ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПОСТИЖЕНИЯ

Постижения за учебната 2018/2019 г.
 
февруари 2019 г.
„ЛЮБОВТА В НАС“

Даниел Луканов (10. з) е удостоен със специалната награда на кмета за цялостното си представяне на XII Национален конкурс за литературно творчество и визуални компютърни изкуства „Любовта в нас”. Церемонията по награждаването на лауреатите се състоя на 16.02.2019 г. в Младежкия дом – гр. Варна. В тазгодишното издание на конкурса със свои творби участваха 372-ма ученици от над 80 населени места в България. С отличната си творческа изява възпитаникът на Първа езикова гимназия и на ЛК „Касталия“ е безспорният фаворит сред всички млади таланти в раздел „Литературно творчество“.

януари 2019 г.
ЗЛАТЕН МЕДАЛ – ЛЕКА АТЛЕТИКА

След  пропуснат поради заболяване летен състезателен сезон  Елена Георгиева (11. з) се завърна на пистата и доказа, че няма равна на 400 метра в леката атлетика в България. На проведения на 26 и 27 януари в зала „Асикс арена” Национален шампионат по лека атлетика за юноши и девойки старша възраст в зала възпитаничката на Първа езикова гимназия и състезателка от СКЛА „Черно море – Атлетик” не остави никакви шансове на конкуренцията и с поредното си солово бягане с резултат 57:28 секунди  стана носител на националната титла в дисциплината. Два часа по-късно Елена бяга последен пост в щафетата 4х400 метра, където тя и нейните съотборнички отчаяха претендентките за златните медали и с 4:02,37 минути спечелиха шампионската титла. Това е 23-ият златен медал  на отличничката от Първа езикова гимназия на национални шампионати през петте години състезателна дейност без нито една загуба на най-дългия спринт.

декември 2018 г.
МНОГОЕЗИЧНО СЪСТЕЗАНИЕ

В провелия се национален кръг на Многоезичното състезание на 24.11.2018 г. в  гр. Велико Търново призовото второ място зае Силвия Маринова (11. e). Достойно се представиха София Иванова (11. e), Нелия Митева (11. e), Михаил Йорданов (11. и), Явoр Кънев (11. и).

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Вторият областен турнир на престижното състезание по реч и дебати на английски език, организирано от Фондация „БЕСТ“*, се проведе в началото на месец декември. 21 ученици от 8., 9. 10. и 11. клас на Първа езикова гимназия се състезаваха  в различни дисциплини и се представиха достойното под ръководството  на своя треньор Киана Мирмаджлеси. Сред отличилите се участници са:
Теодора Митева (10. а)  – полуфинал „Оратория”
Tаня Станкова (11. г) –  полуфинал „Интерпретация на проза”
Стефани Ангелова (10. г ) – пето място „Интерпретация на проза”
Анастасия Попщерева (8. а), Екатерина Осипова (8. в), Ива Григорова (8. г) – полуфинал „Дебати“ (начинаещи) и награда за спортсменство.
*Фондация „БЕСТ” е създадена от шестима помощник-учители по английски език по програма „Фулбрайт” през 2012 година. До този момент са проведени вече осемнадесет турнира по реч и дебати на английски език и многобройни допълнителни прояви, които дават нови възможности за общността от ученици, учители, треньори и съдии.

В ПАМЕТ НА ХРИСТО БОТЕВ

За втора поредна година Първа езикова гимназия организира Национална кръгла маса и Ученическа конференция, посветени на поета революционер Христо Ботев. Събитията са част от Националния исторически конкурс под надслов „170 години от рождението на Христо Ботев – 170 години път към свободата, път към безсмъртието“ и се проведоха в края на месец ноември под патронажа на Иван Портних – кмет на община Варна и РУО - Варна. Историческият форум постави своето начало във Варненския музей на Възраждането с откриването на изложба за Христо Ботев, придружена с беседа. Гости и водещи лектори на конференцията бяха Боян Ботйов, председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“, д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, Младен Станев, председател на Асоциация на българите в чужбина, проф. д-р Пламен Митев и проф. д-р Димитър Веселинов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Иван Русев, д-р Станка Димитрова, Мариана Николова и Кристина Спасова, историци от РИМ – Варна. В конкурса участваха 55 училища от 49 града от цялата страна с над 250 ученически проекта в категориите доклад, есе, презентация и драматизация/видеофилм. Галерия!

ПЪТУВАЩ ИСТОРИЧЕСКИ СЕМИНАР

Ученици от Първа езикова гимназия участваха в Пътуващ исторически семинар на тема „140 години от освобождението на България“, като посетиха връх Шипка, където се проведе открит урок за героичните боеве през 1877 година с демонстрации на изкуството на военното дело. Участниците разгледаха гробниците в Долината на тракийските царе и експонатите в Историческия музей в гр. Казанлък. Семинарът завърши с викторина на тема „140 години от Руско-турска война“, в която възпитаниците на Първа езикова гимназия извоюваха първите три места. Галерия!

 
ПОИМЕННА СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ” 2018

За поредна година на Никулден бяха излъчени носителите на традиционните стипендии за  литературни постижение на името на нашия незабравим колега и учител Николай Иванов – възпитаник на Първа езикова гимназия:
Александър Габровски – 10. з
Даниел Луканов – 10. з
Деница Русева – 11. б
Милица Иванова – 8. е
Стефани Ангелова – 10. г
Радина Узунова – 12. и
Галерия!

ноември 2018 г.
 
НАГРАДИ НА РОТАРИ КЛУБ ВАРНА-ЕВКСИНОГРАД 2018

Жасмин Стоянова (12. б) е удостоена с награда „РОТАРИ ЕВКСИНОГРАД” в категория „Изкуство” за значими постижения на национални и международни музикални конкурси през учебната 2017/2018 г. Теодора Симеонова и Стефан Краев – дванадесетокласници в Първа езикова гимназия през учебната 2017/2018 г., са отличени с награди в категория „Обществени и хуманитарни науки“. Снимка!

ФИГУРНО ПЪРЗАЛЯНЕ

Теа Боева (10.и) се представи отлично на Държавното първенство по фигурно пързаляне от 16 до 18 ноември 2018 г. в Зимния дворец на спорта в гр. София. Възпитаничката на Първа езикова гимназия от Клуб по ледени спортове „Одесос“ се класира на трето място във възрастова категория девойки.

ИНОВАТИВНО ОБУЧЕНИЕ

Успешно и вълнуващо завърши проектната седмица на иновативните паралелки от 10. клас в Първа езикова гимназия. От 12 до 16 ноември 240 ученици, организирани в екипи, работиха по избрана от тях проектна задача, която  представиха пред екип от учители ментори, пред съученици и ученици от другите  класове. Разработките включваха задълбочени проучвания, интересни заключения и богато разнообразие от творчески форми на представяне – телевизионни образователни програми и игри, филми, драматизации и мултимедийни презентации. Под ръководството на учителите учениците показаха оригиналност, творчество и умения за критично мислене и за работа в екип.

ПЪРВО МЯСТО ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Националният кръг на Състезанието по речеви и комуникативни умения на английски език за 2018/2019 г. на тема „Технологиите създават повече проблеми, отколкото решават“ се проведе на 10 ноември 2018 г. в гр. Стара Загора. Състезателите бяха разделени в две възрастови групи: Първа група -VI-VIII клас, и Втора група - IX-XI клас. До Националния кръг бяха допуснати по един представител от всяка възрастова група от всяка област и по двама представители от София град. Ораторските умения на участниците бяха оценени от национална комисия в два модула - предварително подготвена петминутна реч и свободен десетминутен разговор с членовете на комисията. От 22-ма състезатели във Втора възрастова група област Варна бе представена от Катерина Пламенова (10. б) с ментор Тинка Методиева, преподавател по английски език. Със своята изключително оригинална реч и с отличната си реакция на зададените от журито въпроси възпитаничката на  Първа езикова гимназия бе класирана на първо място и получи заслужени поздравления от останалите участници и от техните придружители.

КАК СЕ СТАВА ГЕРОЙ В 21. ВЕК

По повод  Международния ден на Черно море учениците от 12. ж клас се срещнаха с професионалисти от плавателния състав на гражданското корабоплаване Александър Александров-кдп, морски посланик на Международната морска организация, и Петър Петров-мнм, гражданин на Европа за 2012 г. за изключителните му заслуги при спасяването на повече от 500 души от потъналия край остров Джилио пътнически кораб „Коста Конкордия”. Петров разказа за участието си в спасителната операция, в която моралните ценности, знанията, опитът и професионалните отговорности са били водещи при действията му в тогавашната бедствена ситуация край бреговете на Италия. Интересен момент по време на срещата беше и разказът на  А.Александров за значението на Международната морска организация като институция, свързана със създаването на международното законодателство относно ефективното използване и опазване на Световния океан, за българската морска история, за постиженията на морска България, за героичните постъпки на българските моряци.

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2018/2019

Учениците от Първа езикова гимназия са победители в турнира по баскетбол за 11. и 12. клас, част от Ученически игри 2018/2019 г. В залата на Икономическия университет – гр. Варна, при отлични условия се изиграха полуфиналите и финалите в турнира по баскетбол за юноши и девойки. Категоричен шампион при юношите и девойките са учениците от Първа езикова гимназия, които с постоянство и тактически грамотна игра надиграха съперниците си. И двата отбора продължават участието си в следващия етап на игрите – областни, зонални и държавни първенства. Състав на отборите:

ЮНОШИ   ДЕВОЙКИ
Калоян Лазаров – 11.а  
Антони Стамболийски – 12.д 
Момчил Житарски – 12.в 
Иван Добрев – 10.б
Светлин Янев – 10.в
Никола Даскалов – 11.ж 
Александър Стойков – 11.д 
Екатерина Томова – 12.а
Мариела Николова – 9.г
Калина Пейкова – 8.е
Ива Димова – 9.д
Мария Вълева – 8.е
Мартина Славчева – 11.а
Михаела Ангелова – 11.и
Виктория Матеева – 9.
Паолина Гочева – 9.б

септември 2018 г.
 
КЛУБ „ИСТОРИЯ“

Учениците от клуб „История“  към Първа езикова гимназия  застанаха на почетен караул в края на месец септември пред паметника на Апостола на свободата в гр. София след присъдената награда от Общобългарския комитет „Васил Левски". Юлия Ли (10. г) изпълни песента „Притури се планината" с почит към безсмъртното дело на великия българин. Възпитаниците на Първа езикова гимназия бяха включени в представителната инициатива по повод отбелязването на 145-годишнината от гибелта на Апостола заради активната си родолюбива дейност през изминалата учебна година. Гостуването в столицата  завърши с посещение на представлението „Цветът на дълбоките води" в Народния театър „Иван Вазов“ и със среща разговор с актьорите  Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова, Емануела Шкодрева, Живка Ганчева, Павел Иванов, Явор Вълканов. 

ОТЛИЧИЕ

Елена Гичева (12.з) спечели четиридневен престой в Мюнхен, Германия като награда от участието си в Баварското състезание „Bayern international" в края на миналата учебна година. От 20.10. до 25.10.2018 г. възпитаничката на Първа езикова гимназия ще посети заедно със свои български връстници Министерството на културата в  провинция Бавария, както и туристически дестинации като Neuschwanstein, Freilichtmuseum и гр. Пасау в провинция Бавария.

август 2018 г.
НАЦИОНАЛНА ДИПЛОМА ЗА ЧЕТИРИМА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Регионалното управление на образованието – Варна поздравява удостоените със заповед № РД09-1630/09.08.2018 г. носители на почетното отличие на Министерството на образованието и науката - „Национална диплома“ за зрелостници от випуск 2017/2018 г.:

  • Адриана Ушева – завършила Математическа гимназия „Д-р П. Берон“, гр. Варна;
  • Елица Ганева – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Жасмина Стоянова – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Иван Иванов – завършил Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Радина Славова  – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна.

Почетното отличие „Национална диплома“ се присъжда за общ успех от дипломата за средно образование отличен (6.00) и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта. Пожелаваме на тези изявени млади хора много бъдещи успехи и реализирани мечти, да бъдат гордост за своите родители, учители, за своите съграждани и сънародници.
Дипломите бяха връчени на 21.08.2018 г.от началника на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова, д.и.н. Галерия!

Постижения за учебната 2017/2018г


Постижения за учебната 2016/2017г


 
Постижения за учебната 2015/2016г


 
Постижения за учебната 2014/2015г


 
Постижения за учебната 2013/2014г


Постижения за учебната 2012/2013г


 
Постижения за учебната 2011/2012г.


Постижения за учебната 2010/2011г.


Постижения за учебната 2009/2010г.


Постижения за учебната 2008/2009г.


Постижения за учебната 2007/2008г.


 

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2017 Първа езикова гимназия - гр. Варна