ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

 

февруари 2018

170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ - ТЕМАТИЧЕН БРОЙ 2 - ФЕВРУАРИ 2018

декември 2017

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

Коледен благотворителен концерт по инициатива на Форум  „Възможност за бъдеще“ с участието на ученици от Първа езикова гимназия се състоя на 8.12.2017 г. във Фестивалния и конгресен център – Варна. Средствата от продажбата на билети и сумата, събрана в дарителските кутии, ще се използват в подкрепа на Националния благотворителен фестивал „Завинаги с нас“ за децата на загинали служители на МВР. Ръководството на Първа езикова гимназия изразява своята благодарност към всички учители и ученици, които допринесоха за осъществяването на благородната кауза, и поздравява талантливите участници в предколедното мероприятие за положените усилия и за блестящото им представяне. Галерия!

СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ“

На  6 декември 2017 г. – Никулден –  бяха връчени ежегодните стипендии на изявени ученици в областта на хуманитаристиката през предходната учебна година. Тези стипендии са учредени от Училищното настоятелство на Първа езикова гимназия в памет на Николай Иванов – възпитаник на училището и дългогодишен преподавател по български език и литература. Въз основа на показаните резултати (публикации, успешни участия в конкурси на различни нива, спечелени престижни отличия) бе прието следното :
Решение на  Организационния комитет за стипендия „Николай Иванов“, на Училищното настоятелство и на административното ръководство на Първа езикова гимназия – Варна
за удостояване на ученици от Първа езикова гимназия – Варна, проявили своите умения и талант в областта на личното творчество и хуманистиката и заслужили отличния в конкурса за стипендия „Николай Иванов“ за 2017 г.

I. Диплом, парична стипендия и звание „лауреат“ се присъждат на:
            1. Константин Ивайлов Иванов – VIII И клас – за постигнати високи резултати на Национално състезание по български език и литература и на Националната олимпиада по български език и литература, с които успешно поставя началото на своето присъствие като ученик на Първа езикова гимназия – Варна;
            2. Стефани Веселинова Ангелова IX Г клас  – за създадени талантливи художествени творби и за успешно участие във финалния етап на Националния конкурс за езикови компетентности по английски език – 2017 г.

II. Диплом, парична стипендия и звание „победител в конкурса“ се присъждат на:

  1. Радина Росенова Узунова - XI И клас – за постоянството при реализацията на таланта ? в областта на художественото творчество, изразяващ се в получените награди и отличия на местно и национално ниво, както и за творческите ? търсения и постижения в областта на журналистиката;

  2. Александър Тодоров Габровски - IX З клас - за проявения талант, оригиналното и запомнящо се създаване на художествени текстове, както и за успешното участие в местни и национални поетични конкурси.

  3. Деница Милкова Русева - Х Б клас – за проявения талант и високите творчески постижения, доказани в успешни участия и класирания на призови места на местни и национални конкурси в областта на художественото творчество.

   Училищно настоятелство на I EГ: Даниела Инджева – председател, Дечко Дечев – член
                                                      
    Директор на Първа езикова гимназия – Варна: В.Василев


                         От Орг.комитет: М.Мерджанов, Пл.Панчев – преподаватели по бълг.език и литература

Наградите бяха връчени от директора на Първа езикова гимназия В.Василев, от председателя на Училищното настоятелство Д.Инджева, от Д.Дечев – член на Настоятелството, и  от Ю.Боева – председател Обществения съвет на Първа езикова гимназия.
 Учениците и гостите на тържеството бяха поздравени с изпълненията на Мария Борисова и Румяна Георгиева.

Представяме първенците с кратки извадки от творчеството им.

... Едно от най-големите изпитания за хората е раздялата с миналото. То сякаш е до нас, но ни дели непреодолимо разстояние. Връщаме се назад, търсим спомените и живеем в тях, а сме слепи за онова, което ни предлага настоящето. Отчаяно се опитваме да върнем някои хора в живота ни, губейки други. Тази борба може да продължи със седмици, месеци, а дори и години. Докато се сражаваме с него обаче, губим представа за истинския свят. Забравяме целите си и се затваряме в себе си.
А истината е , че нещата никога не се случват по един и същи начин. И това е хубаво, защото така имаме възможност да се поучим от грешките си. Не мисля, че живеейки еднообразен живот, ние израстваме и придобиваме опит. Напротив, това се случва само и единствено с промяната, която, макар и малко плашеща, почти винаги е за добро.
Радина Узунова
   

Шумът от клюки.
Шумът от хорска злоба.
Шумът от фалш,
от глупава тревога.
Шумът от празни приказки,
безсмислени твърдения.
Шумът от обещания,
шумът от извинения...

Във тази френетична
симфония от звуци
ти губиш неусетно
морала и гласа си.
Изгубен, грохнал някъде
сам себе си не чуваш,
останал глух за съвест,
дълбоко в шум потъваш...
Деница Русева

Рисувам
Че всичко ще бъде наред,
ни казаха те,
че за добро, казаха,
когато свалиха звездите и облаците,
когато зазидаха хоризонта
и слънцето скриха,
а на негово място сложиха ново-
от лъскав неон,
когато
покриха небето с цимент,
когато прогониха вятъра.

И ето че днес,
в поредния ден
огрян от лъчите
на онова изкуствено слънце,
огласен от песента
на механичен птици,
рисувам по сивото,
бетонно небе
слънца, луни,
облачи, кучета,
деца и дървета,
къщи,
реки от звезди
и зелени планети.
Рисувам с цветовете
на своята душа.
Александър Габровски

юли 2017

КОРЕЙСКИ ЛЕТЕН ЛАГЕР 2017

Първа езикова гимназия е домакин за първи път на Корейски летен лагер в гр. Варна от 03.07. до 07.07.2017 г. От учебната 2016/2017 г. като СИП в училище се изучава корейски език. Целта на лагера е да се даде шанс за приложението на усвоения език от нашите ученици, като се мотивира включването и на други желаещи, да се научи повече за корейската култура и за корейския език. Във форума участват един професор и 15 учители от университет в Южна Корея. Ораганизатор на лагера е „Сдружение Корейски образователен център във Варна“.

юни 2017

ВИПУСК 2017

Първа езикова гимназия - Варна - изпрати поредния си випуск завършили и успешно дипломирали се свои възпитаници.

Ръководството на училището и целият преподавателски състав с удовлетворение отбелязват, че за поредна година резултатите на абитуриентите през курса на обучението им и след положените държавни зрелостни изпити нареждат Първа езикова гимназия сред най-успешните средни училища в страната .

Общ брой на явилите се ученици - 231, всички положили успешно задължителните изпити :

- държавен зрелостен изпит по български език и литература - среден успех много добър 5,41 и единадесето място в страната, на по-малко от 0,01 от десетия;

- държавен зрелостен изпит - предмет по избор - среден успех много добър 5,73 и четвърто място в страната.

Сред училищата в страната с над 200 випускници по успех по двата държавни изпита, както и по всеки от тях поотделно, Първа езикова гимназия е в призовата тройка.

Броят на учениците, постигнали отлична оценка /5,50 и повече/:

- по български език е 130 - 56,28%, от които 2 оценки 6,00;

- по втория задължителен изпит -212 - 91,78%, от които 51 са с оценка 6,00;

С отлични оценки и по двата предмета са 128 ученици - 55,41%.

Двама ученици са с по две максимални оценки /6,00 / -

- Елеонора Звездинова Стоилкова - 12.Ж клас и

- Борис Валентинов Савов - 12.И .

Средният успех от дипломите на завършилите випускници е отличен /5,59/. Този резултат е много близък до резултата от текущия успех на завършващите ученици /разликата е по-малка от 0,3/ - факт, който показва висок професионализъм, задълбоченост и принципност от страна на учителите при преподаването на учебния материал и последователност и упоритост при усвояването му от страна на учениците през целия курс на тяхното обучение.

Учениците от випуска показаха високи резултати, съизмерващи ги с най-добрите в страната, не само в класно-урочната работа, а и в многобройни състезания, конкурси и олимпиади на национално и международно равнище. Не е възможно да бъдат изброени постиженията на всички ученици през целия курс на обучение, затова ще отбележим само някои от последната година:

- Александра Петкова и колектив от 12.Г клас - лауреат на заключителния кръг на Национална олимпиада по гражданско образование за средношколци - 2017г., Благоевград;

- Траяна Карамихалева - 12.Б - лауреат на Националната олимпиада по английски език;

- Инна Стоянова - 12.Ж - нееднократен призьор на Националната олимпиада по немски език, първенец и лауреат за 2017г., победител в Националния конкурс за авторски художествен текст на немски език „Този безкраен свят“ - 2017г.;

- Екатерина Колева - 12.И - нееднократен призьор на Националната олимпиада по немски език, лауреат за 2017г., двукратен носител на стипендията „Николай Иванов“ за постижения в областта на хуманитаристиката, нееднократен призьор в Националния конкурс за авторски художествен текст на немско език „Този безкраен свят“ - 2017г.;

- Теодор Трендафилов - 12.Б - водещ състезател по баскетбол, нееднократен призьор на регионални и национални шампионати за средношколци , вкл. и през 2017г.;

- Виана Пешкова - 12.Ж - водеща състезателка в гимназиалния отбор по баскетбол - републикански шампион за 2017г….

… и много, много други.

Макар че посочените резултати не изчерпват постиженията на завършилите зрелостници от випуск 2017, те показват, че Първа езикова гимназия продължава непрекъсваната през всичките години на нейното съществуване традиция да бъде водещото учебно заведение в средното образование в града ни и да присъства устойчиво сред най-успешните училища в страната.

На добър час , към бъдещи успехи и удовлетворение от реализацията си, уважаеми абитуриенти от випуск 2017 на Първа езикова гимназия - Варна! Галерия!

 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Виж!

„ЛЮБИМИ ПЕСНИ ОТ ЛЮБИМИ МЮЗИКЪЛИ И ФИЛМИ“

На 20.06.2017 г. във Варненския  археологически музей се проведе концерт на Музикално-театралната академия и Клуб „Приятели на мюзикъла“ от Първа езикова гимназия, озаглавен „Любими песни от любими мюзикъли и филми“ по програма „Варна – Европейска младежка столица 2017”.  Спектакълът  премина с изключителен успех с  участието на 11 изпълнители от Първа езикова гимназия от осми до единадесети клас.

СРЕЩА С ТЕОДОРА ДИМОВА

В рамките на инициативата „Варна - Европейска младежка столица“ на 31 май стартира Форум „ВарнаЛит 2017“. Гост на Първа езикова гимназия бе Теодора Димова - изтъкнатата съвременна писателка, утвърден драматург, общественик с активна гражданска позиция, дъщеря на класика на българската художествена литература Димитър Димов. Времето не стигна за всички въпроси към Теодора Димова, която сподели, че е изключително доволна от срещата с толкова интересни и активни млади хора, като им пожела успешна творческа кариера. Галерия!

май 2017

СРЕЩА С ПОСЛАНИКА НА САЩ

Посланикът на Съединените американски щати Ерик Рубин посети Първа езикова гимназия на 16.05.2017 г. В срещата взеха участие представители от всички класове, които с голям интерес обмениха опит с посланика и неговите колеги. След проведената дискусия с учениците по актуални теми делегацията се срещна с ръководството на Първа езикова. Галерия!

НЕМСКА ЕЗИКОВА ДИПЛОМA

За поредна година абитуриентите от Първа езикова гимназия получиха немските езикови дипломи в Градската художествена галерия на 15.05.2017 г. На тържествената церемония присъстваха родители, преподаватели и Константин Пригниц, консултант по немски език за Североизточна България, който лично връчи на зрелостниците удостоверенията. Първа езикова гимназия се гордее с постиженията на дванадесетокласниците, положили изпит за придобиване на немска диплома с резултати над средните за страната. Специални благодарности бяха изказани на преподавателите по немски език за подготовката - Мартина Тодорова, Росица Кирилова, Павлина Стоянова и Дарина Гаджева. Галерия!

СРЕЩА С ГЕНКА ШИКЕРОВА

След одобрената кандидатура на Училищната библиотека и Клуб „Приятели на библиотеката" за участие в инициативата „Журналисти в училище" към Фонд „Валя Крушкина" на Фондация „Работилница за граждански инициативи"  гост на Първа езикова гимназия бе Генка Шикерова. По време на срещата се дискутираха тънкостите на журналистическата професия, етапите на журналистическото  разследване, избора на темите за  разследване  и работата на  екипа, както и възможностите на журналистите да защитават правата  и интересите на гражданите. Галерия!

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

Общността на Първа езикова гимназия  тържествено отбеляза   петдесет и третата годишнина на елитното училище в зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 10.05.2017 г. На концерта спектакъл под надслов „Полетът продължава – все напред и нагоре" над сто талантливи ученици  с песни на различни езици, с темпераментни танци и с атрактивни актьорски превъплъщения „летяха"  до  планетите на музиката, на птиците и на родното. Аплодисментите на  публиката  бяха  заслужената награда за положения труд на участниците и доказателство за колективното празнично настроение. Галерия!

КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ НА БИБЛИОТЕКАТА“

На 9 май бяха определени печелившите в Библиотечна лотария 2017, инициирана от Клуб „Приятели на библиотеката" с подкрепата на Училищното настоятелство, чиято цел е популяризиране на дейността на Училищната библиотека и насърчаване на четенето. Церемонията води Дона Филчева, като щастливите имена изтегли Веселин Василев - директор на Първа езикова гимназия. На събитието  присъстваха писателите Силвия Чолева и Стефан Иванов. Галерия!

В СВЕТА НА ТВОРЧЕСТВОТО

В рамките на Европейската нощ на литературата в 11. в клас се проведе „Час на живо със съвременни български писатели“. Гостите на мероприятието Силвия  Чолева  и Стефан Иванов  четоха авторски текстове, както и творби от съвременни  европейски поети. Учениците се интересуваха от процеса  на писане, от пътя на един млад писател до публикуването на  свои творби, от любими автори и книги и от начините, по които  младите хора достигат  до света на художествената литература. Всички бяха единодушни, че един час не е достатъчен за опознаването на съвременната поезия. Стефан Иванов  дари на  Училищната библиотека книгата  си  с  поезия  „Навътре". Галерия!

април 2017

ПРИЯТЕЛИ НА БИБЛИОТЕКАТА

Петнадесетият юбилеен „Маратон на четенето" се проведе на 21 април в Първа езикова гимназия под инициативата на учениците от 10. ж с класен ръководител В. Попова. Към училищното мероприятие се включиха и други десетокласници с преподавател по български език и литература М. Мерджанов.
Клуб „Приятели на библиотеката" участва и в „Деня на отворените врати" на 22 април. Галерия!

март 2017

ДАРЕНИЕ

Дарение от Посолството на Република Корея обогати фонда на училищната библиотека. Учебниците и речниците ще помогнат на учениците, изучаващи корейски език, да обогатят своите лингвистични познания и умения. Книгите за природата, храната и традициите ще направят по-близка и разбираема тази далечна и екзотична страна. Галерия!

 
БЛАГОДАРНОСТ

февруари 2017

СРЕЩА С ХРИСТИЯН ОБЛАКОВ

На 27 февруари в Първа езикова гимназия се проведе емоционална среща с младия варненски юрист Християн Облаков, чиято благородна и вдъхновяваща мисия е да съхрани духа на Варна, популяризирайки архитектурното богатство и културните забележителности на черноморската столица. Вълнуващата презентация за архитекта на град Варна Дабко Дабко предизвика поредица от спомени и въпроси. Обещахме си „До нови срещи!“. Галерия!

ноември 2016

УЧИЛИЩЕН КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ НА БИБЛИОТЕКАТА“

На 22 ноември се учреди Клуб „Приятели на библиотеката“ към Първа езикова гимназия. Клубът е отворен и всеки желаещ може да се присъедини. Основните цели са: популяризиране на ресурсите на библиотеката;  предизвикване на траен интерес към четенето; организиране на събития, свързани с книгите, литературата  и другите изкуства, срещи с творци; споделяне на лично творчество. Клубът ще има сбирки всеки вторник в голямото междучасие.
Първата инициатива на членовете ще бъде продажбата на  книги в рамките на Коледния базар за подпомагане на ученици от гимназията. Събирането на книги ще се проведе в периода 5 - 12 декември в училищната библиотека.
Да се чете е модерно!

октомври 2016

„ДАВАМЕ ПОВЕЧЕ“

„Даваме повече - be active" е мотото на кампанията, организирана от Българския спортен тотализатор чрез ДИСПОРТ, която има за цел да насърчи физическата активност и спорта сред младежите. Събитието се осъществява с подкрепата на Европейската комисия и на Съюза на европейските лотарии. В него  взеха участие ученици от различна възраст в час по физическо възпитание и спорт със съвместната изява на известни спортисти и музиканти. Гости на мероприятието бяха Лео Бианки, Ивайло Иванов - Играта, Емил и Гергана Костови - карате киокушин състезатели, които активно се включиха в игрите и демонстрациите  с много емоции, спортен дух, рекламни материали, автографи и снимки за спомен. 
В периода от 26.09.2016 г. до 20.03.2017 г. паралелно с кампанията ще се провежда и Националният ученически конкурс „Be aktive - Даваме повече". ПОВЕЧЕ!

юни 2016

75% ОТ ЗАВЪРШВАЩИТЕ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ СА С ОТЛИЧНИ ДИПЛОМИ

Тържественото дипломиране на Випуск 2016 на Първа езикова гимназия се състоя по традиция в Английския двор на Варненския археологически музей, в чиято сграда до 1972 г. се е помещавало училището. Десетки ученици са наградени в пет различни категории – „Цялостен принос за развитието и утвърждането на авторитета на Първа езикова гимназия“, „Високи академични постижения“, „Постижения в сферата на изкуството“,  „Постижения в сферата на спорта“ и „Принос за развитието на общесвения живот на Първа езикова гимназия“.
223-мата зрелостници на училището с над половинвековна история са с най-високите постижения не само в гр. Варна, но и в цяла Северна България. Средният успех от дипломите е отличен 5,62 и показва повишаване на резултатите на завършващите  Първа езикова гимназия всяка следваща година.
Четирима ученици са пълни отличници както през петгодишния курс на обучение, така и на държавните зрелостни изпити - Петя Аджопова (12. б), Мирела Милева (12. ж), Лора Велева (12. и) и Теодора Събкова (12. ж). 169 абитуриенти - над 75%, завършват с отлична диплома, като 27 от тях са със среден успех отличен 5,95.
Безспорно високите резултати за пореден път доказват, че училището е еталон за качествено образование както във Варна, така и за цяла България. Половината от варненските зрелостници с две пълни шестици на матурите през 2016 г. са възпитаници на Първа езикова гимназия - Петя Аджопова (12.б), Магдалена Динева (12. в), Контсантин Койчев (12. д), Диляна Чирпанлиева (12. е), Мирела Милева (12. ж) и Лора Велева (12. и).
Учениците на гимназията достигат върхове и в средния успех на държавните зрелостни изпити по трите профилиращи предмета. На матурата по български език и литература общият успех на випуска е отличен 5,53, по английски език – отличен 5,69,  по немски език – отличен 5,70. Общо 45 са пълните шестици, като 22 от тях са по английски език, единадесет - по български език и литература, четири – по немски език, три – по математика, три – по биология и здравно образование, две – по химия и опазване на околната среда. Ростислав Колев (12. а) е със 100 точки на матурата по математика. Първа езикова гимназия се класира на шесто място в страната по успех на зрелостния изпит по български език и литература и по среден успех на втория задължителноизбирием държавен изпит, като отличните оценки са 343 от общо 428.
Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев поздрави Випуск 2016 за изключителните резултати, които са поредният повод за гордост на всички преподаватели, и пожела на абитуриентите нови житейски постижения. Галерия!

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

На 14 юни 2016 г. (вторник) от 14:30 ч. в Градската художествена галерия бяха наградени  лауреатите на Националния литературен конкурс за авторски художествени произведения на английски и немски език „Този безкраен свят“. Конкурсът, който тази година отбелязва десетото си издание, е  в памет на дългогодишните преподаватели по английски език Красимира Попова и по немски език и бивш директор на Първа езикова гимназия – Варна – Йордан Йорданов. Основен организатор на конкурса е Първа езикова гимназия – Варна, а съорганизатори – Фондация „Българска памет“, Министерство на образованието и науката и Община Врана.
През настоящата година в конкурса се съзтезаваха ученици от 21 административни области в България, като общият брой участници в двата профила – английски и немски език – бяха 94 с над 120 текста.
Лауреати на конкурса  за 2016 година са: (по азбучен ред)
Александра Пламенова  Стефанова  - Професионална гимназия по икономика – Русе;
Александър Бориславов  Прегьов  - СОУ „Кирил и Методий“ – Велинград;
Борис Бранимиров Ананиев – Американски колеж – София;
Борис Деянов Дечев  - ПМГ „Нанчо Попович“ –Шумен;
Георги  МладеновГеоргиев  - Езикова гимназия „Акад.Л.Стоянов“ Благовград;
Дилара Февзи Сарач – ГПЧЕ „Христо Ботев  - Кърджали;
Екатерина Иванова  Колева - Първа езикова гимназия – Варна;
Иванела Димитрова Арабаджиева- СОУ „Цанко Церковски – гр. Полски Тръмбеш;
Велина  Димитрова Атанасова – Първа езикова гимназия – Варна;
Инна Петкова Стоянова - Първа езикова гимназия – Варна;
Никълъс Крисчън Бринтнол – СОУ „Цанко Церковски – гр. Полски Тръмбеш;
Славяна  Дианова Червенкондева – ГПЗЕ „Захари Стоянов“ – Сливен;
Цвета Николаева Давидкова  - ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ – Варна.
Председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски връчи на Венеция Цветанов Георгиева от Американски колеж – София - специалната награда на фондацията за текст с активна гражданска позиция. Галерия!

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ - УЧИЛИЩЕ НА БЪДЕЩЕТО

Тържествената церемония по награждаването на училищата финалисти в конкурса „Училища на бъдещето“ за 2016 г. на  Фондация „Америка за България" се проведе на 09.06.2016 г. в гр. София. Проектът на Първа езикова гимназия – Езиков център „Първа“, впечатли журито с изключително високото качество на заложените идеи и получи финансиране в размер на 195 000 лева за трансформация на учебната среда и използването на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес. Предстои стартирането на дейности по осъществяването на визията на гимназията за модерно обучение, като по разчети центърът ще отвори врати на 15 септември 2017 г.

май 2016

СРЕЩА С Д-Р СТЕФАН ТОШЕВ - ВНУК НА ЗВЕЗДНИЯ ГЕНЕРАЛ СТЕФАН ТОШЕВ

На 14.05.2016 г. в Първа езикова гимназия се проведе среща на ученици  с д-р Стефан Тошев - внук на генерал Стефан Тошев. Д-р Тошев разказа интересни случки от живота на своя дядо – генерал от българската пехота, един от звездните български военноначалници, под чието командване славната българска армия удържа епохални победи и не позволява нито едно нейно знаме да попадне в чужди ръце. Срещата е посветена на 100-годишнината от Тутраканската епопея. Генерал Стефан Тошев ръководи Трета българска армия, която през 1916 г. води успешни боеве на Добруджанския фронт.
„Дядо ми е голям българин, изключителен патриот. Роден през 1859 г. в Стара Загора. Син е на възрожденската учителка Анастасия Тошева. Участва като доброволец в Българското опълчение през Руско-турската война, участник е в Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война“ - сподели доктор Тошев. Той говори и за книгите на своя родственик, които е преиздал: „Победени, без да бъдем бити”, „България над всичко” и „Писма от войната”.  Галерия!

 
СРЕЩА С БОРИСЛАВ ДРЯНОВСКИ

Ученици от 9., 10. и 11. клас на Първа езикова гимназия проведоха среща разговор с Борислав Дряновски, автор на книгата „История на Варна 1878-1944 г.”  в Музея за нова история на Варна, на която дискутираха развитието на града  през периода ХІХ-ХХ в. Борислав Дряновски отговори на интересните въпроси с любопитни факти от новата история на Варна. Учениците изгледаха филм за модернизацията и европеизацията на морския град, която започва още по времето на османското владичество през 30-те години на ХІХ в. Емоционалният разговор бе ползотворен за всички участници, които обещаха подобни срещи да се превърнат в традиция. Галерия!

 
ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ИЗПРАТИ ВИПУСК 2016

223-ма зрелостници изпрати Първа езикова гимназия с тържествена церемония. Випуск 2016 завършва учебната година с успех отличен 5,65. Многобройни са постиженията на абитуриентите от училището с над 50-годишна история, приемник на Първа мъжка гимназия – гр. Варна. Лауреати и победители в национални форуми по хуматитарни, природни и математически науки, носители на отличия в спортни състезания, артисти, художници, музиканти и певци са сред завършващите дванадесетокласници. Галерия!

ГОДИШЕН КОНЦЕРТ

Празникът на Първа езикова е денят, в който Българската православна църква почита светите братя Кирил и Методий - 11 май. Традиционно по този повод се състоя годишният концерт на гимназията, който през 2016 г. се проведе в навечерието на празника - на 10 май от 17:30 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Както винаги входът беше свободен, залата - препълнена с възпитаници, преподаватели и наши приятели. Атрактивната литературно-музикална програма и този път се превърна в незабравимо преживяване за многобройната публика.
Огромни благодарности за всеотдайния труд на екипа и талантите, които направиха събитието толкова впечатляващо! Галерия!

април 2016

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Традиционният Великденски благотворителен базар на Първа езикова гимназия се проведе на 26 и 27 април 2016 г. Благодарение на съпричастността и щедростта на всички ученици, преподаватели и служители, които се включиха в приготвянето и закупуването на различни сладки, соленки, напитки и други продукти, бе събрана сумата от 2338 лева - средства в подкрепа на наши ученици в неравностойно положение. 
Благодарим на Интеракт клуб - Варна, които също се включиха и помогнаха в инициативата през тази година. 

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

На 23 април за втори пореден път в Първа езикова гимназия се проведе Ден на отворените врати.  Ден за кандидат-гимназистите, за техните родители, за възпитаниците и приятелите на Първа-та гимназия на Варна. Учениците и преподавателите посрещнаха всички, които пожелаха да се потопят в пъстрия и различен свят на знанието, културата, творчеството и иновациите. Гостите разгледаха модерната материално-техническа база, получиха актуална информация за учебния план и за проекта Немска езикова диплома, станаха съпричастни на учебния процес, посетиха работата на клубовете и извънкласните дейности на гимназията. Галерия!

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ Е ПОЛУФИНАЛИСТ В КОНКУРСА НА ФОНДАЦИЯ „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ – „УЧИЛИЩА НА БЪДЕЩЕТО“

"Фондация „Америка за България” има удоволствието да обяви 45-те полуфиналистите в конкурса „Училище на бъдещето” за модернизация на учебната среда и използване на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес.
Общо 270 проектни предложения постъпиха в конкурса на Фондацията. Кандидатури пристигнаха от 133 различни населени места в България в две категории на искано финансиране: до 50 000 лв. и от 50 000 до 200 000 лв. 
На следващия кръг на конкурса продължават училища с изключителни идеи и силни ръководни екипи. Най-искрено Ви поздравяваме за успеха Ви!"

Прочети повече на сайта на фондация „Америка за България”!

март 2016

СРЕЩА РАЗГОВОР

Ученици от 11. и 12. клас на Първа езикова гимназия се срещнаха с Брайън Стимлър, съветник по обществените въпроси в посолството на САЩ в България, в Американската читалня на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков" на 30.03.2016 г. По време на срещата бяха обсъдени разнообразни теми - от висшето образование в САЩ до настоящите световни политически проблеми. Бр. Стимлър остана очарован не само от езиковите умения на нашите ученици, но и от познанията им по различните проблеми, като обеща да посети Първа езикова гимназия при следващото си гостуване в гр. Варна. 

ПРОЛЕТЕН ПРАЗНИК

Ученици от Първа езикова гимназия участваха във Второто издание на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия на 26.03.2016 г. в гр. Варна. На Варненския карнавал те представиха за първи път градско облекло от началото на 20. век, както и коледарски, кукерски, лазарски костюм, уникален национален  костюм от тракийската етнографска група. Галерия!

 
СРЕЩА С ЕМИЛ РАДЕВ

На 21.03.2016г. ученици от Първа езикова гимназия проведоха дискусия с евродепутата Емил Радев, възпитаник на училишето. На срещата се обсъди съвременното положение в Европа и страната. Акцент се постави на бежанската криза и на възможността за адаптация на бежанците към европейските ценности. Учениците проявиха интерес към ролята на България в съвременната международна политическа и икономическа обстановка. След разговора за втора година евродепутатът Емил Радев обяви конкурс за написване на есе от единадесетокласниците на тема „Европа – граници и мостове”. Срокът за предаване на текстовете е 15.04.2016 г. Авторите на най-добрите ще бъдат наградени с посещение в Брюксел и Европейския парламент в навечерието на 24 май.

февруари 2016

януари 2016

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Учениците, преподавателите и служителите на Първа езикова гимназия се включиха в дарителска кауза чрез събиране на пластмасови капачки за рециклиране. Със събраните средства ще се закупи нова медицинска апаратура за неонатологичните отделения на СБАГ „Проф. Д-р Д. Стаматов" и МБАЛ „Света Анна" - гр. Варна. 

Последвали примера на зрелостниците, сега и учениците от 11. клас в Първа езикова гимназия се включиха в събирането на продукти, необходими за нуждите на социалната кухня към църквата „Св. Архангел Михаил“, която осигурява топъл обяд на хора в неравностойно положение. Набавени бяха пакети боб и леща, олио и консерви. 
Всеки следващ месец в инициативата за подпомагане на кухнята ще се включва съответният випуск по низходящ ред - следващи са учениците от 10. клас.
Напомняме, че всеки, който има желание, може всяка събота да отиде в църквата на адрес ул. „27-ми юли“ №9 и да се включи в приготвянето/раздаването на храната.
Това е втората поредна година, в която Първа езикова гимназия дава своя принос за благородната инициатива.

декември 2015

„СЕДМИЧНИК“

Представяме ви блога на нашия дванадесетокласник Димитър Иванов (12. г), член на Ученическия съвет на гимназията, лауреат на стипендията „Николай Иванов“ и кандидат-студент за специалност „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“:
https://sedmichnik.wordpress.com/

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Първи от Първа езикова гимназия учениците от 12. клас събраха средства и закупиха необходимите продукти за приготвяне на коледни пакети от социалната кухня към църквата „Св. Архангел Михаил“ за хората в неравностойно положение, които я посещават. Набавени бяха разфасовки кашкавал, салам, мармалад, пастет, кроасани и вафли.
Всеки следващ месец в инициативата за подпомагане на кухнята ще се включва съответният випуск по низходящ ред - следващи са учениците от 11. клас.
Напомняме, че всеки, който има желание, може всяка събота да отиде в църквата на адрес ул. „27-ми юли“ №9 и да се включи в приготвянето/раздаването на храната.
Това е втората поредна година, в която Първа езикова гимназия дава своя принос за благородната инициатива.

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИВ И СПИН

Кампания, посветена на Световния ден за борба с ХИВ и СПИН, се проведе в Първа езикова гимназия на 1 декември. Доброволци от Училищния клуб по превенции  и от Младежкия червен кръст раздадоха рекламни материали и информираха ученици, преподаватели и служители от училището. Галерия!

октомври 2015

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

На 28 и 29 октомври 2015 г. се проведе благотворителен базар в помощ на 11 абитуриенти от Първа езикова гимназия, които са в неравностойно положение. Благодарение на съпричастността и щедростта на всички ученици, преподаватели и служители бе събрана сумата от 2232 лева.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА

Училищният клуб по превенции към Първа езикова гимназия за пореден път организира информационна кампания, посветена на Международния ден за борба с трафика на хора.  Галерия!

август 2015

ПОЧЕТНО ОТЛИЧИЕ ЗА ДИРЕКТОРА НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев е отличен с почетен знак - златен „За заслуги към Варна. Г-н Василев сподели, че приема наградата не толкова като личен приз, колкото като признание за работата на учителите и учениците в гимназията: „Завършил съм история във Великотърновския университет, след което 6 години бях уредник към Историческия музей във Варна. Започнах като учител в Четвърта езикова, след което се преместих в Първа езикова гимназия. Начело съм на гимназията от 1994 година. Тогава в училището имаше 52-ма учители и около 700 ученици. Сега преподавателите са 75-ма, а учениците - 1200. Реципрочно нараснаха и успехите. Въпреки че не съм завършил гимназията, си я обичам като моя.“

април 2015

50 ДРЪВЧЕТА ЗА 50 ГОДИНИ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Алеята на Първа езикова гимназия бе открита официално на 24.04 2015 г. 50 ясенови дръвчета, засадени от учениците и учителите в навечерието на 50-годишния юбилей на училището, ще израснат пред Делфинариума  в Морската градина  на Варна.  Вдъхновени от примера на възпитаниците на Първа мъжка гимназия, осъществили преди близо век най-голямото благотворително залесяване в града, техните наследници с ентусиазъм, всеотдайност и настроение  възродиха традицията с обещанието  да се грижат за дръвчетата.
Вярваме, че ясенът - символ на устойчивост и дълголетие - ще пази следата, която поколения преподаватели и ученици на Първа езикова гимназия оставят в света и във времето.

декември 2014

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ОТ ФОНДАЦИЯ „КАРИН ДОМ“

 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО: Прочети!

юни 2014

ВИПУСК 2014

238 абитуриенти от Първа езикова гимназия получиха дипломи за завършено средно образование в зала „Пленарна“ на община Варна. В началото на церемонията с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите на водното бедствие в квартал „Аспарухово“, след което всички присъстващи изпратиха дарителски sms в подкрепа на кампанията за подпомагане на пострадалите. Средният успех на Випуск 2014 е отличен 5.57. За отличен успех 6.00 петтима зрелостници бяха наградени от директора на училището Веселин Василев със златен медал и плакет и 19 зрелостници със златен медал. В навечерието на 50-годишния си юбилей училището отново е в десетката на националната класация на учебните заведения с най-високи резултати от държавните зрелостни изпити и на първо място в област Варна. Трима дванадесетокласници са с пълни шестици на двата изпитаКристиян Бегажев, Михаил Дишев и Цветелина Манушкина. Отличните оценки 6.00 са 26 – 9 по български език и литература, 9 по английски език, 6 по немски език и 2 по биология и здравно образование. Средният успех от матурите е най-обективният показател за придобитите знания и умения на зрелостниците в една от най-престижните гимназии в България: по български език и литература (238 зрелостници) – 5.49; по английски език (140 зрелостници) – 5.51; по немски език (68 зрелостници) – 5.63;  по математика (16 зрелостници) – 5.09; по биология – 5.75; по физика – 5.93; по химия – 5.81.

май 2014

,,УЧИЛИЩНИЯТ ДВОР - ЛЮБИМО МЯСТО НА УЧЕНИЦИТЕ"

От 15.05.2014 г. стартира проект към община Варна, Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт" с предмет на дейност подобряване на условията за отдих в прилежащите училищни дворове, получени по единни разходни стандарти във функция  „Образование" за 2014 г., дейност 322, фонд „Резерв" - т.6. Наименованието на проекта е „Училищният двор - любимо място на учениците". Неговата  цел е озеленяване и подобряване  на еститическия вид на зелените площи в двора на гимназията. Краят на проекта е 31.10.2014 г

СРЕЩА С МИНИСТЪРА НА МОН

По покана на ръководството на 15 май 2014 г. в Първа езикова гимназия гостуваха министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова и варненският депутат Борислав Гуцанов – председател на парламентарната комисия за регионално развитие. На среща с учителската колегия бяха разисквани актуални въпроси на българското образование. Гостите се запознаха с материално-техническата база на училището и се ангажираха да окажат помощ за изграждането на актова зала на гимназията на мястото на бившия хранителен блок. В срещата взеха участие началникът на РИО – гр. Варна, Вецеслава Генова и старши експертът по организация на средното образование към РИО Ирена Радева.

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО: Прочети!

април 2014

„ЗА ЕЛЕНА И ПРИЯТЕЛИ”

На 29 април 2014 г. се проведе благотворителен концерт За Елена и приятели“, на който присъстваха родители, близики и приятели. Участниците в празничния спектакъл пяха, свириха и танцуваха в името на благородната кауза – Елена да бъде по-независима, пълноценна и да сбъдне мечтите си. Събраната сума е 5 873,70 лв. Трогнати от вниманието на ученици, родители, преподаватели и приятели, Елена и семейството й изразиха своята благодарност.

март 2014

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Ученици от 10. ж клас на Първа езикова гимназия, придружени от педагогическия съветник Полина Стойнова, посетиха ДМСГД в кв. „Виница” и дариха на децата плюшени играчки, занимателни игри, книги и мартеници. Възпитаниците на дома получиха средства на стойност 174 лева за закупуване на плодове. Благотворителната инициативата се проведе във връзка с проект по немски език. Благодарим на всички за проявената съпричастност и щедрост.

декември 2013

„SOS-СЕМЕЙСТВА В РИСК"

Учениците от 10.в клас и единадесетокласниците с изучаване на немски език като първи чужд, които са автори на филма „Само завинаги",  посветен на жертвите на насилие и трафик на хора, благодарят на всички ученици и учители за тяхната съпричастност. От двете премиери се събра сумата от 805 лв. Дарението е връчено на фондация „SOS-семейства в риск" и ще се използва в помощ на приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора.

ноември 2013

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Учениците от 10. з клас на Първа езикова гимназия посетиха Дом за медико-социална грижа за деца (ДМСГД) в кв. „Виница”  на 20 ноември 2013 г. Те осъществиха благотворителна акция на стойност 206 лв., като дариха плодове, лечебна хумана и книги. Освен финансова подкрепа децата от дома получиха много внимание, топлина и грижа. Ръководството на ДМСГД изказва своята благодарност и се надява тази инициатива да има още последователи. 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО - АКЦИЯ "ЖЪЛТИ СТОТИНКИ"

Още веднъж, благодарим от сърце!

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ЗА „НАДЕЖДА ЗА БЕЗПРИЗОРНИТЕ"

Учениците от 10. а клас в Първа езикова гимназия направиха дарение на Фондация за защита на животните „Надежда за безпризорните".  Само за няколко дена младите ентусиасти организираха и популяризираха благотворителната акция, като сами приготвиха сладкиши за базара. Благодарение на отзивчивостта на своите връстници и преподаватели беше събрана сумата от 330 лева, която на 03.11.2103 г. представители на класа предадоха лично на приюта за животни в село Кичево.  Там те се запознаха отблизо с животните и дейността на членовете на Фондацията, отдадени изцяло и само на грижите за безпризорните. „Знаем, че голяма част от обществото е негативно настроена по отношение на въпроса с бездомните животни и смятат, че организациите в тяхна защита са виновни, че поставят на първо място животните, а не хората, но това отношение според нас е плод на нежелание да се вникне и разбере същността на проблема. Но когато човек има добро сърце, той помага според възможностите си както на хората, така и на животните. В което ни убеждават и прекрасните млади хора от 10. а клас.", коментира председателят на Фондация  „Надежда за безпризорните" Есин Халид. Това е поредна благотворителна проява на възпитаниците от Първа езикова гимназия, за които милосърдието и добротворството нямат граници.

КАНДИДАТСТУДЕНТСКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ ВЪВ ВВМУ "Н. Й. ВАПЦАРОВ"

Писмо до директора на Първа езикова гимназия г-н В. Василев от началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг проф. д.в.н. Б. Медникаров

септември 2013

„КНИГА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН”

Във връзка с инициативата „Книга за всеки българин", осъществена в края на учебната 2012/2013г., при която бяха дарени книги от учениците и учителите на Първа езикова гимназия на българските общности в Украйна и Молдова, се получи благодарствено писмо от посланика на Република България в Република Молдова Георги Панайотов. Благодарим на господин посланика за съдействието по осъществяването на проекта, както и за сърдечното му обръщение. Благодарим и на всички ученици и учители, взели участие в благотворителното мероприятие:
Кристиян Бегажев - 12.а
Георги Богданов - 12.а
Стелияна Тончевска - 12.а
Евелина Йорданова - 12.а
Евелина Геловска- преподавател по химия и ООС
Ирена Радева - преподавател по география и икономика

март 2013

ФЕСТИВАЛ НА ТАЛАНТИТЕ

С огромен успех протече Вторият фестивал на талантите в Първа езикова гимназия - още по-грандиозен и по-мащабен от миналогодишния! За осъществяването му съдействаха учители, родители от Училищното настоятелство и най-вече талантливите участници. Категориите за изява бяха: музикални способности - вокални и инструментални изпълнения, дуети и рок групи; танцови умения - модерни и народни танци,  акробатика; фотография, изобразително изкуство и актьорско майсторство. Бяха представени късометражен филм, създаден изцяло от десетокласници от гимназията - „SPY HARD: Be the first", и кратка театрална постановка на немски език, подготвена от ученици от девети клас.
Концертът продължи дълго, но настроението се запази, благодарение на професионализма на Станимир Диков - учител по музика и един от главните организатори на Фестивала,  и на уменията на забавните водещи.
Раздадени бяха много награди за всяка категория, но най-голямо удовлетворение за участниците донесоха овациите и аплодисментите на публиката.
Благодарим на всички за помощта, старанието и незабравимото преживяване!

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

февруари 2013

Уважаеми г-н  Василев,
Изказваме нашата искрена благодарност на учениците и училищното ръководство на Първа езикова гимназия за събраните средства за сина ни Михаил Митев от 6. г кл. на Трето ОУ „Ангел Кънчев”, болен от муковисцидоза.
Акцията бе организирана от педагогическия съветник г-жа Полина Стойнова и Ученическия съвет на гимназията.
Сумата от 1141 лева ще бъде използвана за закупуване на месечните лекарства на Михаил от чужбина.
Благодарим Ви от сърце!
С уважение и признателност:  Даниела Митева, Ивайло   Митев, Михаил  Митев

„МОЖЕМ ЗАЕДНО”

декември 2012

За поредна година ученици от Първа езикова гимназия с ръководители преподавателите Станимир Диков и Евелина Геловска се включиха в благотворителния концерт „Можем заедно” в подкрепа на над 150 деца със зрителни, ментални и физически затруднения. Училищното ръководство получи благодарствени писма  от училищното настоятелство и от  ръководството на СОУ за деца с нарушено зрение „Д-р Иван Шишманов“ - гр. Варна.
Участниците в концерта - Жасмина Темелкова (9.и), Георги Паскуали (10.а), Миглена Русева (10.г), Дани Иванова (12.а), Дани Йовчев (11.ж), Цветелина Александрова (8.б), Борис Савов (8.и), Гергана Урумова (8.и), Ирина Димитрова (8.и), Калояна Стоянова (8.и), Николета Цанкова (8.и), Александра Маринова (9.и), Стелияна Тончевска (11.а), Пламен Пенчев (11.а), Кристиана Хаджиларска (12.в) и Карло Драганов (12.в) -  заслужено получиха много аплодисменти, като показаха, че светът около нас  наистина ще бъде друг, ако подарим детска усмивка,  протегнем приятелска ръка и  вдъхнем надежда.

 
СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХОВЕН ЕЛИТ

Среща с известни български учени и интелектуалци се проведе в новата зала на Първа езикова гимназия в петък, 21 септември, от 14:30 ч. Участваха академик Георги Марков – историк, академик Константин Косев – историк, Петър Маринков – драматург, Панко Анчев – издател, Хайгашод Агасян – композитор и певец, Иван Гранитски – издател, Огнян Механджиев – художник. Те представиха новите си произведения пред ученици и учители от Първа езикова гимназия, Четвърта езикова гимназия, Пета езикова гимназия и Математическа гимназия. Направено беше дарение на книги за библиотеките на нашата гимназия и на другите училища. Срещата беше кратка, но много интересна и приятна за всички участници. Да си пожелаем още по-чести гостувания на представители на българския духовен елит в нашата гимназия! Снимки!


МИНАЛИ СЪБИТИЯ

 
 

Edexcel

toefl

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2017 Първа езикова гимназия - гр. Варна