Камелия Чулова (8. е), Мартин Младенов (9. ж), Мила Цвейн (8. и), Мирела Мирева (8. г), Наталия Юницка (10. а), Никола Здравков (9. д), Никола Караиванов (9. д), Петър Горанов (8. ж), Радост Димитрова (11. и), Теодор Кънчев (8. е), Ясен Бонев (8. е).
  Поздравления за победителите, за техните родители и за всички, които ги подкрепяха! Повече!


  ДОМАКИНСТВО ПО НП „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

  От 2 до 4 юни 2021 г. Първа ЕГ беше домакин по НП „Иновации в действие“. По модула „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации“ гостуваха групи ученици и учители от АЕГ „Гео Милев“ - гр. Русе и АЕГ „Гео Милев“ - гр. Бургас. На работна среща с учителите от трите гимназии екипът на Първа ЕГ Варна представи натрупания опит през четирите години на проектно-базирано обучение и обсъди предимствата и предизвикателствата, свързани с него.
  Учениците от двете гостуващи училища бяха включени в работни екипи заедно с учениците от 9.г клас от училището-домакин, които са включени в пилотния проект Модел „1:1“ през учебната 2020 – 2021 година. Работата на ученическите екипи беше фокусирана върху ползването на метода на проектно-базираното обучение. На екипите беше поставена задача да разработят проекти по следните теми:
  1. Влияние на климата върху човешкия организъм
  2. Законите на механиката в човешкото тяло
  3. Движение на градивни частици, молекули и йони в живата и неживата природа
  Темите бяха формулирани от екипа от учители по математика, география и икономика, биология и здравно образование и физика и астрономия на основата на междупредметни връзки. Учениците разработиха своите проекти като използваха метода на проектно-базираното обучение. Зададените теми ги стимулираха да проявят творчество, изследоватилски умения, екипност и да усъвършенстват своите дигитални умения.
  В последния ден на мобилността те презентираха на английски език пред преподавателите от трите училища и своите съученици.
  Срещата премина изключително успешно и се заяви готовност за продължаване на добрите отношения между трите сродни гимназии в бъдеще. Повече!


  СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  Първа езикова e сред трите училища в България с най-висок резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература!
  Браво, випуск 2021! Гордеем се с вас! Повече!


  ОТЛИЧИЯ ПО ГЕОГРАФИЯ

  По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Българското географско дружество отличи 153 ученици от 62 учебни заведения на цялата страна за отлично представяне на олимпиади и състезания по география през годината. Сред отличените ученици са и възпитаничките на Първа ЕГ Йоана Костова от 10.в и Веселина Скопчанова от 10.г клас. Повече!


  май 2021

  УСПЕХИ ПО ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ

  За поредна година ученици от групата по "Състезателна математика" в Първа ЕГ участваха на националното състезание по финансова грамотност, организирано от МОН.
  Георги Лазов от 10.и клас завоюва сребърен медал, а Даниел Александров от 12.з клас - четвърто място. Повече!


  УСПЕХИ ПО ЛИНГВИСТИКА

  За поредна година състезателите по лингвистика на Първа езикова гимназия се представиха блестящо на националния кръг на олимпиадата.
  В оспорвана надпревара с най-добрите в ученическата лингвистика нашите представители Даниел Александров от 12.з клас и Денис Хамди от 12.е клас завоюваха сребърни медали и званието "лауреат" на олимпиадата. Повече!


  МОДЕЛЪТ 1:1

  Първа езикова гимназия стартира учебната 2020/2021 година с пилотна паралелка (9.г клас) по образователен модел 1:1. Моделът предполага използване на дигиталните технологии като ресурс и платформа. Целта му е поставяне на ученика в центъра на учебния процес и промяна на учебната среда, където учителят се превръща в мотиватор и ментор, а учениците се превръщат в дизайнери на учебно съдържание, формирайки важни умения като компетентност в използването на ИТ и боравенето с информация, работа в екип и презентационни умения, креативност, самостоятелност, отговорност и увереност в собствените си способности. От пролетта всеки ученик от 9.г клас разполага с Chromebook – персонално устройство, което му позволява да учи отвсякъде и по всяко време.
  През месец май 9.г прекара една проектно-базирана седмица на тема “Енергията в науката” с насоките и помощта на преподавателите по английски език, математика, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия. На 17 май 27 ученици, организирани в 5 екипа, представиха успешно онлайн своите презентации по темата, а именно: Електромобили и бъдещето, Зелена енергия - предимства и недостатъци, Топлинно замърсяване и опазване на околната среда, Съвременни източници на енергия и опазване на околната среда, Фотоволтаици (соларна енергия). Поставените задачи изискваха задълбочено проучване на проблеми от областта на географията, биологията , физиката, както и практически умения по математика. Задължителното прилагане на английския език предостави възможност на деветокласниците да надградят лингвистичните си познания.
  Екипите демонстрираха презентационните си умения пред Директора на Първа ЕГ Ангел Митев и съответно своите учители Гергана Герова, Румен Тодоров, Диана Дарелова, Добринка Тодорова и Милена Илиева. Повече!


  УСПЕХ ПО ФИЗИКА

  За поредна година Александър Русев (11.б) се представи отлично на Националния кръг на олимпиадата по физика и се класира за експерименталния кръг, който ще се проведе на 5 юни в гр. София. В надпревара с ученици от математическите гимназии от цялата страна се класира на пето място в V състезателна група (учебно съдържание 11. - 12. клас) от теоретичния кръг на олимпиадата. Повече!


  НАГРАДА ВАРНА 2021

  На тържествена церемония, състояла се на 21.05.2021 г., възпитаникът на Първа езикова гимназия Александър Габровски, 12.з бе удостоен с почетното звание „Ученик на годината“ в областта на общообразователната подготовка. Награда „Варна“ е заслужен приз за вдъхновението и оригиналните творчески проекти на Александър, с които впечатлява журито на поредица национални и международни конкурси. Седмица преди отличието на Общината младият поет стана носител и на голямата награда на 24-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Габровски получи плакета на Ненчо Русев „Полет“ и първа награда в категория „Поезия“. Александър ще бъде най-младият автор на предстоящия фестивал Варна Лит – на 03.06.2021 г. от 16.00 на Лятна сцена на Държавния куклен театър той ще представи своята стихосбирка „И скакалците сънуват“. Специален гост на представянето е Георги Господинов – ментор на Александър и редактор на стихосбирката му. Повече!


  Изпращане на випуск 2021

  На 14.05.2021 г. Първа езикова гимназия изпрати първия си иновативен випуск. Усмихнати, интелигентни, одухотворени, зрелостниците превърнаха деня в цветен празник. През петте години в гимназията дванадесетокласниците не само усвояваха знания и умения, но и представяха оригиналните си иновативни проекти. Повече!


  април 2021

  ПЪЛНА СТИПЕНДИЯ ВЪВ ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ

  Йоана Момчилова (12. ж) е сред шестимата български зрелостници, удостоени с тригодишна пълна стипендия за следване във Федерална република Германия. Най-голямата немска организация за подкрепа в областта на международното академично сътрудничество – Германската служба за академичен обмен DAAD, ежегодно предоставя стипендии на чуждестранни студенти, показали изключителни резултати през целия курс на обучение и доказали своите отлични езикови умения на многобройни изпити, олимпиади и състезания. Постижението на възпитаничката на едно от най-престижните училища в град Варна и в България е резултат от дългогодишните традиции в обучението по немски език в Първа езикова гимназия. Повече!


  СПОРТНИ УСПЕХИ

  Крис Кулева (10. з) участва във Fina Artistic Swimming World Series 2021 в гр. Казан, Русия. Нейният дебют във възрастова група жени завърши със забележителни в историята на синхронното плуване резултати. Българският отбор се класира в челната тройка след изключителна конкуренция с държави като Русия, Япония, Сърбия. „Тренирам синхронно плуване, откакто се помня. Не знам кое точно прави този спорт толкова вълшебен. Може би композицията от красиви движения, съчетани с подходящата музика, но със сигурност мога да кажа, че за мен това не е просто спорт, а изкуство, начин на живот… Емоцията да си на такова състезание и да носиш българското знаме, качвайки се на стълбичката, не може да бъде описано с думи. Много по-мотивирана и готова да мина през всички трудности по пътя, продължавам напред“, с вълнение сподели възпитаничката на Първа езикова гимназия.


  ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ

  Виктория Миовска от (12. и) участва във Второто национално състезание „Практични финанси“, организирано от „Джуниър Ачийвмънт“. Възпитаничката на Първа езикова гимназия е част от екипен отбор от петима участници от България, който се класира на почетното трето място. Представената атрактивна презентация е посветена на подобряването на финансовата грамотност на учениците между 14 – 19-годишна възраст с помощта на реклама в социалните мрежи чрез организиране на лагери, семинари и извънкласна дейност в страната.


  март 2021

  ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

  Учениците от Първа езикова гимназия се представиха успешно на Областния кръг на националната олимпиада по лингвистика, като показаха висока езикова култура и отлични знания. За поредна година най-високият постигнат резултат е на ученик от Първа езикова гимназия – Денис Хамди (12. е) с 98 точки.
  Националната комисия класира осем ученици за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика: Божидар Томов (11. в), Вяра Станчева (11. з), Даниел Александров (12. з), Денис Хамди (12. е), Екатерина Осипова (10.в), Калоян Васев (12.з), Феодора Димитрова (10. д), Юлиан Люцканов (11. е).


  ПОСТИЖЕНИЕ ПО НЕМСКИ ЕЗИК

  Ния Балева (11. е) спечели участие в едноседмичен онлайн курс „Deutschland ONLINE erleben“ след успешно представяне на заключителния кръг на PAD олимпиадата, организирана от Службата за педагогически обмен към Консултативния отдел на Посолството на Федерална република Германия в България. Престижната награда дава възможност на ученици от целия свят да участват във Виртуална премийна програма 2021: ,,Deutschland plus“.


  ПРОЕКТ НА РУО – ВАРНА

  Алессия Брузароско (11. а) участва активно в изготвянето на презентация на тема „На 18 години съм, какво да правя?" по проект на РУО – Варна. Във форума, посветен на подпомагането на процеса на ранното кариерно ориентиране и на избора на професия, участваха представители на ученическите съвети от средните училища в гр.Варна и областта. Презентации! Галерия!

  ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ

  Трима възпитаници на Първа езикова гимназия показаха отлична финансова грамотност на Националното състезание „Практични финанси“, организирано от „Джуниър Ачийвмънт“, и се класираха за участие във втория кръг: Елица Младенова (12. и), Виктория Миовска (12. и), Александра Братанова (11. е).


  ОЛИМПИАДА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

  Йоана Костова (10. в) и Веселина Скопчанова (10. г) се представиха отлично на Областния кръг на олимпиадата по география и икономика в края на месец февруари 2021 г. Възпитаничките на Първа езикова гимназия повториха успеха си от миналата учебна година, като се класираха за участие в Националния кръг на олимпиадата.


  УСПЕХИ ПО ФИЗИКА

  Александър Русев (11. б) спечели първо място и златен медал на Третото издание на предизвикателството ППМГ Бургас Challenge в края на 2020 г. в конкуренция с близо 400 участници от 45 населени места в България, Франция, Белгия и Великобритания. Възпитаникът на Първа езикова гимназия се класира за участие в Националния кръг на олимпиада по физика през месец март 2021 г.


  ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ООС

  Константин Иванов (11. и) се класира за участие в Националната олимпиада по химия и ООС 2021. Възпитаникът на Първа езикова гимназия е един от двамата единадесетокласници от България и единственият представител на езикова гимназия от Варненска област, който ше участва в националния кръг на престижното състезание.


  февруари 2021

  ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

  Мария Михайлова (9. з) и Екатерина Осипова (10. в) се представиха отлично на областния кръг на олимпиадата по английски език в началото на месец февруари. Двете възпитанички на Първа езикова гимназия са класирани за участие в националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе на 27.03.2021 г.


  СПОРТНИ ОТЛИЧИЯ

  Ясен Бонев (8. e) е приет в Клуб 2020 на програмата „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Младият състезател е спортист по плуване към КПС „Астери“ и за поредна година се доказа като един от талантите на българското плуване. Въпреки ограничените условия за подготовка и малкото проведени състезания възпитаникът на Първа езикова гимназия взе участие в шест национални и международни състезания. Показателно за неговите успехи е, че от 26 проведени финала той успя да спечели 25 отличия, от които 18 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала. Добрата концентрация и екипният дух помогнаха на младия талант да се изяви като безспорен фаворит на Републиканското първенство на 50-метров олимпийски басейн през месец юли 2020 г. Той завоюва общо 10 отличия, сред които 4 индивидуални и 2 щафетни републикански титли, шампионската титла в отборното класиране при момчетата и вицешампионското място в генералното отборно класиране.
  На провелия се през юли 2020 г. Младежки олимпийски фестивал в КК „Албена“, организиран от Българския олимпийски комитет, Ясен спечели и силния финал на 100 м съчетано плуване.
  През август 2020 г. доказаният победител участва в състезанията по модерен петобой. В оспорваната конкуренция между 130 състезатели младият спортист се представи блестящо, като завоюва златния медал и титлата на „Шампион на България“.
  Успехите на Ясен през годините са оценени с включването му в „Успелите деца на България“ за 2017, 2018 и 2019 г. Проектът на Фондация „Димитър Бербатов” присъжда годишни награди за постижения на ученици в трите области – изкуства, наука или спорт.


  ПРОГРАМА „ЕВРОСКОЛА“

  Първа езикова гимназия участва в онлайн среща по програма „Евроскола“ на 12 февруари 2021 г. Във виртуалния форум се включиха 2200 ученици от 22 европейски страни, като училището ни беше преставено от младшите посланици Денис Хамди, Вилиям Доков, Марина Стефанова, Симеон Симов, Мартин Дойнов, Франсис Исмаил, Лея Пандова, Боян Петров, Патриция Колева, Димана Желязкова и Хелин Мустафа под ръководството на старшите посланици – преподавателите Донета Митева и Нела Димова. Гост на атрактивното събитие с акцент темата за фундаменталните права на човека беше директорът на Първа езикова гимназия Ангел Митев. Председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли отправи обръщение към всички участници с призива да се включат активно в демократичния живот на Европа. По време на събитието учениците обогатиха познанията си за Европейския парламент и имаха възможност да задават въпроси на гостите – Роберта Мецола, първи заместник-председател на ЕП и евродепутат от Малта, и Антонио Кайола от отдел „Правна служба“ към ЕП. Темите, които вълнуват младите европейци, са свързани с пандемията от Ковид-19, с правата на децата, със защитата на личните данни, с неравенството между половете.
  Виртуалната инициатива не отменя възможността за посещение на Европейския парламент във време, когато обстоятелствата позволяват това да се случи. Галерия! Линк към видео срещата


  ПОЕЗИЯ НА РАЗЛИЧНОТО И НЕПРЕДВИДИМОТО

  Александър Габровски (12. з) зарадва почитателите на поетичното слово с втората си стихосбирка „И скакалците сънуват“. Книгата е поредната очаквана изява на младия поет в началото на 2021 г. след поредица награди на национални литературни конкурси. През 2018/2019 г. възпитаникът на Първа езикова гимназия и автор на стихосбирката „Истории от други светове“ (2018) печели националната стипендия „С усилия към звездите“ към Фондация „Културни перспективи“. Негов ментор става Георги Господинов, който споделя: „Истинска радост е да откриеш и да работиш с такъв поет“.
  „И скакалците сънуват“ е поезия на странното, на неочакваното; един пъстър и озвучен свят, в който вятърът свири симфония, вселената танцува блус, а камъкът се смее в очакване. Стиховете изтъняват граници, градовете са от мастило, а любовта е просто „слънчице“, което всеки ден изгрява.
  Стихосбирката е налична в библиотеката на Първа езикова гимназия.


  декември 2020

  СТИПЕНДИАНТИ НА „АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“ 2020/2021 ГОДИНА

  Четирима възпитаници на Първа езикова гимназия ше получат стипендии от „Американска фондация за България“ за изключителни постижения в обучението и извънкласните дейности и за отличен успех.
  Стипендианти в област „Езици и хуманитарни науки“:
  1. Николинка Сълова (12. в)
  2. Ренета Трифонова (12. в)
  3. Стефани Ангелова (12. г)
  Стипендиант в област „Природни науки“:
  1. Калоян Васев (12. з)


  „УЧИЛИЩЕТО НА МОЕТО РОДНО МЯСТО – ИСТОРИЯ И ПАМЕТ“

  За четвърта поредна година в град Варна се проведоха Националният исторически конкурс и Националната конференция под патронажа на кмета Иван Портних – „Училището на моето родно място – история и памет“. С възрожденския призив „Помогни ми да те возвися“, актуален и днес, започна онлайн ІV Национална конференция с домакинството на Първа езикова гимназия със специалното участие на: проф. Димитър Веселинов – филолог, преводач, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“; Марияна Николова, уредник на Музей „Възраждане“; Кристина Спасова, завеждащ Музей за нова история на Варна при РИМ Варна. Идеята и реализацията на събитието са на Регионалното управление на образованието и на Първа езикова гимназия – гр. Варна. Конкурсът се осъществява с финансовата и организационната подкрепа на Община Варна, Фондация „Христо Ботев“ и РИМ – гр. Варна, които осигуриха предметни и парични награди за учениците, класирани на първо, второ и трето място, както и три специални награди за особени постижения.
  В конкурса участваха 48 училища от 45 български града с над 220 ученически проекта в следните категории: доклад, есе, презентация, драматизация и видеофилм. С награди са отличени 57 проекта – групови и индивидуални, и 42-ма учители за отлична подготовка на ученици. Отлично се представиха участниците от Първа езикова гимназия, които посветиха творбите си на историческата памет за родното училище:
  1. Първо място в категория „Доклад“ бе отредено на Франсис Исмаил, Марина Стефанова (12. д) и Симеон Симов (11. г) в оспорвана конкуренция с 51 доклада от страната.
  2. Първо място в категория „Есе“ – Евгения Ефтимова (9. з) в оспорвана конкуренция с 104 есета от страната.
  3. Първо място в категория „Драматизация“ – Клуб „История“ към Първа езикова гимназия с възстановката „Радини вълнения“ в съревнование с 17 драматизации от страната.
  4. Второ място в категория „Видеофилм“ бе отредено отново на Клуб „История“ към Първа езикова гимназия за филма „Летописът разказва…“ в съревнование с 9 видеофилма.
  5. Второ място в категория „Доклад“ бе присъдено на Ренета Трифонова (12. в) и Ния Балева (11. е).
  6. Трето място в категория „Мултимедийна презентация“ – Илиян Недев (11. а) в съревнование с 51 презентации.
  7. Трето място в категория „Доклад“ бе присъдено на Калина Кирова (11. и) и Кристина Кръстева (11. б).


  ноември 2020

  ПОИМЕННА СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ" 2020/2021

  Припомняйки светлата следа, оставена от преподавателя по български език и литература Николай Иванов, възпитал поколения ученици в любов към родното слово, по традиция и тази година на Никулден Първа езикова гимназия връчва стипендията „Николай Иванов". Отличието се дава за постижения в литературното творчество през изминалата учебна година на възпитаници на Първа езикова гимназия, носители на престижни награди на международни, национални и регионални конкурси. С удовлетворение от постиженията на младите творци след внимателна селекция на кандидатурите Организационният комитет реши да присъди стипендията „Николай Иванов“ на: Милица Иванова (10. е), Александър Габровски (12. з), Стефани Ангелова (12. г) и Калоян Васев (12. з).


  ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА

  Седем ученици от Първа езикова гимназия участваха в олимпиада, организирана от катедра „Информатика“ на Варненския икономически университет. Мартин Дойнов (12.а) се класира на трето място с 99 точки. Отлични резултати постигнаха и останалите шестима участници: Ренета Трифонова (12.в), Даниел Стоянов (11.а),Калоян Панайотов (11. е), Доника Йорданова (11. а), Виктория Христова (11. а), Тимур Фехми (12. в).


  ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЯТА 2020

  Второто издание на Фестивала на историята, организирано от Първа езикова гимназия и Училищното настоятелство с подкрепата на Фонд „Култура“ към Община Варна и на Регионалния исторически музей, ще премине в условията на засилени мерки за безопасност и спазване на всички хигиенни изисквания предвид на обстановката в страната, доминирана от епидемията Ковид – 19. На 13.11. 2020 г. в 15:00 ч. в Музея на Възраждането ще се открие мобилна изложба с участието на къща музей „Иван Вазов“ – гр. Сопот. Акцент е честването на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература. Очакват се и онлайн участие на проф. Пламен Павлов и разговор дискусия за ролята на Иван Вазов като ярка обществена фигура в следосвобожденските десетилетия на България и в началото на 20. век. Личността и талантът, силата на духът на Вазов – духовния стожер на младата българска нация, са основните теми на форума. Мобилната изложба „В рояка спомени свещени“ включва откъси от произведения и мисли на Вазов, негови спомени и спомени на съвременниците му, разкази за семейството на бележития българин. Драматизация по романа „ Под игото“ и възрожденски песни ще представят възпитаници на Първа езикова гимназия. На 14. 11. от 10:00 ч. в Музея за нова история на Варна ще бъде показана камерна изложба фоайе, която ще представи учебници, учебни помагала, документи и други интересни артефакти от първите гимназии на гр. Варна – Мъжката и Девическата. Ще се проведе дискусия на тема „България и Варна на границата на 19. – 20. век“ с участието на проф. Пл. Павлов. Европейският път на Варна и страната ни през погледа на кмета Михаил Колони ще бъде един от интересните акценти, подготвени от участниците във Фестивала на историята. Увлекателен разказ за първопроходците на женското движение и за стремежа към еманципация са подготвили от ученици от Четвърта езикова гимназия „Ф. Ж. Кюри“ – гр. Варна. Как се променя Варна на границата на две столетия – стопански живот, бит, култура, е основната тема на форума. Фестивалът на историята, чието начало бе поставено с „Философски диалози“ през октомври 2020 г. в Римските терми, ще завърши на 2. 12. 2020 г. с възстановка на обичая „Коледуване“ в Етнографския музей – гр. Варна.


  октомври 2020

  НАГРАДА ВАРНА 2020

  На официална церемония на 29.10.2020 г. кметът на Варна Иван Потних и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов връчиха награда „Варна“ за 2020 г. за „Ученик на годината“ в областта на общообразователната подготовка на Калоян Васев от 11 „з“ клас и за „Колектив на годината“ в областта на средно училищното образование и обслужващите звена на Първа езикова гимназия.


  МЛАД УЧИТЕЛ

  Елена Топачарова – учител по информатика и информационни технологии в Първа езикова гимназия, е един от младите варненски преподаватели, отличени за мотивиран старт в професията. Отличията бяха връчени на тържествена церемония от Лилия Христова – директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.


  ПЪРВА НАГРАДА ЗА АКАДЕМИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ

  Стефани Ангелова (12. г) е един от петимата носители на първа награда на Българския клуб на завършилите университета Йейл (Yale Club of Bulgaria), която се  връчва на изявени ученици от средните училища в България, показали изключителни академични възможности, висок морал и обществена ангажираност. Възпитаничката на Първа езикова гимназия получи  специално подбрана книга на английски език, издадена от Yale University Press, персонална грамота и брошура за постиженията на Йейл и за студентския живот в колежа.


  СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АТЛАНТИЧЕСКИЯ КЛУБ

  За пета поредна година ученици от Клуб „Европа“ към Първа езикова гимназия с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО и на Министерството на образованието и науката по програма „Младежки посланици на НАТО“ се срещнаха с представители на Атлантическия клуб в България.
  Инициативата „Младежки посланици на НАТО“ е на Атлантическия клуб в България и има за цел да отличи младежи, ученици и студенти от цяла България, които чрез срещи с дипломати, представители на институциите и неправителствения сектор да задълбочат знанията си в областта на международната политика, на многостранната дипломация и на членството на България в НАТО.
  В рамките на срещата младежките посланици на НАТО презентираха дейността на организацията пред Евроклуба. Един от докладите бе изнесен от Венилин Нешев – курсант от Висшето военноморско училище, който е всред 16-те младежки посланици. Интерес предизвика и презентацията за структурата на организацията и за нейната роля в опазването на сигурността в Черно море и в черноморския регион.


  ЯСЕН БОНЕВ С 5 МЕДАЛА НА МЕЖДУНАРОДЕН ПЛУВЕН ТУРНИР „BURGAS SWIMMING OPEN“

  Ясен Бонев (8. e) спечели пет отличия в престижния Mеждународен турнир по плуване „Burgas Swimming Open” в категорията „Юноши младша възраст“. В състезанието взеха участие 490 плувци от 31 клуба от България, Румъния и Турция. При силната конкуренция на най-добрите състезатели от България Ясен стана безапелационен шампион в дисциплините 200 м свободен стил, 200 м делфин, 200 м съчетано плуване, като на 100 м свободен стил спечели бронзов медал.
  Младият 14-годишен плувец беше включен и в мъжката щафета на своя отбор. Той се бори с невероятна воля за победа и допринесе за завоюването на златните медали в щафетата на 4 х 50 м свободен стил. Спечелените от него медали допринесоха отборът КПС „Астери“ – Варна  да заеме първото място в комплексното класиране.
  Състезанието се проведе от 16 до 18 октомври 2020 г. на 25-метров басейн в комплекс „ОЗК Арена“ в гр. Бургас. Есенният турнир е важен форум за състезателите на България от календара на Българската федерация по плувни спортове.
  Ясен е член на Клуб 2017, Клуб 18 и Клуб 19 по програмата „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.


  ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЯТА

  Второто издание на Фестивала на историята, организирано от Първа езикова гимназия с участието на Регионалния исторически музей и с подкрепата на Община Варна – Фонд „Култура“, се проведе на 7 октомври 2020 г. в сърцето на стария град, в емблематичните Римски терми. Ученици от Първа езикова гимназия с ръководители Нела Димова и Станимир Диков представиха текстове на древни философи – Марк Аврелий, Платон и Сократ. Атрактивното мероприятие предостави възможност на зрителите да се потопят в атмосферата на някогашния древен Одесос със завладяващо настроение, с мъдри слова и с въздействаща музика. Гости на събитието бяха Коста Базитов – заместник-кмет на община Варна, преподаватели, музейни специалисти, ученици, студенти, родители. Галерия!


  септември 2020

  МЕЖДУНАРОДЕН ДИГИТАЛЕН СИПМОЗИУМ

  XI-ият Международен симпозиум на тема „Социални иновации за едно несигурно бъдеще” се проведе онлайн от 26.09 до 27.09.2020 г. поради пандемията от коронавирус. Във форума участваха ученици от Южна Корея, Япония, Тайланд, Хонг Конг, Китай и България. Първа езикова гимназия беше представена от Ина Славчева, Екатерина Осипова, Райна Милева, Елица Иванова, Мария Маринова.
  Участниците бяха разпределени в отбори и всеки трябваше да представи съответната тема. Възпитаниците на Първа езикова гимназия разработиха и презентираха следните теми: „Нарастваща продължителност на живота - тенденции и прогнози“ и „ Международна миграция: сила за равенство при подходящи условия“.
  Подробно и изчерпателно бяха представени тенденциите и прогнозите за продължителността на живота и за постиженията на здравеопазването. Беше отразена и необходимостта от разработването на антибиотици и ваксини, благодарение на които се ограничават инфекциозните заболявания.
  Разгледан беше и проблемът, свързан с увеличаването на броя на възрастните хора и с нуждата от пенсионна реформа в световен мащаб  с цел да се избегне  масирана криза на благосъстоянието и подобряването на съотношението между работещи и пенсионери. Засегнат беше фактът, че в настоящия момент голяма част от пенсиите функционират върху така наречената система с много стълбове, при която обезщетенията за осигуряване на доходите за възраст се разделят на няколко схеми за ефективност и категоризация.
  Другата тема, с която  се представиха нашите ученици, бе „Международна миграция: сила за равенство при подходящи условия“.
  Обърна се специално внимание на това какво представлява международната миграция и каква е причината за нея. Милиони хара се придвижват всяка година между държавите и континентите по различни причини. Международната миграция е мощен израз на желанието на хората да подобрят условията си на живот в силно неравен свят независимо от заплащането, възможностите, безопасността или начина на живот. Някои са принудени да се преместят, за да избегнат насилието, но повечето мигрират, за да намалят това, което виждат като пропуски между възможностите си и възможностите на хората от други държави.
  Обърна се специално внимание на миграцията на висококвалифицирани работещи, които избират държави като Австралия, Канада, Обединеното кралство и САЩ. Политиката на селективна миграция, която насърчава тяхното движение и ограничава законното влизане на нискообразованите  и нискоквалифицираните, допринася за така нареченото „изтичане на мозъци“. За страните мигрирацията на висококвалифицирани кадри може да доведе да незабавна загуба на данъчни приходи и да повлияе на икономическия растеж.
  Като заключение бе отразено, че международната миграция има и положителен ефект върху глобалната икономика и помага за намаляването на бедността на страните.

   
  юли 2020 г.
  МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА

  Четирима възпитаници на Първа езикова гимназия участваха в националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика в края на месец юни. Четирима от тях са носителите на престижни награди (https://www.mon.bg/bg/100161):
  Калоян Васев (11. з) – златен медал
  Денис Хамди (11. е) – първа награда
  Даниел Александров (11. з) – втора награда
  Галина Григорова (12. ж ) – втора награда
  Особено успешна беше настоящата учебна година за школата по математическа лингвистика в Първа езикова гимназия. След спечелените през зимата награди на националното състезание в Благоевград от Калоян Васев (11. з) – златен медал, и от Николинка Сълова (11. в) – бронзов медал, успехите по лингвистика се затвърдиха със сребърния медал на Мирена Димитрова (11. а) на международно онлайн състезание с над 500 участници от цял свят. Безапелационното първо място с максимален брой точки на Стефани Ангелова (11. г) и трите поощрителни награди на Даниел Александров, Денис Хамди и Калоян Васев на състезанието по компютърна лингвистика, организирано от Института по български език към БАН, са безспорно доказателство за знанията и уменията на младите лингвисти (https://ibl.bas.bg/CL_Olympiad/). Отлично беше представянето на коледния и майския турнир на ,,Работилница за знание“ – гр. София.

  ЗЛАТЕН МЕДАЛ ПО ФИЗИКА

  Първа езикова гимназия има първия си златен медалист от националния кръг на олимпиадата по физика.  В надпревара с ученици от математическите гимназии от цялата страна Александър Русев (10. б) е безспорният победител  в четвърта възрастова група. Протокол!

  юни 2020 г.
  „ТОЗИ БЕЗКРАЕН СВЯТ“ –  РЕЗУЛТАТИ

  През настоящата година Националният литературен конкурс „Този безкраен свят“  се проведе дистанционно. Организаторът Първа езикова гимназия, гр. Варна и съорганизаторите - МОН, Община Варна и Фондация „Българска памет“ получиха над 130 творби. Лауреати на конкурса са: Никълъс Бринтнол (Полски Тръмбеш), Стела Гагалиева (Пловдив), Моника Иванова (Варна), София Енчева (Русе), Милица Иванова (Варна), Боряна Цветкова (Варна), Елена  Колева (София), Любомира Ангелова (Габрово). Поощрения за таланта си получават: Ния Вълнова (Варна), Александър Кабрански (Ямбол), Стела Рускова (Велико Търново), Христо Парунов (Сливен), Лилия Ицкова (Варна), Ивайла Андреева (София), Стефани Ангелова (Варна) и Кристина Янакиева (Разград). 
  Резултати (протокол)
  Наградени творби: английски, немски, награда на Фондация "Българска памет"

  май 2020 г.
  ПЪЛНА СТИПЕНДИЯ ВЪВ ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ

  Най-голямата немска организация за подкрепа в областта на международното академично сътрудничество  Германската служба за академичен обмен  DAAD, предоставяща стипендии на чуждестранни студенти, удостои зрелостничката от Първа езикова гимназия  Юлия Златева (12. е) с четиригодишна стипендия за следване във Федерална република Германия. Изключителното постижение на възпитаничката на едно от най-престижните училища в град Варна и в България е резултат от дългогодишните традиции в обучението по немски език в Първа езикова гимназия.

  април 2020 г.
  НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДИТЕ ЗА УЧЕБНАТА  2019/2020 ГОДИНА

  30 възпитаници на Първа езикова гимназия са допуснати до участие в заключителния етап на националните олимпиади и състезания през настоящата учебна година. С отличната си подготовка те доказаха, че училището с 55-годишна история е безспорен авторитет както във Варненска област, така и в България.

  УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, ДОПУСНАТИ ДО НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДИТЕ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА

  НЕМСКИ ЕЗИК

  Нелина Руменова Пимпирева (8. д)
  Калоян Панайотов Панайотов (10. е)
  Константин Ивайлов Иванов (10. и)
  Лъчезар Петров Владимиров (10. и)
  Преслава Диянова
  Траян Цветанов Цонев (11.з)

  Надежда Пенева Пенева (11. и)
  Йоана Йорданова Момчилова (11.е)
  Ана Николаева Ангелова (12. и)
  Юлия Илиева Златева (12. е)
  Яна Филипова Радославова (12.е)
  Мартина Галинова Цанева (12. е)

  ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
  Ралица Атанасова Картунова (12. и)

  АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

  Екатерина Евгениева Осипова (9. в)

  Камен Николаев Мумджиев (10. б)

  АСТРОНОМИЯ

  Свилен Делянов Щерев (8. ж)

  Здравко Милков Славов (12. д)

  ФИЗИКА
  Александър Драгомиров Русев (10. б)

  ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

  Веселина Николаева Скопчанова (9. г)

  Йоана Милкова Костова (9. в)

  БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

  Йоана Йорданова Момчилова (11. е)

  Стефани Веселинова Ангелова (11. г)

  Силвия Маринова Маринова (12.е)

  МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА

  Калоян Венциславов Васев (11.з)
  Даниел Георгиев Александров (11.з)
  Галина Станиславова Григорова (12. ж)
  Александър Красимиров Койчев (11. е)

  Милена Бориславова Дяволова (12. д)
  Денис Бюлентов Хамди (11.е)
  Даниел Даниел Иванов (12. ж)

   
  НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ – КЛАСИРАНИ УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

  Ива Николаева Ангелова (9. а)
  Георги Христов Лазов (9. и)
  Константин  Цонков Цонев (9. и)
  Ирион  Анатоли Деков (9. и)
  Симеон Боянов Чолаков (9. а)

  Юлиан Иванов Люцканов (10. е)
  Даниел Бисеров Стоянов (10. а)
  Светослав  Ивайлов Ников (11. е)
  Мирена Веселинова Димитрова  (11. а)

   
  март 2020 г.
  СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ

  Първа езикова гимназия участва с два отбора във възрастова група 9. – 12. клас в 57. щафетна обиколка на Радио „Варна“ в чест на Националния празник Трети март. След оспорван двубой юношите и девойките от училището с 55-годишна история заеха две втори места и бяха наградени с купи, грамоти и медали.
  Отбор девойки: Галина Уждрина (10.д), Стефани Петрова (10.е)., Силвия Стоянова (10.з),Симона Вълкова (11.б) и Диана Димитрова (12.д).
  Отбор юноши: Петър Иванов (10.е), Николай Петров (10.ж), Максим Стойнов (10.), Явор Чамов (11.и) и Даниел Симеонов (12.з). Галерия!

  СРЕЩА С ПРОФ. Д-Р ИНГРИД ШИКОВА

  „Има противоречия, има конфликти, но важното е, че те се решават на маса, решават се чрез диалог, а не с оръжие на бойното поле. Затова трябва да сме щастливи, че живеем в мирна и просперираща Европа“ заяви  проф. Ингрид Шикова пред  eвроекипа на Първа езикова гимназия. Към настоящия момент проф. Инрид Шикова е една от най-компетентните личности в България по европейските теми. Ръководител е на проекта „Жан Моне“ към Центъра за високи постижения и преподавател в Софийския университет. Един от основателите е на специалност „Европеистика“ в СУ, ръководител на катедрата в периода 2007-2011 г., посветила е цялата си професионална кариера на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в представителството на Европейската комисия в България. Обявената среща с екипа на младшите и старшите посланици на ЕП от Първа езикова гимназия предизвика засилен журналистически интерес, свидетелство за който беше присъствието на представители на регионални и национални медии, които зададоха въпроси както на проф. Шикова, така и на учениците. Проф. Шикова се запозна с изработения от младшите посланици информационен европейски кът в гимназията и разговаря с тях за реализираните до този момент дейности по програмата, за идеите им за бъдещи събития и инициативи, както и за добрите практики в гимназиите, обхванати в Програмата за училища посланици на ЕП, за инициативите на младежите и за тяхната информираност за ЕС и европейските институции. Учениците дискутираха с проф. Шикова актуални европейски теми – България и Еврозоната, Брекзит, бежанския въпрос, развитието на младите хора като значим социален капитал. На срещата присъстваха и бивши представители от Евроклуба на гимназията. Традиционно те участват в подобни прояви и продължават да следят събитията от живота на училището. Участието им в тази среща за пореден път показа приемствеността и традициите, с които се гордее Първа езикова гимназия. Младшите посланици изразиха своята гражданска позиция за развитието на ЕС и не пропуснаха възможността да зададат въпросите, които ги вълнуват, както и да заявят желанието си за нови срещи, за да могат още по-задълбочено да дискутират интересни за тях теми. Галерия!

  февруари 2020 г.
   
  СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АГРЕСИЯТА И ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

  В Първа езикова гимназия за първи път се отбеляза Денят на розовата фланелка по инициатива на младшите посланици на Европейския парламент. Те призоваха възпитаниците на гимназията да облекат розова фланелка, за да покажат, че подкрепят борбата с тормоза в училище и не приемат агресията като средство за разрешаване на спорове. Димана Желязкова - младши посланик, отправи своето послание към съучениците си: „Всеки човек заслужава любов, защото да бъдеш силно обичан от някого, ти дава сили, а да обичаш силно някого, ти дава кураж. Чрез тази кампания ние ясно заявяваме , че всеки един от нас не бива да бъде обиждан или малтретиран по никакъв начин, защото всички ние сме равни и имаме правото да бъдем обичани“. Галерия!

  СРЕЩА НА МЛАДШИТЕ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С ЕКИПА НА БЮРОТО НА ЕП В СОФИЯ

  На 5 февруари се състоя среща на група младши посланици от Първа езикова гимназия-Варна и старшите посланици г-жа Нели Димова и г-жа Донета Митева с екипа на Бюрото на ЕП в София. Посланиците от Първа езикова имаха честта и удоволствието  да се срещнат и разговарят с г-н Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото, с г-жа Таня Чунтова, отговаряща за връзките с обществеността,  както и със стажанти, които работят в Бюрото. Учениците бяха запознати със същността на дейността на Бюрото, с Програмата за училища-посланици на ЕП, както и с възможностите за участие на младите хора в различни европейски програми за обучение, стаж или пътуване. Екипът от Първа езикова сподели информация за досегашната си дейност по Програмата и идеи за предстоящи събития. Младшите посланици разгледаха откритата изложба на Хърватската държава във връзка с председателството на Хърватия в Съвета на ЕП.

  ПОСЕЩЕНИЕ НА МЛАДШИ И СТАРШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И СРЕЩА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, И С НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВАРНА Г-ЖА ТАНЯ ПЕТРОВА И Г-ЖА ЕМИЛИЯ МИЛКОВА

  Посещението в Народното събрание и срещата с г-жа Караянчева и с народни представители  от Варна бяха заложени като важен етап от инициативите за запознаване на младите хора с работата на институциите в Република България. Младши и старши посланици на ЕП от Първа езикова гимназия имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на законодателната институция и да наблюдават непосредствено работата на народните представители в пленарната зала.
  Младшите посланици използваха прекрасната възможност да подарят на г-жа Караянчева тематично списание, подготвено от тях по повод 140-тата годишнина от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Г-жа Караянчева изрази сърдечна благодарност към учениците за инициативите, в които участват, и отговори с удоволствие на зададените от младшите посланици въпроси, свързани с работата на институцията.
  На срещата присъстваха г-жа Таня Петрова и г-жа Емилия Милкова, народни представители от Варна. Галерия!

  СРЕЩА НА МЛАДШИ И СТАРШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С Г-Н ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  Поредната среща, предвидена да запознае екипа посланици на ЕП от Първа езикова гимназия с държавните институции беше осъществена на 6 февруари. Младши и старши посланици посетиха МВнР и се срещнаха с г-н Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи на Република България. Г-н Георгиев разказа интересни факти от историята на българската дипломатическа служба, говори за възможностите за реализация на младежите в дипломатическата сфера, както и за необходимите качества и умения, които младите хора трябва да притежават, за да се справят със спецификата на дипломатическата професия.
  На срещата присъстваха представители на Културния институт към Външно министерство и на Дипломатическия институт.
  Учениците имаха възможност да зададат въпроси, които ги вълнуват и да изкажат аргументирана позиция по определени теми, да разгледат художествения фонд на МВнР, по повод 140 години българска дипломация, и да посетят библиотеката на Дипломатическия институт. Галерия!

  СРЕЩА НА МЛАДШИ И СТАРШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С Г-ЖА ДИАНА КОВАЧЕВА, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  Младши и старши посланици се срещнаха с Омбудсмана на Република България. Това беше още една инициатива от поредицата, която цели запознаване на младите хора с институциите в държавата.
  На срещата г-жа Ковачева разказа на младежите кой, кога и как може да се обърне към омбудсмана, по какви въпроси омбудсманът може да помогне и в какви случаи не може да се намеси.  Подробно бяха засегнати теми като ученическо самоуправление, борба с агресията в училище, приобщаващо образование и други. Г-жа Ковачева покани екипа на младшите посланици за отворена дискусия за правата на младите хора.

  ЗАПОМНЯЩО СЕ  УЧАСТИЕ НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ПРОЕКТ „МОЗАЙКА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРИ“ ОТ 24 ДО 30 ЯНУАРИ 2020 В ГРАД ХАГА, НИДЕРЛАНДИЯ

  Виктор Великов, Георги Петров, Денис Хамди, Димана Желязкова и Стефани Ангелова, ръководени от г-н Ангел Митев, заместник-директор на Първа езикова гимназия, взеха участие в международния проект „Мозайка от европейски култури“, организиран от Фондация  „Netherlands-Romania“. На форума, състоял се в град Хага от 24 до 30 януари, младежите  работиха заедно със свои връстници от Нидерландия, Исландия, Швейцария, Румъния и Русия. Основният въпрос, на който трябваше да намерят отговор заедно, беше „Какво ни прави европейски граждани?“ Форумът премина под формата на разнообразни екипни дейности и дискусии, в които представителите на шестте националности обменяха опит и гледни точки по актуални европейски въпроси, като загърбваха различията си като граждани на отделни държави и откриваха прилики в своите мнения, общи цели и вдъхновение като млади хора.
  В рамките на форума бяха осъществени културни вечери, посветени на характерните особености на всяка от участващите държави и тяхната традиционна кухня. Във вечерта, посветена на България, eкипът от Първа езикова презентира уникалната природа, история, култура и традициите на страната и приготви традиционна вечеря. Като част от програмата на вечерта учениците научиха участниците от останалите държави на традиционни български хора.
  Младежите проявиха голям интерес към  посещението на различни институции като Дома на Европа, Сената, Министерството на социалните въпроси и заетостта, Общинския съвет, Посолството на Швейцария. Особено вълнуваща беше срещата им с Вилем Ван Екелен, бивш главен секретар на Западноевропейския съюз, сенатор и държавен секретар, на която обсъдиха актуални европейски теми като равенство на правата и възможностите на всички европейски граждани, международна политика, миграция. В програмата беше предвидено и посещение на училището домакин, където участниците разгледаха базата и получиха непосредствени впечатления от начина на обучение.
  Учениците се завърнаха в България като европейци, представили достойно училището и страната си, обогатени с много нови знания за различните култури и с много нови интернационални приятелства. Галерия!

   
  януари 2020 г.
  УСПЕХИ ПО ЛИНГВИСТИКА

  Националното състезание по математическа лингвистика се проведе от 24 до 26 януари 2020 г. в гр. Благоевград с участието на 242-ма ученици от цялата страна. От школата по лингвистика към Първа езикова гимназия се явиха 16 ученици с ръководител Виолета Витлянова. За пореден път участниците показаха своите умения при решаването на сложни лингвистични проблеми и спечелиха два медала: 

       - I място - Калоян Васев (11.з) 
       - III място - Николинка Сълова (11.в)

  Достойно се представиха и останалите представители на отбора, които започнаха състезателния сезон с високи позиции в генералното класиране.
  Състезанието е от календара на Министерството на образованието и науката и се ползва с авторитет в цял свят.   
  В периода 24 - 27 януари 2020 г. се проведе Международното онлайн състезание "Online Olympiade in Linguistics", в което има право да участва всеки, предал решенията си до 23:59 на 27 януари, като сам преценява по кое време да решава. Няколко от участниците в школата по лингвистика представиха Първа езикова гимназия непосредствено след Националното състезание в гр. Благоевград. От 519 състезатели от цял свят Мирена Димитрова (11.а) клас е носител на престижен сребърен медал с най-висок резултат от всички явили се ученици от България.
  Повече информация за резултатите и за самото състезание може да намерите на сайта на състезанието (https://onling.org/contests/2020/).

   

  СРЕЩА С ЕМИЛ РАДЕВ

  Използвайте всички възможности, които ЕС Ви предлага, за да пътувате, да се обучавате и непрекъснато да надграждате своето образование. Поддържайте своя интерес към Европа и европейските институции, но никога не забравяйте каква древна държава с богато културно-историческо наследство сме, и винаги се гордейте, че сте българи“ – заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по време срещата си с ученици от Първа езикова гимназия, избрана за училище посланик на Европейския парламент през учебната 2019/2020 г.
  „Където и да решите да продължите образованието си, работете за България. Все повече млади хора, завършили зад граница, намират добра професионална реализация в родината си. България е спокойна и стабилна държава с много добри перспективи за икономическо развитие, която се нуждае от знанията и енергията на образованите и способни млади хора”, категоричен бе Радев. Той припомни на гимназистите, че програма „Еразъм+” открива перспективи за обучение и обмен, за усвояването на безценен опит. Евродепутатът допълни, че нови възможности дават и европейските програми, чрез които младежите могат да пътуват безплатно и да опознават други страни членки на ЕС.
  „Младите хора са най-добрите посланици на ЕС. Това потвърждават и проучванията. Одобрението, с което Евросъюзът се ползва сред младите хора у нас достига 82%, докато този дял е наполовина по-малък сред хората над 65-годишна възраст” – отбеляза Радев, като цитира изследване на „Евробарометър“, осъществено по поръчка на Европейската комисия през 2017 г., когато се навършиха 10 години от членството ни в ЕС.
  Учениците, участници в образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент” през учебната 2019/2020 г. с ръководители Донета Митева – преподавател по английски език, и  Нели Димова  преподавател по история и цивилизации, демонстрираха огромен интерес към актуални теми от дневния ред на европейските институции. Те използваха възможността да зададат на българския евродепутат редица въпроси за работата в ЕП, за механизма на вземане на консенсусни решения в ЕС, за предизвикателствата пред страната ни, свързани с Брекзит, за миграционната криза, за усвояването на еврофондовете, за дългоочакваното членство в Шенген, за приемането на еврото. Младежите показаха, че активно следят външнополитическите събития, и повдигнаха актуалната тема за напрежението в отношенията между САЩ и Иран.
  „Наред с жертвите, които взема, нов военен конфликт би генерирал нова бежанска вълна и огромни икономически загуби. Дано здравият разум да надделее и да не се стигне до продължаващи военни действия и терористични атаки. Искрено се надявам ескалиралото напрежение в Близкия изток да бъде туширано. В ролята на посредник ЕС полага усилия за намиране на мирен изход от кризата в този толкова чувствителен регион”, посочи Емил Радев и увери, че страна ни води мъдра и много умерена външна политика, в резултат на която в момента по границата ни с Турция се отчита нулев миграционен натиск.
  Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев благодари на евродепутата за отзивчивостта, с която винаги подкрепя инициативите на учениците: „За нас е гордост, че Емил Радев е възпитаник на гимназията ни и винаги откликва на поканата ни да сподели своите знания и опит с нашите ученици”, и подчерта, че днешната среща е посветена на ангажимента на училището да бъде посланик на ЕП.
  Над 100 учебни заведения в страната са кандидатствали за възможността да бъдат част от образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент” през учебната 2019/2020 г. Първа езикова гимназия е единствената профилирана гимназия сред избраните 10 училища в България. Галерия!

  декември 2019 г.
   
  ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА УНИВЕРСИТЕТСКА ОЛИМПИАДА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

  Йоана Димитрова (11.б) се представи отлично на Националната университетска олимпиада за ученици, организирана от ИУ – гр. Варна, в подсекция „Български език и литература“. Есето на възпитаничката на Първа езикова гимназия „Важно ли е човек да бъде грамотен в ерата на информационното общество" получи максимална оценка. Призовото място се признава за прием в университета.

  ПРИЗОВИ МЕСТА И ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА УНИВЕРСИТЕТСКА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИ

  Ученици от Първа езикова гимназия с преподаватели Донета Митева, Ангел Митев и Татяна Караиванова се представиха блестящо на Националната университетска олимпиада по английски език, организирана от ИУ - Варна, и постигнаха отлични оценки, които се признават за прием в университета.  Ето имената и оценките на учениците, демонстрирали отлична подготовка и високо ниво на владеене на английски език:

  Николинка Сълова 11.в  Отличен 5.75 Второ място сред всички участници
  Борислав Коларов 11.в   Отличен 5.75 Трето място сред всички участници
  Ренета Трифонова 11.в Отличен 5.75  
  Божидара Мирянова 12.а Отличен 5.75  
  Мериам Хаджолян 11.а Отличен 5.75  
  Мирена Димитрова 11.а Отличен 5.75  
  Камелия Димова 11.в Отличен 5.50  
  Михаела Ботушарова 11.в Отличен 5.50  

  Сред отлично представилите се изпъкват постиженията на учениците, чиито точки ги класират на призови места  -  Николинка Сълова и Борислав Коларов. Те получават и допълнителна награда – освобождаване от една семестриална такса за обучение.

  ПРИЗОВО МЯСТО НА МНОГОЕЗИЧНО СЪСТЕЗАНИЕ 2019

  Камелия Кожухарова (11.а) представи  достойно Първа езикова гимназия на националния кръг на Многоезичното състезание, като се класира в челната тройка в България.

  ноември 2019 г.
   
  ВПЕЧАТЛЯВАЩ ФИНАЛ НА ПРОЕКТНАТА СЕДМИЦА НА ИНОВАТИВНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ

  Оригинални идеи, творчество, задълбоченост и аналитичност,  реализиране на междупредметни връзки, екипност, отстояване на позиция,  завладяваща артистичност и презентационни умения на български, английски и немски език на това станахме свидетели по време на поредната проектна седмица от иновативното обучение в Първа езикова гимназия от 18. – 22.11.2019 г. 45 екипа (общо 230 ученици) разработваха проекти по темите България – пространство и време, Миграция и Катализатори  –   спаси света и спести пари. Дните бяха наситени с търсене и анализ на информация от различни научни области, с осмисляне на междупредметни връзки, с обсъждане на най-подходящата комбинация от медии за представяне на готовия проект. Възможност за обмяна на идеи  за  учителите и учениците от Първа езикова представляваше и посещението на партньорски училища по проект Иновации в действие. Представители на гимназията споделиха опит и добри практики с колеги и ученици от Английската гимназия „Гео Милев“, гр. Бургас и от Профилираната гимназия с изучаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“, гр. Разград. В последния ден от проектната седмица екипите представиха по атрактивен начин изработени проекти с отлично качество и заслужено получиха аплодисменти от съученици, гости от други класове и от учителския екип.
  Поздравления за ученическите екипи за качеството и запомнящото се представяне на   разработените проекти. Поздравления и за екипите от учители ментори за творческата работа по планиране и реализиране на поредната проектна седмица от иновативното обучение.

  МНОГОЕЗИЧНА ОЛИМПИАДА

  Възпитаниците на Първа езикова гимназия се представиха отлично на областния кръг на Многоезичната олимпиада на 19.10.2019 г. В трудното и оспорвано състезание, в което учениците имат сложната задача да четат и да слушат на изучавания от тях първи чужд език и да пишат на втори чужд език, нашите участници показаха безспорни знания и умения, усвоени в часовете по английски език с преподаватели Елисавета Стателова, Донета Митева и Ангел Митев и по немски език с преподаватели Павлина Стоянова, Галина Георгиева и Росица Кирилова.  За участие в националния кръг на олимпиадата се класираха: Йоана Йовчева, Леа Пандова, Никол Нанева и Камелия Кожухарова.

  НАЦИОНАЛНА УНИВЕРСИТЕТСКА ОЛИМПИАДА ЗА УЧЕНИЦИ

  Цветина Ангелова (12. е) се класира на първо място в Националната университетска олимпиада за ученици в Икономическия университет – гр. Варна, секция „Уеб дизайн“ на 16.11.2019 г. Постижението в олимпиадата  предоставя възможност за включване в ранен прием и в избор на специалност в образователно-квалификационната степен „бакалавър“, както и освобождаване от заплащането на две семестриални такси.

  ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЯТА

  „Фестивал на историята” се проведе по проект на Училищното настоятелство при Първа езикова гимназия с инициативата на Първа езикова гимназия, в партньорство с Регионалния исторически музей и с подкрепата на Фонд „Култура” към Община Варна. В продължение на 3 дни ученици от цялата страна и гр. Варна се включиха в дискусии, посветени на знакови събития от миналото на България, организираха изложби, представиха исторически възстановки, търсиха загадки в музея. Фестивалът на историята постави началото на дейностите, свързани с отбелязването на 140 години от създаването на Първа мъжка гимназия и 55 години Първа езикова гимназия – Варна, приемник на Първа мъжка гимназия.
  Официалното откриване на Фестивала се състоя на 13 ноември (сряда) 2019 г. от 15:00 ч. в Музея за история на в гр. Варна, където  се проведе и Национална кръгла маса „100 години Ньойски мирен договор 27 ноември 1919 – 2019 г.”. Ученици от 15 гимназии в страната участваха във форума с доклади и презентации. Фестивалната програма включваше и изложба на карикатури от Първата световна война. Експозицията бе подготвена от възпитаници на школата по история към Първа езикова гимназия с ръководител Нели Димова. От музея бе подготвена изненада за участниците във форума - интересна колекция от военни картички, тематично свързани с организираната изложба, бяха предоставени музейни експонати от учебното дело във Варна, които за първи път можеха да бъдат докоснати и разгледани от присъстващите. Ученици, участници във Фестивала на историята, представиха текстове от варненската и чуждата преса в периода 1928 – 1930 г., описващи Варна като „Царицата на Черно море“.
  На 14 ноември (четвъртък) Фестивалът продължи в Музея на Възраждането, където в 14:00 ч. бе открита изложба на старопечатни книги, след което варненските ученици показаха своите актьорски умения, представяйки откъс от повестта „Българи от старо време” на Любен Каравелов. За младите историци бе подготвено и сериозно предизвикателство – да премерят знания в откриването на възрожденски артефакти в музейните зали. В 15:00 ч. започна Националната конференция „Нашите будители”, в която  взеха участие проф. Кирил Топалов – писател, преводач, бивш посланик във Ватикана и в Гърция, член на българо-македонската експертна комисия по въпросите на образованието и историята, проф. Димитър Веселинов - филолог, преводач, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Боян Ботев - председател на Фондация „Христо Ботев“. В 17:00 ч. в пленарната зала на Община Варна бяха обявени победителите в Националния исторически конкурс „Надежда за свободата”. За трета поредна година събитието привлича участници от цяла България. За да представят лично своите доклади, есета, презентации и драматизации, видеофилми, във Варна дойдоха любители на историята от Кърджали, Троян, Несебър, Русе, Сливен, Ямбол, Тетевен, Пазарджик, Габрово, Хасково, Шумен, Черноочене и др.
  На 15 ноември (петък) от 10:00 ч. в емблематичната зала „Одесос“ на Археологическия музей - някогашната учителска стая на Варненската девическа гимназия, се проведе Национална конференция „Надеждата за свободата“.
  Финалният щрих на Фестивала на историята бе на 22 ноември, от 14:00 ч., когато в античната експозиция на Археологическия музей - Варна, ученици от Първа езикова гимназия  представиха философски диалози от антични автори.
  Фестивалът на историята обогати знанията на младите хора за историческото минало на Варна и България. С активното участие на варненските ученици и техните връстници от страната се повиши интереса към териториите на културно–историческото наследство и интерпретирането на историята с нови идеи и популяризирането им сред по-широк кръг публика.
  В навечерието на Коледа ученици от Школата по история към Първа езикова гимназия продължиха инициативите на Фестивала, пресъздавайки обичая Коледуване в Етнографския музей  под ръководството на преподавателите Нели Димова и Станимир Диков.

  ФИЗИКА

  Александър Русев (10. б) спечели втора награда на Есенното национално състезание по физика на 09.11.2019 г. в гр. Велико Търново в оспорвана надпревара с представители от всички математически гимназии в България. Достойно се представиха и Антон Тенев (10. и), Галин Стефанов (10. и) и Здравко Славов (12. д).

  октомври 2019 г.
  АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

  Oбластният кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, организирано от МОН, се проведе на 19 октомври 2019 г. в гр. Варна. Съгласно регламента Първа езикова гимназия бе представена от един участник във втора възрастова група 9. – 11. клас. Павел Колев (10.д) с преподавател по английски език и ментор на речта му Тинка Методиева се класира на първо място и ще представи училището ни и нашия град на националния кръг на форума в гр. Силистра на 9 ноември 2019 г.

  ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ - ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

  Първа езикова гимназия е единствената профилирана гимназия сред 10-те училища в България, избрани за посланици на Европейския парламент. Гимназията ще е част от образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент“ и единственото училище от град Варна, което ще има привилегията да бъде част от инициативата през учебната 2019/2020 г. 
  Целта на програмата е да подобри осведомеността на учениците относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация, както и за Европейския парламент като институция, представляваща гласовете на европейските граждани и с която те могат да взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейски дневен ред.
  За пореден път кампанията за кандидатстване предизвика голям интерес, като кандидатури подадоха над 100 училища от почти всички области в България. 
  Работата на журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България, не беше лека, тъй като голяма част от заявките показваха висока мотивация и желание за нови знания. Сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на една профилирана гимназия, пет средни училища и четири професионални гимназии. Ангажиментът на Бюрото на ЕП за постигане на равномерен териториален обхват на Програмата тази година ще ни отведе в две български села, чиито кандидатури впечатлиха с желание за работа с местните общности и за разширяване на кръгозора на учениците си.
  Програмата за училищата посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, като ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да окажат влияние върху политическия и демократичния живот в Европейския съюз.

  Пълен списък с избраните училища по азбучен ред:
  97. Средно училище „Братя Миладинови“, гр. София;
  Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен;
  Национална търговска гимназия, гр. Пловдив;
  Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр. Пловдив;
  Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас;
  Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  Средно училище „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица;
  Средно училище „Методий Драгинов“, с. Драгиново, област Пазарджик;
  Средно училище „Никола Й. Вапцаров“, с. Бенковски, област Кърджали;
  Средно училище „П. К. Яворов“, гр. Стралджа.

  ЛИТЕРАТУРЕН ДЕБЮТ

  Карина Цветкова (8.ж) представи първата си книга през месец октомври в гр. Балчик. Чрез посланията на своите разкази, стихове, афоризми и разсъждения на различни теми възпитаничката на Първа езикова гимназия споделя началото на личното си пътуване в света на художествената литература и на духовното израстване.